Samenwerken met andere specialisten en advies geven aan echte zorginstellingen

In het 2e semester van het 2e leerjaar gaan verpleegkunde studenten aan de slag met vraagstukken uit de praktijk. Ze gaan helpen om een kwaliteitsverbetering in de zorg door te voeren. Afhankelijk van de soort vraag ga je samenwerken met studenten uit de opleiding Engineering, HBO-ICT of HRM.

Zorginstellingen uit de regio geven zaken aan waar ze tegenaan lopen of waar ze graag een verbetering willen doorvoeren. Met een groepje van circa 7 studenten ga je aan de slag om de praktijkopdracht op te pakken.

Je woont hoorcolleges bij om de theorie en aanpak voor de opdracht te ontvangen. Je doet onderzoek naar het onderwerp en de nieuwste ontwikkelingen die als oplossing kunnen bijdragen. En werkt in werkcolleges samen met je groepje.

3 voorbeelden afgeronde projecten

Engineering-verpleegkunde
Er is een ontwerp en prototype van de “pillenpopper” ontwikkeld, die bijdraagt aan het ondersteunen van de zelfzorg van reumapatiënten. Dit is een apparaatje wat helpt om tabletten uit de strip te duwen als cliënten daar geen kracht meer voor hebben in hun vingers. Dit zou de zelfredzaamheid vergroten.

ICT-Verpleegkunde
Opdrachtgever: samenwerkingsverband “Zorghuis van de toekomst”

Er is gewerkt aan het vinden van een oplossing voor een nuttig gebruik van E-Health (digitale) apparatuur. Hoe kunnen verschillende digitale vernieuwingen op de juiste tijd en plaats worden ingezet bij de juiste cliënt? De studenten hebben onderzocht waar de knelpunten liggen op het gebied van kennis over gebruik en inzet van deze E-health apparatuur. De wensen rondom gebruik hebben ze in een ICT-voorstel geplaatst.

HRM-Verpleegkunde
Opdrachtgever: SVRZ

Studenten gingen hierbij bekijken hoe zorgtechnologie in het algemeen geïntroduceerd kon worden in het werk. Door middel van een literatuuronderzoek en interviews binnen de zorgorganisatie werd er gekeken welke factoren inclusief weerstanden er zijn voor een invoering van de zorgtechnologie. Vervolgens is er een advies opgesteld.

Resultaat
Uiteindelijk geef je een presentatie (door middel van een infographic) aan de opdrachtgever. Wat zullen zij van het resultaat vinden?

De zittende studenten zijn enthousiast over dit project. ‘’Je werkt samen met studenten met andere kennis. Om samen tot een mooi resultaat te komen is erg gaaf. Ook is de feedback van zorginstelling vaak erg positief.‘’

Ontdekken of dit bij je past?
Wil jij meer informatie over deze opdracht bij de opleiding Verpleegkunde? Bekijk onze studiekeuzeactiviteiten op hz.nl/kiezen en meld je aan voor een van de activiteiten.