Het lectoraat Assetmanagement doet onderzoek naar effectief en efficiënt langetermijnbeheer van bedrijfsmiddelen (assets) die bepalend zijn voor de leefbaarheid en duurzaamheid van de Zuidwestelijke Delta. De groep brengt hiervoor onderzoekers, studenten, professionals uit de praktijk en beleidsmakers samen.

Assetmanagement gaat over het beheer van bedrijfsmiddelen, meestal in de openbare ruimte of als onderdeel van de infrastructuur. Denk bijvoorbeeld aan bruggen, wegen, sluizen, verkeerscentrales, rioleringen en groenvoorzieningen.

Strategieën

De onderzoekers ontwikkelen strategieën op basis van prestaties, kosten en risico’s. Ze richten zich met strategisch assetmanagement op de nieuwste markten en technische ontwikkelingen, het beheer van assets met nieuwe technieken en innovatieve methoden en smart and data driven assetmanagement. Het laatste wordt in de toekomst belangrijker. Ook worden thema’s als circulariteit, het verlengen van de levensduur en klimaatadaptatie steeds belangrijker binnen het onderzoeksgebied. Met hun onderzoek zorgen de onderzoekers dat de regio veilig, duurzaam, aantrekkelijk en bereikbaar blijft. Een andere belangrijke taak is het vergroten van kennis over assetmanagement. Dit doen de onderzoekers enerzijds door onderwijs aan studenten, anderzijds door cursussen en workshops te verzorgen.

Regionale partners

Het lectoraat werkt samen met partners in de regio, die de assets beheren. Het gaat om grote spelers als Rijkswaterstaat, de provincie, Waterschap Scheldestromen, North Sea Port, de Zeeuwse gemeenten en KIC/MPI. Met deze partners deelt het lectoraat kennis, zodat assetmanagers in de Zuidwestelijke Delta zich kunnen blijven ontwikkelen.

Projecten

Damwandproject gemeente Tholen

De Nederlandse infrastructuur kent veel constructies die aan het einde van hun…

1 maart 2019
31 december 2019
Meer informatie

Circulair onderhoud in de maintenance- en procesindustrie

Via praktijkonderzoek en demonstraties zoeken de projectpartners naar innovatieve…

1 april 2019
1 april 2022
Meer informatie
Bekijk het overzicht

Deelnemers

Lectoren

Vana Tsimopoulou
Vana Tsimopoulou

Coördinatoren

Frances Kannekens
Frances Kannekens

Onderzoekers

Albert Repko
Albert Repko
Pádraig Naughton
Pádraig Naughton

Nieuws

02 november Leestijd: 4 min.

Delta Climate Center in Vlissingen krijgt steeds meer vorm

10 oktober Leestijd: 2 min.

Riobase genomineerd voor samenwerkingsprijs WOW

13 juni Leestijd: 3 min.

8,7 miljoen euro naar Zeeland voor innovatiesamenwerking