Na je vwo naar het hbo

Heb jij bijna jouw vwo-diploma op zak, dan ben je waarschijnlijk druk bezig met het maken van een studiekeuze. Je hebt daarin ook de keuze om naar het hbo te gaan. Het kan zelfs zijn dat het hbo, hoger beroepsonderwijs, beter bij jou past dan het wo, wetenschappelijk onderwijs.

Als je de overstap maakt van vwo naar hbo, dan vinden sommige mensen dat misschien zonde. Want waarom zou je niet naar de universiteit gaan? Het ene is niet ‘minder’ of ‘beter’ dan het ander. Wist je dat ze in het buitenland geen verschil maken tussen hogeschool en universiteit? Het is maar net waar jouw interesses en ambities liggen.

Wil jij meer praktijkgericht onderwijs in plaats van vooral met je neus in de boeken? Wil jij graag tijdens je studie al (meerdere) stages lopen en relevante werkervaring opdoen? Weet jij wat je wil worden en sluit een beroepsgericht hbo-opleiding hier goed op aan? Dan is hbo de juiste keuze voor jou.

Enrique student Finance & Control "De persoonlijke aandacht van de HZ past beter bij mij dan studeren aan een grote universiteit." Bekijk zijn verhaal
Joost Tweedejaarsstudent Civiele Techniek "Het praktijkgerichte is de voornaamste reden dat ik voor het hbo heb gekozen en niet voor de universiteit. Ik was na het vwo wel klaar met alleen maar boeken." Lees de studentervaring van Joost

Verschil hbo en wo

Eigenlijk zijn het hbo en wo allebei een vorm van hoger onderwijs, alleen is de insteek anders. Bij een opleiding aan een hogeschool ligt de focus op de praktijk en kijk je naar hoe iets werkt. Een universitaire opleiding is meer theoretisch en daar kijk je vooral naar waarom iets werkt. Het is dus eigenlijk een kwestie van: ben jij een denker of een doener?

Een ander verschil is dat je op het hbo veel in projectgroepen werkt aan opdrachten, waarbij je de theorie direct toepast in de praktijk. Ook loop je stages. Op de universiteit heb je meer zelfstudie en ben je vooral bezig met wetenschappelijk onderzoek. Een stage kan, maar is geen vast onderdeel van de opleiding. Ook de lessen verschillen. Op het hbo krijg je les in kleine klassen en kennen de docenten je naam. Op de uni zul je vooral hoorcolleges hebben in grote zalen.

Twijfel je toch nog over het niveau van een hbo-opleiding? Studeren aan HZ University of Applied Sciences biedt genoeg uitdaging voor vwo-ers. Zo kun je je studie volledig in het Engels volgen of versneld bepaalde bachelordiploma's behalen. Verder heb je de mogelijkheid om een semester naar het buitenland te gaan. En wat dacht je van het Honours Programme?

Bacheloropleidingen

Een bacheloropleiding op het hbo duurt gewoonlijk vier jaar. Tijdens het eerste en tweede jaar van je opleiding maak je kennis met het vak. In het derde jaar volg je een minor en ga je stage lopen. Tijdens het laatste jaar bereid je je voor op het afstuderen en schrijf je je scriptie.

Bekijk al onze hbo-bacheloropleidingen

Driejarige vwo-trajecten

Met jouw vwo-diploma kun je een driejarig traject volgen, waardoor je een bachelordiploma in 3 jaar kunt halen. Dit is mogelijk voor de opleidingen:

Als je je aanmeldt voor de opleiding aan de HZ, kun je aangeven dat je graag in aanmerking komt voor het vwo-traject tijdens je studiekeuzegesprek. Vervolgens wordt er een motivatiegesprek gepland met een studieloopbaancoach van de opleiding. Soms zijn er extra toelatingseisen van toepassing. Meer hierover lees je op de opleidingspagina's.

Honours Programme

Ben je ambitieus en op zoek naar een extra uitdaging naast je opleiding? Dan is het Honours Programme iets voor jou! In het tweede en derde studiejaar krijg je de kans om jezelf verder te ontwikkelen, je kennis te verbreden en ervaring op te doen in een internationale omgeving met studenten vanuit de hele HZ.

Lees hier meer over het Honours Programme

Toelatingseisen vwo naar hbo

Met je vwo-diploma heb je de mogelijkheid om een hbo-opleiding te volgen. Het is handig om te weten dat voor sommige studies extra toelatingseisen zijn, ook voor vwo-ers. Dit is geheel afhankelijk van je profiel en vakkenpakket op de middelbare school. Benieuwd of dit ook voor jou geldt? Bekijk de toelatingseisen voor de hbo-opleidingen aan de HZ.

Overstap van vwo naar hbo

Als je de overstap maakt, is het goed om te weten dat studeren aan het hbo anders is dan je gewend bent op de middelbare school. Het tempo van de lesstof ligt hoger en je moet een voldoende halen om jouw studiepunten te krijgen. Sowieso weet je straks opeens wat studiepunten zijn en lijkt het wel alsof je een nieuwe taal spreekt met woorden als je P, stufi en blokken. Ook krijg je op het hbo anders les dan je gewend bent, zoals hoorcolleges, werkcolleges en werk je veel samen in groepsverband aan projecten.

Studenten aan het woord

Ben jij benieuwd waarom studenten de overstap van vwo naar hbo hebben gemaakt en hoe zij dit ervaren? Lees het in hun eigen woorden.

Yoni Student Watermanagement "Na mijn bachelor Watermanagement wil ik graag mijn eigen duurzame kledinglijn starten." Lees het hele verhaal van Yoni

Master na je hbo-bachelor

Na het afronden van een 4-jarige hbo-opleiding, heb jij een bachelordiploma in handen. Daarmee kun je direct aan de slag of doorstuderen aan een aansluitende master. Je kunt met jouw diploma zowel een hbo-master volgen of een master aan de universiteit.

Studiekeuzetips

Wil je meer weten of ervaren hoe studeren aan het hbo is? Meld je dan aan voor een van onze studiekeuzeactiviteiten. Daar krijg je een goede indruk van de opleidingen en kun je studenten en docenten al je vragen stellen!