Versterken van de overstromingsbestendigheid in estuariene systemen met het oog op verschuivende klimaatzones

BONSAI is een Interreg Noordwest-Europa-project waarin zeventien organisaties uit vier landen samenwerken om waterkeringen beter bestand te maken tegen klimaatverandering.

BONSAI wil waterkeringen in getijdenestuaria in Noordwest-Europa op korte en lange termijn veerkrachtiger maken tegen klimaatverandering. De projectpartners doen dit door te leren van locaties in verschillende klimaatzones in Europa, door proactieve en responsieve maatregelen te ontwikkelen en te delen. Organisaties die verantwoordelijk zijn voor overstromingsbestendigheid en maatschappelijke partners in getijdenestuaria worden versterkt, zodat hun veerkracht wordt vergroot en ze adequater kunnen reageren op overstromingsdreiging door extreme weersomstandigheden.

Op basis van de resultaten van de pilotacties en opleidingsprogramma’s ontwikkelen de BONSAI-partners gezamenlijk een transnationale strategie en verankeren deze om beter bestand te zijn tegen de (on)voorziene gevolgen van klimaatverandering voor waterkeringen in de estuaria. Ook worden drie actieplannen ontwikkeld en geïmplementeerd op het gebied van:

  • Robuustheid van waterkeringen op korte termijn
  • Veerkracht op lange termijn
  • Rampenbeheer

Het project geeft richting voor de toekomst door gebruik te maken van bestaande en nieuw ontwikkelde kennis. BONSAI ontwikkelt en valideert de volgende oplossingen:

  • voor robuustheid van waterkeringen op korte termijn
  • voor verhoogde veerkracht op lange termijn
  • ter verbetering van rampenbeheer bij overstromingsgerelateerde rampen

Tegen het einde van het project zijn deze oplossingen volledig geïmplementeerd bij de zes projectpartners op het gebied van overstromingsrisicobeheer en beschikbaar voor andere verantwoordelijke autoriteiten.

Rol van het lectoraat

De missie van de HZ is om de volgende generatie – waaronder waterbeheerders – op te leiden en maatschappelijke transities te versnellen via toegepast onderzoek in de Zuidwestelijke Delta van Nederland. Onderzoeksgroep Assetmanagement richt zich op het toekomstbestendig maken van technische assets zoals waterkeringen, door het versterken van veerkracht, duurzaamheid en digitalisering in levenscyclusonderhoud. De onderzoekers ontwikkelen datagedreven besluitvormingsinstrumenten voor het beheer van waterkeringen om de robuustheid op korte termijn te vergroten en bij te dragen aan doelen voor de veerkracht op lange termijn. Assetmanegement is bedreven in experimenteel veldonderzoek.

De focus ligt op natuurinclusieve waterkeringen en noodmaatregelen. De groep heeft bijzondere expertise in de noodmaatregel BresDefender. Ze integreert onderwijs in de projecten. HZ heeft actief bijgedragen aan projecten zoals Polder2C’s en MANABAS met leidinggevende rollen in veldwerk, het opstellen van kennisagenda’s en capaciteitsopbouw. Daarnaast coördineert ze het Vlaams-Nederlandse project ‘Dieren in de Dijk’ voor het beheersen van schadelijke dierenactiviteit in dijken.

Op basis van alle ervaring met levenscyclusonderhoud van infrastructuur en crisismanagement draagt Assetmanagement in werkpakket 1 bij aan de ontwikkeling van actieplannen en strategieën om zowel de robuustheid op korte termijn als de veerkracht op lange termijn van waterkeringen te versterken. Ze integreren kennis en ervaringen uit eerdere projecten en externe bronnen om tot doeltreffende strategieën te komen. De focus ligt op handelingsperspectieven voor het beheersen van schadelijke dierenactiviteit in dijken en noodmaatregelen.

HZ geeft in werkpakket 2 leiding aan en biedt ondersteuning bij veldactiviteiten op de pilotlocaties. Er worden geïmplementeerd en getest die aansluiten op bijvoorbeeld natuurinclusieve maatregelen voor waterveiligheid, beheer, schadelijke dierenactiviteit in dijken en maatregelen in de vroege fase van een dijkdoorbraak. Door geleerde lessen uit eerdere projecten toe te passen, wordt de veerkracht en robuustheid versterkt van waterkeringen in praktijksituaties.

Als onderwijsinstelling speelt de HZ in werkpakket 3 een belangrijke rol in capaciteitsopbouw met als focus het opleiden van een nieuwe generatie waterbeheerders en professionals. In samenwerking met andere universiteiten faciliteert de HZ kennisdeling via zomer- en winterschoolprogramma’s, workshops en andere educatieve initiatieven. Ze richt zich op het ontwikkelen van handelingsperspectieven voor het beheer van schadelijke dierenactiviteit in dijken en het verbeteren van noodmaatregelen. Hiermee wordt de algehele capaciteit van het BONSAI-netwerk in Noordwest-Europa versterkt.

Meer informatie en updates op deze website.

Onderzoeksgroep

Assetmanagement

Bekijk onderzoeksgroep

Gerelateerde projecten

Circulair onderhoud in de maintenance- en procesindustrie

Via praktijkonderzoek en demonstraties zoeken de projectpartners naar innovatieve oplossingen voor…
Studenten doen samen onderzoek in een polder

Polder2C's

De landen in het 2 Zeeën-gebied (België, Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk) zijn door…

Riobase

Een goed werkend riool is van levensbelang, maar hoe zorg je er als kleine gemeente voor dat het…
Zonsondergang bij de Zeelandbrug

Samenwerkingsovereenkomst Waterschap Scheldestromen

Het doel van de samenwerking is onder meer om op een gestructureerde wijze inzicht te krijgen in de…

Onderhoud aan Zeelandbrug

Samenwerkingsovereenkomst North Sea Port

North Sea Port en HZ University of Applied Sciences werken samen op het gebied van assetmanagement…

Manabas Coast

In het nieuwe project Manabas Coast ontwikkelt een samenwerkingsverband met onder meer HZ…