In ieder blok verdiep je je in een thema en voer je een opdracht uit voor een bedrijf of organisatie. Je leert de theorie en past het meteen toe in het echte werkveld.
Blok 1: Gedragsbeïnvloeding
Je leert hoe je gedrag van mensen positief kunt beïnvloeden met slimme communicatie. Zorg jij er bijvoorbeeld voor dat kinderen meer buitenspelen of dat sportverenigingen gezondere snacks aanbieden?
Je werkt tijdens dit blok aan een opvallend communicatiemiddel voor een bedrijf of organisatie met een maatschappelijk doel. Je begint met een analyse van de doelgroep door research te doen. Met deze inzichten bedenk en ontwerp je een creatief concept voor bijvoorbeeld een poster of flyer. Naast jouw eigen creatieve geest leer je hier Ai- en designtools voor te gebruiken.
Blok 2: Retailpsychologie
In dit blok maak je de stap naar de commerciële wereld. Hoe gedragen consumenten zich en hoe kan jij dit gedrag op een slimme manier beïnvloeden? Je ontdekt dat mensen hun beslissingen vaak onbewust nemen en hoe je klanten met subtiele ‘zetjes’ (nudges) in de goede richting stuurt. Ook leer je hoe je consumentengedrag beïnvloedt door slim in te spelen op trends. Ethiek loopt als rode draad door het blok. Je ontwikkelt je eigen ethisch kompas, onderzoekt dilemma’s rond beïnvloeding en leert reflecteren op je keuzes.
Samen met je groep werk je aan een promotiemiddel voor een echte opdrachtgever, waarmee je het gedrag van de klant effectief stuurt. Je speelt visueel én inhoudelijk in op onbewuste gedragsmechanismen van de consument. Je maakt gebruik van technieken zoals framing, beeldtaal en huisstijlanalyse. Ook leer je hoe je kwalitatief onderzoek, pre-tests en data-analyse gebruikt om je concept te onderbouwen en te verbeteren.
Blok 3: Eventdesign
Voor een opdrachtgever organiseer je een event waarmee je geld inzamelt voor een goed doel. Je leert een sterk concept op te bouwen, waarmee je de doelgroep raakt én aanzet tot actie. Je werkt volgens de principes van Design Thinking: een projectmatige aanpak waarin creativiteit, onderzoek en de wensen van de doelgroep samenkomen.
Je onderzoekt welke motieven mensen hebben om te doneren. Daarbij verdiep je je in de werking van het irrationele brein. Je voert kwantitatief onderzoek uit, onder andere via een enquête. Met jouw inzichten werk je aan een belevenisconcept dat emotie, overtuigingskracht en originaliteit combineert. Heb je jouw opdrachtgever overtuigd? Dan werk je het concept uit tot een volledig plan mét draaiboek en voer je het evenement daadwerkelijk uit.
Blok 4: Sterk merk
Goede branding zorgt voor een sterk merk. Voor een opdrachtgever neem je de volledige branding onder de loep. Je screent alle communicatiemiddelen, doet onderzoek naar klantgedrag en brengt advies uit. Passen de verschillende middelen goed bij elkaar? Heeft de website dezelfde uitstraling als de advertenties of nieuwsbrieven? Vormt het samen een sterk geheel?
Een belangrijk onderdeel van jouw onderzoek is eyetracking. Met deze techniek leg je het kijkgedrag van klanten vast, bijvoorbeeld wanneer ze een website bekijken. Waar valt het oog van de bezoeker op? Brengt de website de juiste boodschap over? En is de website wel gebruiksvriendelijk? Je leert hoe je jouw adviezen op een professionele en overtuigende manier presenteert