Van vwo naar hbo

Met jouw vwo-diploma op zak lijkt het logisch om direct voor de universiteit te kiezen. Toch kan het zijn dat het hbo beter bij jou past dan de universiteit. Het grootste verschil tussen het wo (wetenschappelijk onderwijs) en het hbo (hoger beroepsonderwijs) zit hem vooral in het praktijkonderwijs. Zo is de universiteit meer gericht op de theorie en doe je op het hbo, naast de theorie, ook veel praktijkervaring op. Dit kan zijn door middel van stages, maar ook door opdrachten te doen die direct vanuit het beroepenveld komen. Daarnaast bieden veel hogescholen 'vwo-trajecten' aan waarbij je in drie jaar een bacheloropleiding kan afronden.

Finance Control Bedrijfseconomie Enrique pasfoto

De persoonlijke aandacht van de HZ past beter bij mij dan studeren aan een grote universiteit.

Bekijk zijn verhaal

Verschil hbo en wo

Bij een opleiding aan een hogeschool ligt de focus op de praktijk en kijk je naar hoe iets werkt. Een universitaire opleiding is meer theoretisch en daar kijk je vooral naar waarom iets werkt. Het is dus eigenlijk een kwestie van: ben jij een denker of een doener? Een ander verschil is dat je op het hbo veel in projectgroepen werkt aan opdrachten, waarbij je de theorie direct toepast in de praktijk. Ook loop je stages. Op de universiteit heb je meer zelfstudie en ben je vooral bezig met wetenschappelijk onderzoek. Een stage kan, maar is geen vast onderdeel van de opleiding.

Studeren aan de HZ

De HZ heeft een divers aanbod aan Nederlands- en Engelstalige opleidingen. Zo heb je de keuze in welke taal jij je opleiding wilt volgen. Daarnaast hebben diverse opleidingen zogenaamde vwo-trajecten, waarbij je een opleiding versneld kunt afronden. Wil jij graag een extra uitdaging naast je studie? Dan is het Honours Programme misschien iets voor jou.

Bacheloropleidingen

Een bacheloropleiding op het hbo duurt gewoonlijk vier jaar. Tijdens het eerste en tweede jaar van je opleiding maak je kennis met het vak. In het derde jaar volg je een minor en ga je stage lopen. Tijdens het laatste jaar bereid je je voor op het afstuderen en schrijf je je scriptie.

Bekijk al onze hbo-bacheloropleidingen

Driejarige vwo-trajecten

Met jouw vwo-diploma kun je een driejarig traject volgen, waardoor je een bachelordiploma in 3 jaar kunt halen. Dit is mogelijk voor de opleidingen:

Als je je aanmeldt voor de opleiding aan de HZ, kun je aangeven dat je graag in aanmerking komt voor het vwo-traject tijdens je studiekeuzegesprek. Vervolgens wordt er een motivatiegesprek gepland met een studieloopbaancoach van de opleiding. Soms zijn er extra toelatingseisen van toepassing. Meer hierover lees je op de opleidingspagina's.

Honours Programme

Ben je ambitieus en op zoek naar een extra uitdaging naast je opleiding? Dan is het Honours Programme iets voor jou! In het tweede en derde studiejaar krijg je de kans om jezelf verder te ontwikkelen, je kennis te verbreden en ervaring op te doen in een internationale omgeving met studenten vanuit de hele HZ.

Lees hier meer over het Honours Programme

Toelatingseisen vwo naar hbo

Met je vwo-diploma heb je de mogelijkheid om een hbo-opleiding te volgen. Het is handig om te weten dat voor sommige studies extra toelatingseisen zijn, ook voor vwo-ers. Dit is geheel afhankelijk van je profiel en vakkenpakket op de middelbare school. Benieuwd of dit ook voor jou geldt? Bekijk de toelatingseisen voor de hbo-opleidingen aan de HZ.

Water Management Nl Yoni 670X450 2

Na mijn bachelor Watermanagement wil ik graag mijn eigen duurzame kledinglijn starten.

Lees haar verhaal

Master na je hbo-bachelor

Na het afronden van een 4-jarige hbo-opleiding heb jij een bachelordiploma in handen. Je kunt direct aan het werk of een master behalen aan een universiteit of hbo.

Studiekeuzetips

Ontdek of studeren aan het hbo iets voor jou is en meld je dan aan voor een van onze studiekeuzeactiviteiten. Daar krijg je een goede indruk van de opleidingen en kun je studenten en docenten al je vragen stellen!

Overzicht studiekeuzeactiviteiten