Met de opleiding Bedrijfskunde leer je het beste uit organisaties en mensen te halen. Met jouw kennis op gebied van economie, management en recht bekijk je bedrijfskunde vraagstukken vanuit diverse invalshoeken en los je ze op.

Bij Bedrijfskunde staat het optimaliseren van bedrijfsprocessen centraal. Tijdens de opleiding leer je alles over de werking van een bedrijf en welke invloeden van buitenaf effect hebben. Als bedrijfskundige weet jij raad met vraagstukken als: "Hoe werken bepaalde afdelingen beter samen?", "Hoe krijgen we meer draagvlak voor ons kwaliteitssysteem?" en "Hoe verbeteren we de klachtenafhandeling?"

Bij de hbo-opleiding Bedrijfskunde:

 • Focus je op procesoptimalisatie en verandermanagement
 • Word je opgeleid tot een professional met een groot probleemoplossend vermogen
 • Leer je hoe je bedrijfsprocessen onderzoekt, analyseert en optimaliseert
 • Doe je veel kennis op van diverse vakgebieden die een bedrijf raken, waardoor je goed kan schakelen met meerdere partijen
 • Ontwikkel je een ‘helikopterview’ en je houdt zicht op veranderende omstandigheden.

De onderwerpen waar je je onder andere mee bezighoudt zijn: management, economie, strategie, organisatiepsychologie, financiën, privaat- en publiekrecht, arbeidsrecht en verandermanagement.

Verdiep je kennis en ontwikkel vaardigheden om je loopbaan een impuls te geven met de deeltijd hbo-opleiding Bedrijfskunde.

Varianten

Voltijd bachelor

Bedrijfskunde

Deeltijd associate degree

Bedrijfskunde

Programma

Lees hier alles over het programma van de deeltijd bacheloropleiding Bedrijfskunde.

Bij de deeltijd bacheloropleiding Bedrijfskunde wordt flexibel onderwijs gegeven. Dit betekent dat je zelf bepaalt hoe je leert en in welke volgorde je onderwerpen behandelt. Dat doe je in overleg met je studieloopbaancoach. Je gaat op zoek naar leermogelijkheden in je eigen omgeving, zoals projecten waarbij je kunt aansluiten of (nieuwe) taken die je uitvoert. Deze combinatie van leren tijdens het werken bespaart jou en je werkgever tijd. Meer weten over deze manier van leren? Lees meer over flexibel deeltijdonderwijs.

Leeruitkomsten beschrijven wat je moet kennen en kunnen als je de hbo-opleiding Bedrijfskunde afrondt. De leeruitkomsten zijn het uitgangspunt. Wat je al kent en kunt, bepaalt de hoeveelheid lesstof dat je nodig hebt om de leeruitkomst te halen.

Je komt op één vaste dag in de week naar de HZ. Daarnaast doe je je competenties op door praktijkopdrachten toe te passen in je werk. We noemen dat real life casuïstiek op de werkvloer. Online en digitaal leren is ook een onderdeel van de opleiding. Je werkt (online) samen met medestudenten, geeft feedback en bekijkt lesmateriaal. Mede dankzij je werkplek kun je actief meedoen in de les: jouw ervaringen deel je.

Je studieloopbaancoach (SLC) houdt samen met jou je studievoortgang in de gaten en adviseert en coacht. Hij of zij bespreekt met jou hoe je leeruitkomsten handig kunt plannen in combinatie met je werk en privéleven. En hoe je leeruitkomsten kunt integreren in je werk. Bij docenten kun je terecht met inhoudelijke vragen. Zij helpen je de juiste kennis te vinden.

Hoewel je zelf bepaalt wanneer je welk vak volgt, biedt de opleiding een opbouw. De bacheloropleiding bestaat uit een propedeuse- en hoofdfase.

Propedeusefase

In de propedeusefase leg je de basis om als hbo-professional aan de slag te gaan. Je verdiept je onder andere in projectmatig werken en digitale vaardigheden. Daarnaast ga je aan de slag met marketing, recht en organisaties.

Hoofdfase

Vervolgens start de hoofdfase. Je verdiept je kennis op gebied van recht, financiën, management en gaat aan de slag met onder andere bedrijfsprocessen, kwaliteitsverbetering, talentontwikkeling en internationale economie. Je kiest tevens je minor.

Minor

In de hoofdfase kies je een minor. Je kunt kiezen tussen het verdiepen van je kennis of het verbreden van je kennis door een ander (onbekend) vakgebied te kiezen dat nuttig is voor jouw loopbaan.

Afstuderen

Je sluit je opleiding af met een praktijkgericht afstudeeronderzoek. Een onderzoekende houding en onderzoeksvaardigheden zijn onmisbaar om een bedrijfskundige cyclus te doorlopen. Je leert te doorgronden hoe onderzoek gebruikt kan worden om problemen op te lossen en te weten welke methoden in welke situatie toegepast kan worden.

Volgorde

Studiepunten behaal je door een leeruitkomst aan te tonen. Je kiest zelf wanneer je start met een leeruitkomst. Je bent vrij om de leeruitkomsten uit diverse fases te combineren, al raden we je aan eerst de propedeusefase af te ronden voordat je start met leeruitkomsten uit de hoofdfase.

Toelatingseisen

Voor de opleiding Bedrijfskunde gelden de volgende opleidingseisen:

Vooropleiding

Je bent toelaatbaar met een mbo-niveau 4, havo- of vwo-diploma. Heb je geen diploma waarmee je toelaatbaar bent tot de hbo-opleiding van je keuze, maar wil je toch graag starten? Neem dan deel aan het Toelatingsonderzoek 21+. Rond je het traject succesvol af, dan kun je alsnog starten met de opleiding.

Met een Associate degree-diploma op zak kun je doorstromen naar een bachelor aan de HZ. Wil je voor je aanmelding weten wat dit ongeveer voor jou zal betekenen? Of heb je andere vragen over doorstromen van een Associate degree naar een bachelor? Dan kun je contact met ons opnemen via dit formulier.

Je hebt een relevante werkplek van minimaal 20 uur per week nodig om opdrachten uit te voeren.

Thumbnail van animatie over flexibel studeren

Flexibel studeren

Ontdek wat flexibel onderwijs is
Portret Bedrijfskunde deeltijd student achter laptop
Deeltijd student studeert aan de eettafel
Portret van Ingmar, student Bedrijfskunde in deeltijd

Ingmar vertelt over zijn ervaringen bij de HZ

“Ik wil dat felbegeerde hbo-diploma behalen”

Praktische informatie

Aanmelden

Wil je je graag aanmelden voor de deeltijd bacheloropleiding Bedrijfskunde? Lees alles over jezelf aanmelden of ga direct naar Studielink. Naast de Bachelor, kun je je ook aanmelden voor de Associate degree.

Lesdag

Bijeenkomsten op de HZ zijn op maandag tussen 14:30 en 22:00 uur.

Deze bijeenkomsten zijn niet verplicht. Wij bieden je de mogelijkheid om samen te werken met andere studenten door met en van elkaar te leren. Tijdens schoolvakanties zijn er geen bijeenkomsten.

Locatie

HZ University of Applied Sciences, Edisonweg 4 in Vlissingen.

Startmoment

De bachelor Bedrijfskunde start in september.

Studiekosten

Naast het bepaalde collegegeld zijn er kosten verbonden aan je studie, bijvoorbeeld voor je boeken. Kosten voor je laptop, reis en verblijf zijn hierbij niet meegerekend.

Studieduur

De studieduur is flexibel. Hoe lang jij over je studie doet is mede afhankelijk van het aantal leeruitkomsten dat je per semester inplant, je werkervaring en het aantal vrijstellingen dat je hebt. De norm voor een Bachelor is vier jaar. Je dient 240 studiepunten te behalen.

Urenbelasting

Gemiddeld ben je twintig tot dertig uur per week bezig met je deeltijdstudie. Daarvan ga je één dag per week naar school. Daarnaast besteed je twaalf tot twintig uur per week aan zelfstudie en praktijkopdrachten tijdens je werk. In totaal dien je 240 studiepunten te behalen om je bachelordiploma te halen.

Contact

Heb je vragen over de inhoud van de opleiding? Vraag een adviesgesprek aan.

Hand die iets uitrekent op een rekenmachine

Download de brochure van Bedrijfskunde deeltijd

Wil je alle informatie over de opleiding Bedrijfskunde nog eens rustig doorlezen? Download dan de brochure met alle informatie.

Studenten aan het woord

Wil je weten wat onze studenten van de deeltijdopleiding Bedrijfskunde vinden en waarom ze juist voor deze opleiding hebben gekozen? Lees de ervaring van deze student.

Foto van Joyce, student Bedrijfskunde in deeltijd, in een gang van de HZ Edisonweg
Joyce, Student Bedrijfskunde deeltijd

Wat je leert is direct toepasbaar in de praktijk en dat is echt een win-winsituatie.

Lees het verhaal van Joyce
Portret Jurgen, deeltijdstudent Bedrijfskunde
Jurgen, Student Bedrijfskunde deeltijd

De openheid en gelijkwaardigheid tussen docenten en studenten vind ik heel prettig.

Lees het verhaal van Jurgen

Leeruitkomsten

Hier vind je welke leeruitkomsten je dient te behalen om je bachelordiploma te behalen.

 • Taakvolwassenheid op niveau NLQF 4 tot 5 (werkervaring op mbo-niveau 4)
 • Projectmatig werken
 • Ontwikkeling en profilering 1
 • ICT-vaardigheden
 • Correct schrijven (NL)
 • Engels op niveau B1
 • Accounting, finance en lezen van financiële stukken
 • Basiskennis recht en juridische vaardigheden
 • Informatievaardigheid (inclusief APA)
 • Integrale kwaliteits- en verbetercyclus
 • Organisatie en gedrag
 • Marketing

 • Doelgericht schrijven
 • Personality (zelfontplooiing en nevenactiviteiten)
 • Organisatie en gedrag in de praktijk
 • Investeringsselectie en begroting
 • Economie
 • Professioneel mondeling communiceren
 • Ontwikkeling en profilering 2
 • Auditing, probleemanalyse en oplossing: kwalitatief en kwantitatief
 • Recht in de praktijk

 • Overtuigend en aantrekkelijk schrijven
 • Engels op niveau B2
 • Inzetten van ICT voor bedrijfsprocessen en besluitvorming
 • Globalisering
 • Procesoptimalisatie
 • Ontwikkeling en profilering 3
 • Risicomanagement
 • Verandermanagement
 • Leiderschap en integriteit
 • Minor

 • Eindexamen aan de hand van slotportfolio
 • Onderzoeksvoorstel
 • Onderzoeksrapport

Na de opleiding

Na het behalen van de bachelor Bedrijfskunde mag je de titel ‘Bachelor of Business Administration’ achter je naam zetten.

Nadat je je bachelordiploma Bedrijfskunde hebt behaald, heb je veel kennis en vaardigheden in huis. Je hebt jezelf ontwikkeld in twee beroepsrollen:

 1. Ontwerper: je kunt organisaties en hun interne en externe processen analyseren en verbeteren. Je houdt rekening met relevante ontwikkelingen en trends. Hierdoor kunnen organisaties hun bestaansrecht organiseren en positie innemen, in de markt en in de maatschappij.
 2. Veranderaar: je kunt ontwikkelingen van mens en organisatie begeleiden. Je neemt hen mee in veranderingen door verbinding te creëren tussen vakgebieden, structuren, mensen en processen.

Met deze beroepsrollen kun je in veel verschillende functies in diverse typen organisaties terecht. Zo kun je bijvoorbeeld doorgroeien naar banen als beleidsmedewerker, consultant, teamleider of projectleider.

Met een hbo-bachelordiploma kun je doorstuderen voor een master. Dit kan een hbo-master zijn, maar ook een universitaire master.

Studiekeuzehulp

Heb je de ambities om weer te gaan studeren, maar twijfel je nog of dit wel bij jou past? Tijdens een adviesgesprek krijg je meer informatie over de inhoud van de opleiding, de studievorm en de werk- en privébalans die een belangrijke rol speelt.

Quiz deeltijd

Studeren naast je baan iets voor jou? Doe de quiz!

Ga in gesprek met onze deeltijd adviseur

Vragen over de opleiding, de HZ of flexibel studeren? Stel je vraag aan onze deeltijd adviseur!

Overzicht studiekeuzeactiviteiten

Gerelateerde opleidingen

Technische Bedrijfskunde

Tijdens de deeltijdopleiding Technische Bedrijfskunde leer je techniek, management en economie zo…
Portret volwassen Bedrijfskunde student met laptop

Bedrijfskunde

Met de opleiding Bedrijfskunde leer je het beste uit organisaties en mensen te halen. Met jouw…
Portret deeltijd student Bedrijfskunde achter laptop

Bedrijfskunde

Bij de Associate degree Bedrijfskunde staat het optimaliseren van bedrijfsprocessen centraal. Zorg…