Hoe gaan we om met overstromingen, zeespiegelstijging, droogte, watervervuiling en plastic soep? Hoe blijft een stad leefbaar ondanks extreme hitte? En hoe zorgen we voor voldoende schoon drinkwater voor een groeiende wereldbevolking? Met de opleiding Watermanagement werk jij aan oplossingen voor de waterproblemen van nu en de toekomst.

De wereld kan niet zonder watermanagers

Als watermanager werk je aan praktische oplossingen voor lokale en wereldwijde waterproblemen. Met jouw kennis help je gebieden veilig, leefbaar en ecologisch in balans te houden. Verbeter jij de bescherming van deltagebieden bij een stijgende zeespiegel? Maak jij stedelijke gebieden bestendig tegen extreme buien, hitte of droogte? Of wil je bijdragen aan voldoende zoet water, schone zeeën of gezonde ecosystemen? Met deze opleiding word je een breed inzetbare watermanager, met veel ruimte om je eigen interesses te volgen.

Over de opleiding Watermanagement

In de opleiding Watermanagement komen drie belangrijke invalshoeken samen:

• Kennis over het water zelf
• Kennis over de gebruiker
• Kennis over ruimtelijk ontwerp

Vanaf je tweede jaar kies je per project welke rol je vervult en waar je je verder in wil verdiepen. Zo kun je gedurende je opleiding flexibel schakelen tussen de onderdelen die jou interesseren. Richt je je op één specialisme of ga je liever voor een combinatie? Jij bepaalt zelf je route!

Studiekeuzeactiviteiten

Seintje Open Dag

Krijg een seintje voor de HZ Open Dag op 22 november!

Inhoud van de opleiding Watermanagement

In je eerste jaar leg je een stevige basis voor jouw kennis van watermanagement. Dit begint met het begrijpen van het water zelf. Biologie en ecologie geven je inzicht in de planten en dieren die in en rondom water leven, en hoe zij elkaar en hun omgeving beïnvloeden. Daarnaast leer je hoe factoren zoals de opbouw van de bodem, stroming, afvalstoffen en de watertemperatuur invloed hebben op het ecosysteem. Daarnaast bekijk je water vanuit een maatschappelijke en economische invalshoek. Door alles in en rondom het water te begrijpen, ontdek je waar problemen vandaan komen en hoe jij als watermanager kunt bijdragen aan oplossingen.

Buiten aan de slag
Watermanagement is een praktijkgerichte opleiding. Al in je eerste jaar ga je daarom veel naar buiten. Je werkt aan échte projecten voor Zeeuwse organisaties en leert observeren, analyseren en schetsen. Hierbij kijk je niet alleen naar het water zelf, maar ook naar de gebruikers en de omgeving. Je leert hoe je samenwerkt en communiceert met je studiegenoten en professionals uit het werkveld.

In je tweede jaar werk je samen met medestudenten, HZ-onderzoeksgroepen en Nederlandse en buitenlandse organisaties aan steeds meer uitdagende problemen. In ieder project komen altijd drie expertises samen, waarin jij de keuze maakt welke rol je vervult.

  • Ben jij de aquatisch ecoloog met kennis van waterkwaliteit en ecosystemen?
  • De creatief ontwerper die gebieden inricht vanaf de tekentafel?
  • De deltamanager die de strategie uitzet, projecten draait en rekening houdt met alle belanghebbenden?

Afhankelijk van welke rol je kiest, volg je verdiepende vakken op jouw specifieke thema. Je krijgt deze lessen van ervaren onderzoekers van de HZ.

In jaar 3 volg je een minor van een halfjaar. Met een minor kun je je verder specialiseren in jouw vakgebied of juist kiezen voor verbreding bij aan andere opleiding. Je kunt een verdiepende minor volgen bij de HZ-onderzoeksgroepen op het gebied van water, maar je kunt ook studeren aan een andere hogeschool in binnen- of buitenland.

Tijdens je tweede halfjaar loop je stage in binnen- of buitenland bij een organisatie in jouw vakgebied. Je mag zelf kiezen waar je dit wil doen. Je Studieloopbaancoach helpt je bij het vinden van een geschikte plek.

In de eerste helft van jaar 4 werk je aan een onderzoek van een van de HZ-onderzoeksgroepen op het gebied van water. Dit zijn Aquaculture, Water Technology, Building with Nature of Resilient Delta’s. Daarnaast doe je mee aan de HZ Coastal Challenge. Hier werk je samen met studenten Civiele Techniek en Bouwkunde aan een complex probleem dat niet op te lossen is zonder elkaars expertise.

Je laatste halfjaar staat in het teken van je afstudeerstage. Tijdens je stage sta je in goed contact met je docenten en je mede-afstudeerders. Tussentijds zijn er online lessen en groepssessies met de andere studenten. Zo wissel je kennis en ervaringen uit en stimuleer je elkaar op weg naar jullie diploma.

Drie watermanagement studenten die onderzoek doen in het water

Download de brochure

Wil je alle informatie over de opleiding Watermanagement nog eens rustig doorlezen? Download dan de brochure met alle informatie.

Watermanagement in 3 jaar

Met je vwo-diploma kun je in aanmerking komen voor het Engelstalige driejarig traject van de opleiding.

Foto van Lars, student Watermanagement, met in de achtergrond de haven van Vlissingen
Lars, Student Watermanagement

Watermanagement: Lars volgt de verkorte route dankzij zijn vwo-diploma

Je start in jaar twee van de opleiding. Het kan voorkomen dat je nog wat moet bijleren over de onderwerpen die je hebt gemist in jaar 1. In jaar 3 (jouw 2e jaar) loop je stage en volg je een minor naar keuze in Nederland of in het buitenland. Bekijk hier het HZ-aanbod. In het laatste jaar zorg je voor een extra verdieping in je vakgebied via projecten en colleges. Ook doe je een afstudeeronderzoek in het beroepenveld.

Nadat je je hebt aangemeld voor de opleiding Watermanagement, kun je tijdens de studiekeuzecheck aangeven dat je belangstelling hebt voor het 3-jarige traject. Daarna wordt je diploma gecontroleerd door ons studentenbureau om te zien of je in aanmerking komt. Vervolgens wordt er een motivatiegesprek gepland met een studiecoach van de opleiding. Als je wilt controleren of je diploma aan deze toelatingseis voldoet, kun je contact opnemen met de HZ studentenadministratie: csa@hz.nl.

Met je HZ-bachelordiploma heb je directe toegang tot het masterprogramma River Delta Development aan de HZ. Wanneer je kiest voor dit programma kun je zowel je bachelor- als masterdiploma in 5 jaar halen.

Foto van Michelle bij het Kanaal door Walcheren met een brug in de achtergrond
Michelle, Alumnus River Delta Development

Michelle is afgestudeerd aan de master River Delta Development

Studenten aan het woord

Wil je weten wat onze studenten van de opleiding Watermanagement vinden en waarom ze juist voor deze opleiding hebben gekozen? Lees dan de verschillende ervaringen van onze studenten.

Portret van Watermanagement student Isabel
Over de opleiding
Isabel, Student Watermanagement

De leraren zijn betrokken en staan altijd klaar om te helpen.

Bekijk het verhaal van Isabel
Portret van Watermanagement student Niels
Over de opleiding
Niels, Student Watermanagement

Op de HZ ben je veel buiten in de praktijk bezig.

Bekijk het verhaal van Niels
Portret van Martijn, student Watermanagement
Martijn, Student Watermanagement

Ik koos voor de studierichting Spatial Planning & Design vanwege het creatieve aspect.

Bekijk het verhaal van Martijn

Handige info

Aanmelden

Overweeg je de opleiding Watermanagement? Hier lees je alles wat je moet weten om je aan te melden. Regel daarna snel en makkelijk je inschrijving via Studielink, het platform voor jouw aanmelding.

Leslocatie

De lessen worden verzorgd aan Het Groene Woud in Middelburg en werk je aan practica en onderzoek in het naastgelegen Joint Research Center Zeeland (JRCZ).

Toelatingseisen

Bekijk het schema van toelatingseisen voor de opleiding Watermanagement.

21+ toets

Heb je geen diploma waarmee je toelaatbaar bent tot hbo-opleiding van je keuze, maar wil je toch graag starten? Neem dan deel aan het toelatingsonderzoek 21+. Rond je het traject succesvol af, dan kun je alsnog starten aan de opleiding.

Studiekosten

Naast het wettelijke collegegeld heb je kosten voor bijvoorbeeld je boeken. Deze kosten zijn voor het 1e, 2e en 4e jaar ongeveer € 300,- per jaar. In het derde jaar heb je geen extra kosten.

Contact

Heb je vragen over de inhoud van de opleiding? Vul dit formulier in en de studiekeuzeadviseur neemt contact met je op.
Of heb je algemene vragen? Stuur een mail naar domeinbureautwe@hz.nl of bel 0118-489890.

HZ student achter een computer scherm in zijn studentenkamer

Aanmelden voor deze opleiding

Klaar om je toekomst te starten? Meld je nu aan voor de opleiding Watermanagement en zet de volgende stap.

Meld je aan

Na de opleiding

Gefeliciteerd, je bent afgestudeerd! Je mag vanaf nu de titel ‘Bachelor of Science’ achter je naam zetten.

Met je diploma Watermanagement op zak kun je aan de slag bij bedrijven, overheden, maar ook in de non-profitsector. Je kunt werken op alle niveaus van de overheid of waterschappen of onderzoeksinstituten, adviesbureaus, ingenieursbureaus en industrieën.

Wil je na de opleiding Watermanagement doorstuderen? Dan zijn er verschillende mogelijkheden.

  • River Delta Development
    Met je HZ-bachelordiploma heb je directe toegang tot het masterprogramma River Delta Development aan de HZ. Wanneer je kiest voor dit programma kun je je bachelor- als masterdiploma in 6 jaar halen.
  • Doorstuderen in Nederland of het buitenland
    Er zijn meerdere masters, nationaal en internationaal, die je kunt volgen na de opleiding Watermanagement. Vraag je studiecoach naar de mogelijkheden!
Foto van Sabine, student River Delta Development
Sabine, Student River Delta Development

Van bachelor naar master: Sabine deelt haar ervaringen

Kijk ook eens naar deze opties

Portret van River Delta Development student bij het gebouw van de HZ in Middelburg

River Delta Development (MSc)

Wil je een cruciale rol spelen in het vormgeven van onze toekomstige delta's? Ga aan de slag met de…
Portret van Global Project Change Management student

Global Project and Change Management

Wil je graag bijdragen aan een duurzame wereld en zoek je een opleiding in een internationale…
Civiele Techniek student bij Zeelandbrug

Civiele Techniek

Wil jij meewerken aan de bouw van het grootste sluisproject ter wereld? Of bepalen hoe hoog en hoe…