Robert volgt de opleiding Chemie aan de HZ. Tijdens deze hbo-bachelor koos hij voor de studierichting Applied Chemistry. "Hoewel de biologische kant van chemie ook mijn interesse heeft, kwam ik er al snel achter dat de ‘echte’ chemie nog meer mijn aandacht trok."
Waarom heb je gekozen voor de opleiding Chemie?
“Uit een beroepskeuzetest op de middelbare school scoorde ik hoog op de beroepen onderzoeker en advocaat. Twee compleet verschillende beroepen. Van kleins af aan vind ik het leuk om dingen te onderzoeken, dus dat klopte ergens wel. Zo mocht ik ooit eens mee naar een open dag van de raffinaderij waar mijn vader werkt. Ik mocht er meekijken in het laboratorium en dat vond ik als jong mannetje hartstikke leuk. Hoewel ik heb getwijfeld uit verschillende opleidingen, hebben de meeloopdagen er mij van overtuigd om voor de opleiding Chemie te kiezen. Daar heb ik geen seconde spijt van gehad.”
Waarom heb je gekozen om te studeren aan de HZ?
“De HZ is kleinschalig, er hangt een gemoedelijke sfeer en iedereen kent elkaar. Dat zorgt ervoor dat de de lijntjes kort zijn. Als je een bepaald probleem ervaart, weet je meteen bij wie je daarvoor terecht kunt. Ook de reisafstand heeft een rol gespeeld voor het maken van mijn keuze. En niet onbelangrijk: de chemie-opleiding aan de HZ staat landelijk gezien goed aangeschreven! In vergelijking met andere hogescholen maak je bij de HZ pas een keuze voor de gespecialiseerde studieroute aan het einde van het tweede jaar. Studenten worden de eerste twee jaar op algemeen vlak onderwezen, en in het derde jaar een half jaar verdiepend in Life Sciences of Applied Chemistry. Het voordeel daarvan: dit geeft meer rust om de juiste keuze te maken voor je specialisatierichting.”
Tekst loopt door onder de afbeelding.
Voor welke studieroute heb je gekozen en waarom?
“Ik heb gekozen voor de studieroute Applied Chemistry. Hoewel de biologische kant van chemie ook mijn interesse heeft, kwam ik er al snel achter dat de ‘echte’ chemie nog meer mijn aandacht trok. Ook scoorde ik daar in het eerste jaar qua theorie en practica beter op. Ik vind het interessant om de diepgang te zoeken in bepaalde type producten, analyses te maken en om producten te verbeteren.”
Wat houdt de studieroute in en wat kun je ermee worden?
“Tijdens de studieroute Applied Chemistry ga je dieper in op bepaalde productkeuzes en productsamenstellingen. Zo leer je tijdens het vak Polymeerchemie alles over plastic. En zoek je tijdens het vak Spectroscopie de diepgang in de theorie over de diverse apparaten die je kunt gebruiken bij het onderzoeken van producten. De opleiding geeft je een brede keuze in het beroepenveld. Zo kun je na de opleiding bijvoorbeeld als analist in een laboratorium aan de slag, maar ook kiezen om de research & development kant op te gaan. Bij het laatste ben je vooral betrokken bij de ontwikkeling van nieuwe materialen en werk je aan duurzame oplossingen. Maar je kunt ook gaan voor iets heel anders, zoals het werken op een klantenservice van een chemiebedrijf waar jij partners en klanten verder op weg helpt om met jouw gespecialiseerde kennis op zoek te gaan naar oplossingen.”
Wat wil je na je afstuderen gaan doen?
“Het lijkt mij heel leuk om in de richting van research en development te gaan werken. Om te kijken wat ik vanuit mijn rol als chemiespecialist voor een bepaalde wereldproblematiek kan betekenen. Of om dit juist heel lokaal te maken door het probleem in de regio aan te pakken. Ik wil op zoek gaan naar oplossingen, nieuwe methodes valideren en het werk voor nieuwe studenten verzinnen, zodat zij die producten weer kunnen analyseren.”
Wat houdt de opleiding in? Wat leer je tijdens je opleiding, wat voor vakken volg je?
“Het is goed om te weten dat het een internationale opleiding is: de lesstof is in het Engels. Je hebt de keuze om het eerste jaar in het Nederlands te volgen. Er wordt dan in het Nederlands les gegeven, de boeken zijn wel Engelstalig. Vanaf het tweede studiejaar is de opleiding wel in het Engels. In het eerste jaar krijg je een goed algemeen beeld van chemie. Je kunt dit eigenlijk zien als een opvolger van vakken als scheikunde en biologie die je op de middelbare school volgt. In het tweede jaar krijg je een voorproefje van wat de studieroutes inhouden. Bij een vak als biochemie leer je alles over het DNA en bij spectra chemie leer je over verschillende methodes om bepaalde stoffen te analyseren. In de eerste helft van het derde jaar ga je dieper in op de studieroute die je hebt gekozen. De tweede helft van het derde jaar bestaat uit een minor van een half jaar. In het vierde jaar loop je gedurende een half jaar stage en dit sluit je af met een afstudeerproject.”
Heb je nog aan mooie projecten meegewerkt of een gave stage gedaan? Zo ja, kun je hier wat meer over vertellen?
“De minor waar ik momenteel met veel plezier aan werk, gaat over het bepalen van het smaakprofiel van zeewier. Er is een smaakpanel opgezet van mensen die blind gaan proeven, terwijl wij het chemische smaakprofiel onderzoeken. We onderzoeken welke stoffen er in het zeewier zitten en hoe deze de smaak bepalen. Uiteindelijk kijken we of dit ook overeenkomt met de realiteit. Wat ik hier zo leuk aan vind? Normaal gesproken dacht ik helemaal niet na over de verschillende smaken die ik proef in eten, maar nu leer je echt over de mechanismes die daarachter schuilgaan. Een project als dit is heel divers en erg lokaal. We werken voornamelijk met zeewier uit de Oosterschelde, en dan kom je erachter dat je met een lokaal product zoveel kunt doen.”
Welk advies zou jij geven aan een studiekiezer die de studie overweegt?
“Mijn belangrijkste advies: kom een keer meelopen! Ik heb zelf ook ervaren dat je dan pas echt een goede indruk krijgt van de opleiding. Tijdens de georganiseerde meeloopdag ervaar je hoe het is om een dag op de opleiding te zijn. Studenten delen hun verhalen en daar leer je veel van. Ik heb getwijfeld tussen meerdere opleidingen, maar dankzij de meeloopdagen heb ik een weloverwogen keuze kunnen maken."