Ben jij creatief en communicatief sterk? En vind jij het interessant om mensen te bereiken met opvallende campagnes, social posts en verhalen die indruk maken? Met de opleiding Communicatie leer je hoe je bedrijven laat groeien, gedrag positief beïnvloedt en organisaties helpt met het behalen van hun doelen. Je ontwikkelt impactvolle campagnes, weet hoe je een overtuigend verhaal vertelt en zet online en offline mediakanalen op een slimme manier in.

Communicatie, marketing en contentcreatie

Tijdens de opleiding Communicatie leer je alles over gedragsbeïnvloeding, het maken van content en hoe je middelen tactisch inzet om je doel te bereiken. Je doet onderzoek naar je doelgroep, ontwikkelt creatieve concepten en begeleidt campagnes, zowel online als offline. Je werkt aan projecten voor echte bedrijven en organisaties, zoals YourSurprise, Dutch Bargain, gemeente Terneuzen of een goed doel zoals de Voedselbank.

Effectief je boodschap overbrengen

Je leert hoe je met slimme communicatie gedrag kunt beïnvloeden en hoe je de juiste boodschap bij het juiste publiek krijgt, bijvoorbeeld via Instagram, reclame in een winkel of interne communicatie. Je verbindt mensen, zet ze in beweging en zorgt ervoor dat je organisatie gezien en gehoord wordt. Je leert onder meer over:

  • Campagnes ontwerpen
  • De psychologie achter consumentengedrag
  • Tactisch inzetten van social media
  • Evenementen organiseren
  • Een sterk merk neerzetten
  • Mensen meenemen in veranderingen

Communicatie is een topopleiding

De opleiding Communicatie aan de HZ is volgens de Keuzegids 2025 een topopleiding.

Studiekeuzeactiviteiten

HZ Open Dag

Ervaar hoe het is om aan de HZ te studeren op zaterdag 22 november.

Inhoud van de opleiding Communicatie

Lees hier alles over de opbouw van je opleiding en je stage, minor en afstuderen.

In ieder blok verdiep je je in een thema en voer je een opdracht uit voor een bedrijf of organisatie. Je leert de theorie en past het meteen toe in het echte werkveld.

Blok 1: Gedragsbeïnvloeding

Je leert hoe je gedrag van mensen positief kunt beïnvloeden met slimme communicatie. Zorg jij er bijvoorbeeld voor dat kinderen meer buitenspelen of dat sportverenigingen gezondere snacks aanbieden?

Je werkt tijdens dit blok aan een opvallend communicatiemiddel voor een bedrijf of organisatie met een maatschappelijk doel. Je begint met een analyse van de doelgroep door research te doen. Met deze inzichten bedenk en ontwerp je een creatief concept voor bijvoorbeeld een poster of flyer. Naast jouw eigen creatieve geest leer je hier Ai- en designtools voor te gebruiken.

Blok 2: Retailpsychologie

In dit blok maak je de stap naar de commerciële wereld. Hoe gedragen consumenten zich en hoe kan jij dit gedrag op een slimme manier beïnvloeden? Je ontdekt dat mensen hun beslissingen vaak onbewust nemen en hoe je klanten met subtiele ‘zetjes’ (nudges) in de goede richting stuurt. Ook leer je hoe je consumentengedrag beïnvloedt door slim in te spelen op trends. Ethiek loopt als rode draad door het blok. Je ontwikkelt je eigen ethisch kompas, onderzoekt dilemma’s rond beïnvloeding en leert reflecteren op je keuzes.

Samen met je groep werk je aan een promotiemiddel voor een echte opdrachtgever, waarmee je het gedrag van de klant effectief stuurt. Je speelt visueel én inhoudelijk in op onbewuste gedragsmechanismen van de consument. Je maakt gebruik van technieken zoals framing, beeldtaal en huisstijlanalyse. Ook leer je hoe je kwalitatief onderzoek, pre-tests en data-analyse gebruikt om je concept te onderbouwen en te verbeteren.

Blok 3: Eventdesign

Voor een opdrachtgever organiseer je een event waarmee je geld inzamelt voor een goed doel. Je leert een sterk concept op te bouwen, waarmee je de doelgroep raakt én aanzet tot actie. Je werkt volgens de principes van Design Thinking: een projectmatige aanpak waarin creativiteit, onderzoek en de wensen van de doelgroep samenkomen.

Je onderzoekt welke motieven mensen hebben om te doneren. Daarbij verdiep je je in de werking van het irrationele brein. Je voert kwantitatief onderzoek uit, onder andere via een enquête. Met jouw inzichten werk je aan een belevenisconcept dat emotie, overtuigingskracht en originaliteit combineert. Heb je jouw opdrachtgever overtuigd? Dan werk je het concept uit tot een volledig plan mét draaiboek en voer je het evenement daadwerkelijk uit.

Blok 4: Sterk merk

Goede branding zorgt voor een sterk merk. Voor een opdrachtgever neem je de volledige branding onder de loep. Je screent alle communicatiemiddelen, doet onderzoek naar klantgedrag en brengt advies uit. Passen de verschillende middelen goed bij elkaar? Heeft de website dezelfde uitstraling als de advertenties of nieuwsbrieven? Vormt het samen een sterk geheel?

Een belangrijk onderdeel van jouw onderzoek is eyetracking. Met deze techniek leg je het kijkgedrag van klanten vast, bijvoorbeeld wanneer ze een website bekijken. Waar valt het oog van de bezoeker op? Brengt de website de juiste boodschap over? En is de website wel gebruiksvriendelijk? Je leert hoe je jouw adviezen op een professionele en overtuigende manier presenteert

In het eerste halfjaar verdiep je je in overheidscommunicatie, contentcreatie en online marketing. In het tweede semester richt je samen met studenten een eigen onderneming op.

Overheidscommunicatie

Hoe werkt overheidscommunicatie en welke tools kun je inzetten om burgers bij de overheid en hun plannen te betrekken? Je past jouw kennis direct toe voor een echte opdrachtgever. Onze studenten werkten in de afgelopen jaren bijvoorbeeld aan cases voor de gemeente Terneuzen. Je leert:

  • Hoe je als overheid vertrouwen opbouwt bij het publiek
  • Hoe je beleid helder uitlegt, ook als het gevoelig ligt
  • Hoe je communiceert in crisissituaties of bij veranderingen
  • En hoe je als communicatieprofessional omgaat met participatie, desinformatie en mediadruk

Je onderzoekt ook welke rol communicatie speelt in het versterken van de democratie. Want hoe zorg je ervoor dat inwoners mee kunnen denken, mee kunnen doen en zich gehoord voelen?

Contentcreatie en online marketing

Met welke content bereik je nu écht aandacht en betrokkenheid? En hoe kun je jouw organisatie of bedrijf laten groeien met online content en social media? Je leert alles over de wereld van contentcreatie en online marketing. Je bouwt en optimaliseert je eigen website, maakt je eigen content, beheert socialmedia-kanalen én adverteert via Google Ads. De laatste jaren hebben studenten hiermee resultaat behaald voor bijvoorbeeld YourSurprise.

Richt je eigen Student Company op

In het eerste halfjaar richt je een eigen bedrijf op: een Student Company. Samen met studenten van verschillende economische opleidingen ontwikkel je een concept en een bedrijfsplan. Om je bedrijf tot een succes te maken volg je gastlessen, workshops en krijg je begeleiding van ondernemers. Binnen het bedrijf ben jij de communicatieprofessional. Je geeft advies over doelgroep, merk en communicatie en weet welke middelen jullie succes gaan brengen.

Je derde jaar staat in het teken van je stage en je minor. Je kunt zelf kiezen in welk semester je je stage of minor doet.

Stage

Tijdens je stage werk je 20 weken bij een communicatiebureau of communicatieafdeling van een bedrijf naar keuze in binnen- of buitenland. Studenten kiezen bijvoorbeeld voor organisaties als Omoda, ZLM of een gemeente. Je werkt vier dagen per week mee met je collega’s en de vijfde dag van de week werk je aan een onderzoeksopdracht over een actueel communicatiethema binnen je organisatie.

Minor

Wil jij je verder verdiepen in een specifiek onderdeel binnen het communicatievak? Of wil je je juist verbreden door een vak te volgen van een andere opleiding? Met een minor studeer je een halfjaar buiten je opleiding om. Dit kan aan de HZ, maar ook bij andere hogescholen in binnen- en buitenland. Interessante minors op het gebied van communicatie zijn bijvoorbeeld Branding, Psychologie of Creative Storytelling.

Dit is het jaar van jouw afstuderen. In je eerste halfjaar ga je in teamverband aan de slag voor een echte opdrachtgever. Met jullie eigen communicatiebureau helpen jullie een organisatie met communicatieadvies. In het tweede halfjaar ga je individueel aan de slag met jouw afstudeeronderzoek.

Strategisch advies in teamverband

Tijdens dit blok richt je samen met medestudenten een communicatiebureau op en ga je aan de slag voor een echte opdrachtgever. Je brengt strategisch advies uit en ondersteunt de organisatie bij de uitvoering.

Afstuderen

Voor je afstudeeronderzoek loop je stage bij een communicatiebureau of een communicatieafdeling van een organisatie (profit of non-profit). Je doet zelfstandig onderzoek en de meest kansrijke aanbeveling werk je uit als nieuw concept.

De opleiding Communicatie geeft je verschillende mogelijkheden om internationale ervaring op te doen. Je verdiept je in internationale thema’s en je kijkt tijdens opdrachten en gastlezingen over de grens. Met een groot netwerk van partnerscholen en bedrijven biedt de HZ je volop kansen in het buitenland op het gebied van stages, minors of afstuderen. Met de cursus Business English bereid je je voor op een eventuele internationale toekomst.

Twee Communicatie studenten zitten samen aan een bureau

Help jij organisaties verder op Facebook, LinkedIn, Snapchat of YouTube?

Met een leuke post, een ijzersterke campagne en dat alles op basis van data? Dan is de opleiding Communicatie iets voor jou.

Studenten aan het woord

Wil je weten wat onze studenten van de opleiding Communicatie vinden en waarom ze juist voor deze opleiding hebben gekozen? Lees dan de verschillende ervaringen van onze studenten.

Portret van Indy, student Communicatie
Indy, Student Communicatie

Ik ben creatief en werk graag met mensen. In deze opleiding komt dat mooi samen.

Bekijk het verhaal van Indy
Portret van Lotje, student Communicatie
Lotje, Student Communicatie

Je wordt op de HZ echt gezien en geholpen op de momenten dat je het nodig hebt.

Bekijk het verhaal van Lotje
Portret van Daan, student Communicatie
Over de opleiding
Daan, Student Communicatie

Werken voor echte opdrachtgevers motiveert mij enorm.

Bekijk het verhaal van Daan

Handige info

Aanmelden

Overweeg je de opleiding Communicatie? Hier lees je alles wat je moet weten om je aan te melden. Regel daarna snel en makkelijk je inschrijving via Studielink, het platform voor jouw aanmelding.

Toelatingseisen

Bekijk het schema van toelatingseisen voor de opleiding Communicatie.

21+ toets

Heb je geen diploma waarmee je toelaatbaar bent tot de hbo-opleiding van je keuze, maar wil je toch graag starten? Neem dan deel aan het Toelatingsonderzoek 21+. Rond je het traject succesvol af, dan kun je alsnog starten met de opleiding Communicatie.

Studiekosten

Naast het bepaalde collegegeld zijn er kosten verbonden aan bijvoorbeeld je boeken. Deze kosten gemiddeld € 250,- per jaar.

Contact

Heb je vragen over de inhoud van de opleiding? Vul dit formulier in en de studiekeuzeadviseur neemt contact met je op.
Of heb je algemene vragen? Stuur een mail naar info@hz.nl of bel 0118 - 489 890.

HZ student achter een computer scherm in zijn studentenkamer

Aanmelden voor deze opleiding

Klaar om je toekomst te starten? Meld je nu aan voor de opleiding Communicatie en zet de volgende stap.

Meld je aan

Na de opleiding

Gefeliciteerd, je bent afgestudeerd! Vanaf nu mag je de titel ‘Bachelor of Arts’ achter je naam zetten.

Heb je het Honours Programme gevolgd? Dan krijg je een extra certificaat bij je diploma.

Afgestudeerd aan de opleiding? Met je diploma op zak kun je terecht bij zowel commerciële bedrijven, overheidsorganisaties als gespecialiseerde (communicatie)bureaus in verschillende beroepen. Bijvoorbeeld als communicatieadviseur, content marketeer, social media-manager of pr-specialist.

Communicatieadviseur

Je bent werkzaam voor een organisatie of je hebt je eigen bedrijf opgestart. Als communicatieadviseur geef je advies over communicatievraagstukken. Dit kan bijvoorbeeld op het gebied van interne communicatie zijn, maar ook voor een nieuwe campagne of social media-actie. Je bent iemand die een bedrijf verder op weg kan helpen met strategisch communicatieadvies. Daarnaast kun je betrokken zijn bij het ontwikkelen van verschillende on- en offline communicatiemiddelen, zoals brochures of een personeelsblad.

Contentmanager

Als content manager is tekst, beeld en video jouw domein. Je beheert vaak verschillende kanalen, zoals social media of een website en beslist welke berichten hier geplaatst worden. Je denkt na over de boodschap en de tone of voice en je monitort welke content wel of niet werkt om je doelgroep te bereiken.

Wil je na afronding van je opleiding Communicatie verder studeren, dan kun je kiezen voor een master aan een universiteit. Kies bijvoorbeeld voor de master Communicatiewetenschappen, Media en Communicatie of Cultuurwetenschappen.

Pre-mastertraject Tilburg University

De HZ biedt je de mogelijkheid deel te nemen aan een pre-mastertraject, waardoor je versneld in een masterprogramma van Tilburg University kunt instromen. Zo kun je in 1,5 tot 3 jaar je universitaire mastertitel behalen. Na de selectieprocedure start je in je vierde jaar van de opleiding Communicatie met het volgen van een schakelprogramma in Tilburg ter voorbereiding op het volgen van je gewenste master. Wil je aan dit traject deelnemen dan moet je je propedeuse behaald hebben en een gewogen gemiddelde van alle tentamencijfers van 7,0 of hoger hebben.

Mogelijke Masters met deze opleiding

  • Master in Information Management
  • Master in Marketing Management
  • Master in Marketing Research
  • Master in Strategic Management
  • Master in Supply Chain Management

Studeren in Zeeland: vakantieoord en studentenstad in één

Toegegeven: in Zeeland vind je niet de grootste studentensteden van Nederland, met drukke trambanen, wolkenkrabbers en enorme discotheken. Maar wist je dat Zeeland een uniek studentengebied is met een hogeschool (de HZ) én een universiteit (University College Roosevelt)? Nederlandse en internationale studenten komen samen in Middelburg en Vlissingen, waar de HZ-locaties gevestigd zijn. Wat hen het meeste trekt aan studeren in Zeeland, is het persoonlijke. Je bent geen nummertje en je kent elkaar bij naam. Dat geldt op de HZ, maar ook op de campus, in het dagelijks leven en bij de gezellige buitenschoolse activiteiten. Een bruisend studentenleven gegarandeerd.

HZ-locaties in Middelburg en Vlissingen

Afhankelijk van de opleiding die je volgt, studeer je in Middelburg of Vlissingen. Maar wist je dat je áltijd welkom bent op beide locaties? Om te studeren, met medestudenten aan een project te werken of om lekker te relaxen. Bovendien is de afstand tussen Middelburg en Vlissingen goed af te leggen met de fiets of bus.

Ontdek Vlissingen, de stad waar jij gaat studeren als je voor deze opleiding kiest.

Groep van Tourism Management studenten op de Boulevard in Vlissingen
Studenten eten samen op een terras bij Bellamy park in Vlissingen
Twee studenten balanceren samen op paalhoofden op het strand

Kijk ook eens naar deze opties

Portret Commerciële Economie student

Commerciële Economie

Ben jij commercieel ingesteld, creatief én denk je graag na over vernieuwende ideeën? Met de…

Human Resource Management

Hoe help je iemand aan een baan die bij hem past? Of een bedrijf aan de juiste mensen? Als…
Portret van Bedrijfskunde student

Bedrijfskunde

Haal jij straks het beste uit organisaties en mensen? Als bedrijfskundige doe jij niets liever dan…