Je gaat dit jaar van start met je gekozen studieroute: Welzijn & Samenleving. Je krijgt het eerste half jaar cursussen afhankelijk van jouw gekozen route, zoals:
- Social Caseworker
Je wordt voorbereid om één-op-één-begeleiding te kunnen toepassen in het werken met cliënten. Je leert daarbij de basismethodiek van de psychosociale hulpverlening en andere methoden die de cliënt helpen zichzelf te helpen en te denken in mogelijkheden en krachten in plaats van onmogelijkheden en belemmeringen. Je leert samen met de cliënt te werken aan doelen, acties in te zetten om aan deze doelen te werken (interventies) en de cliënt bewust te maken van eigen handelen, zodat gedrag kan worden aangepast.
- De outreachende professional
Je leert om in een wijk de vraagbaak van burgers te zijn en samen te werken met professionals uit andere disciplines. Je laat zien, dat je de wijk in durft te gaan, met burgers en belanghebbenden (stakeholders) in contact durft te treden, dat in staat bent om door middel van online onderzoek, observaties en gesprekken in de wijk te komen tot een wijkprofiel en sociale analyse van de wijk dat leidt tot een wijkinterventieplan. Hierbij heb je kennis nodig, zoals over wet- en regelgeving, wijknetwerken, voorzieningen in de wijk en de zogenaamde Sociale kaart van de wijk/buurt, zodat je de nodige ingangen hebt bij organisaties en mensen die een rol spelen in de aanpak bij wijkproblematiek. - Kaders, richtlijnen en verantwoordelijkheden
Als wijkprofessional heb je in je werk, naast je eigen beroepsnormen, te maken met veel professionele standaarden, wettelijke en organisatorische kaders. Zo heb je als wijkprofessional onder meer te maken met de Handreiking Geheimhouding & Privacy, de Beroepscode sociaal werk, de Meldcode bij mishandeling en/of huiselijk geweld en de Wet forensische zorg. - Beroepsinnovatie
Een cursus waar je met je projectgroep een bijdrage levert aan een vernieuwing/innovatie in de beroepspraktijk en daarmee aan de mogelijke oplossing van een praktijkprobleem. Je laat zien hierbij out-of-the-box te kunnen denken en handelen en vanuit cliëntperspectief te werken aan kansrijke innovaties die bijdragen aan zogenaamde participatie en inclusie.
Minor
In het 2e half jaar kies je een minor: een soort keuzepakket van een half jaar. Met de minor die je kiest verdiep of verbreed je jouw kennis. Dit kan bij de HZ of bij een andere hogeschool in binnen- of buitenland. Bij het profiel Welzijn & Samenleving kan je bijvoorbeeld kiezen uit: Jeugd- en gezinsprofessional, Zorg- en ondersteuningsprofessional, Train de trainer of International Practice.