Als deltamanager leer je hoe je een toekomstbestendige visie en strategie vormt voor kusten en riviergebieden (delta’s).

Je zorgt ervoor dat gebieden klaar zijn voor effecten van klimaatverandering. Je leert hoe je een strategie maakt waarbij je economische, ecologische, ruimtelijke en sociale aspecten van het gebied samenvoegt. Je betrekt partijen als bestuurders, bewoners en ondernemers. Je ontwikkelt vaardigheden in project- en procesmanagement, professionele communicatie en culturele sensitiviteit. Zo kun jij straks projecten met complexe wereldwijde vraagstukken over water en klimaatverandering managen.

Onderdeel van de opleiding
Watermanagement

Zo zit Delta Management in elkaar

Het eerste half jaar volg je lessen met alle Watermanagement studenten tegelijk. Je leert over uitdagingen van water zoals klimaatverandering en duurzame ontwikkeling. Ook maak je kennis met alle drie de studieroutes, zodat je na het eerste semester goed kan kiezen wat bij jou past. Kies je in het tweede semester voor Delta Management? Dan ga je je visie- en projectmanagementvaardigheden ontwikkelen. Je leert meer over waterveiligheid en hoe je belanghebbenden betrekt bij je project.

Semester 1

Je gaat aan de slag met een ontwerp voor een Europees gebied wat gevoelig is voor overstromingen. Namens een Europese gemeente krijg je de opdracht om een visie en scenario’s voor hun gebied te maken om het beter bestand te maken tegen de gevolgen van klimaatverandering. Belangrijk hierbij zijn de sociale, economische, politieke, juridische en culturele aspecten. Je leert hoe je een gebied digitaal in kaart breng en je ontwerp grafisch vorm te geven.

Semester 2

Dit semester staat één van de grootste delta gebieden in de Verenigde Staten centraal. Je gaat namelijk aan de slag met de Mississippi Delta in Louisiana. Een gebied bekend om het natuurgeweld, zoals orkanen, overstromingen en een snel verdwijnend kustlandschap. Door klimaatverandering zijn er meer orkanen, met meer regen en staat het water van de rivier vaker hoger. Hierdoor staan steeds meer gebieden tijdelijk onder water. Jij gaat aan de slag met een strategisch plan voor een deel van de Mississippi Delta. Jouw plan verbetert de veiligheid van het gebied, door waar mogelijk gebruik te maken van ecosysteem diensten. Je houdt rekening met de lokale en landelijke politiek, maar ook met de culturele en sociale situatie.

In het derde jaar kies je een minor: een soort keuzepakket van een half jaar. Met de minor die je kiest verdiep of verbreed je jouw kennis. Dit kun je doen bij de onderzoeksgroepen van wateropleidingen van de HZ, bij een andere opleiding of op een andere hogeschool of universiteit in Nederland of het buitenland. De HZ biedt over de hele wereld minoren aan bij partner universiteiten.

Het tweede halfjaar loop je stage in binnen- of buitenland bij een organisatie in jouw vakgebied. Je mag zelf kiezen waar je dit wilt doen. Zo kun je op stage in Vietnam of Indonesië, waar de HZ een Living Lab water heeft, waar je bijvoorbeeld voor een grote stad bekijkt hoe verschillende wijken om kunnen gaan met veranderingen in het klimaat. Denk bijvoorbeeld aan de afvoer van water bij hevige regenval. Of ga aan de slag bij een havenbedrijf om mee te werken aan het toekomstbestendig maken van het havengebied.

Dit jaar staat een van de meest bedreigde deltagebieden ter wereld centraal: de Mekong Delta in Azië. Wanneer de zeespiegel 1 meter stijgt zal een groot deel van dit gebied onder water komen te staan. Dit heeft grote gevolgen voor de voedselproductie. Samen met je projectteam ga je een ruimtelijk ontwerp maken voor één van de provincies in deze delta. Dit ontwerp moet bijdragen aan de circulariteit in het gebied, door slimme verbindingen te maken tussen (zoet) water, energie, voedsel, kustbescherming, toerisme. Zo geef je een impuls aan de plaatselijke economie en aan de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s)

Ook doe je mee aan een interdisciplinair project: een integraal kustmanagement project, waarbij je samen met studenten Civiele Techniek, Bouwkunde en Aquatische Ecotechnologie nadenkt over een integrale oplossing van de Schelde delta. Hierbij werk je aan een opdracht voor een opdrachtgever uit de Schelde delta aan een actuele casus, zoals het hergebruik van vervuild slib, het teruggeven van polders aan de natuur en water, en innovatieve kust bescherming strategieën.

Watermanagement student die onderzoek doet bij water

Watermanagement uitgelegd

Hoe is de opleiding opgebouwd?
Drone shot van de Walcherse stranden
Binnenkant van het HZ gebouw in Vlissingen

Virtuele tour door het gebouw

Neem alvast een kijkje op je toekomstige studieplek!
Twee Watermanagement studenten die bezig zijn met onderzoeken

Studenten over Delta Management

Wil jij weten hoe studenten de opleiding Watermanagement- Delta Management ervaren? En waarom ze juist voor deze opleiding hebben gekozen?

Portret Sabine, alumnus Watermanagement en student River Delta Development
Studiekeuze
Sabine, Alumnus Watermanagement

In de studieroute Deltamanagement komt alles samen wat ik interessant vind.

Lees het verhaal van Sabine
Over de opleiding
Isabel, Student Watermanagement

De leraren zijn betrokken en staan altijd klaar om te helpen.

Lees het verhaal van Isabel

Na de opleiding

Gefeliciteerd, je bent afgestudeerd! Je mag vanaf nu de titel ‘Bachelor of Science’ achter je naam zetten.

Met je diploma Watermanagement op zak, kun je aan de slag bij bedrijven, maar ook in de non-profit sector. De beroepen zijn afhankelijk van je afstudeerrichting. Je kunt werken op alle niveaus van de overheid of waterschappen of onderzoeksinstituten, adviesbureaus, ingenieursbureaus en industrieën. Met de route Delta Management kun je aan de slag als:

  • Assistent stedenbouwkundige
  • Strategisch adviseur
  • Adviseur ruimtelijke ordening

Wil je na de opleiding Watermanagement doorstuderen? Dan zijn er verschillende mogelijkheden.

  • River Delta Development
    Met je HZ bachelordiploma heb je directe toegang tot het masterprogramma River Delta Development aan de HZ. Wanneer je kiest voor dit programma kun je je bachelor- en masterdiploma in 6 jaar halen.
  • Doorstuderen in Nederland
    Als je voor een andere universiteit in Nederland kiest kan een pre-master vereist zijn.
  • Doorstuderen in het buitenland
    Als je besluit om door te studeren in het buitenland kan dit vaak direct na je afstuderen aan de HZ.
Foto van Michelle bij het Kanaal door Walcheren met een brug in de achtergrond
Michelle, Alumnus River Delta Development

Michelle is afgestudeerd aan de master River Delta Development