Associate degree

Energietransitie Engineer

Energietransitie Engineer Associate degree [NIEUW]

De energietransitie is een maatschappelijke opgave. Door deze opleiding draag jij bij aan een duurzame wereld. Elektriciteit. Waterstof. Warmte. 3 elementen waar we echt iets mee moeten in de wereld. Bij de Associate degree (Ad) Energietransitie Engineer ga jij met deze aspecten aan de slag! Je combineert studeren met je baan.

Energiespecialist
Bij de Ad opleiding Energietransitie Engineer staan belangrijke energievraagstukken centraal. Als energiespecialist help jij de energietransitie te doen slagen door hiervoor duurzame oplossingen te bedenken. Zo werk jij mee aan het beperken van de klimaatverandering. Samen met andere specialisten zoek jij vernieuwende oplossingen. Je bekijkt bijvoorbeeld hoe je op een slimme manier grondstoffen kunt hergebruiken.

Dit leer je tijdens deze opleiding:

 • netwerken en projectmatig werken
 • samenwerken met maatschappelijk en bestuurlijk betrokkenen
 • een stevige basis technische kennis
 • nieuwe ontwikkelingen herkennen
 • duurzame technieken toepassen

Met een Associate degree-diploma ben je opgeleid tot iemand die een brede functie kan vervullen. Je gaat te werk op tactisch niveau. Dus jij vertaalt beleid naar uitvoerende werkzaamheden en andersom. Als afgestudeerd Ad'er heb je een belangrijke rol bij het oplossen van energievraagstukken en het beperken van de klimaatverandering.

Lees meer

Kenmerken

 • Associate degree
 • Deeltijd
 • 2 Jaar
 • Nederlands
 • Middelburg
Inhoud opleiding

Programma

Het programma telt 4 semesters in 2 jaar. Je werkt vanaf dag 1 aan actuele vraagstukken uit jouw (toekomstige) werkveld. Ieder semester begint met een korte introductie, diverse gastlessen van specialisten en excursies.

Globaal ziet het programma van de Associate degree Energietransitie Engineer er zo uit:

Jaar 1

Het 1e jaar bestaat uit 2 semesters, elk gebaseerd op een eigen thema.

 • In het 1e semester richten we ons op het thema elektriciteit. Je gaat aan de slag met het ontwikkelen van elektrotechnische installaties.
 • In het 2e semester gaan we aan de slag met het thema warmte. Je leert hier meer over thermodynamische processen. Denk hierbij aan processen waarbij je warmte uit oppervlaktewater haalt en zo de warmwatervoorziening ontwikkelt voor een woonwijk. Je gebruikt dan geen milieuvervuilende energiebronnen.
Jaar 2

In het 1e semester van het 2e jaar ligt de focus op het thema water. Je gaat aan de slag met chemische processen, zoals duurzaam geproduceerde waterstof, als brandstof voor de logistiek- en transportsector.

Ook kies je in het 2e jaar een studieroute. Je kiest voor ‘Advies en technisch beheer’ of voor ‘Ontwerp en realisatie’.
• In de studieroute ‘Advies en technisch beheer’ worden de beroepsrollen adviseur en asset manager geoefend.
• In de studieroute ‘Ontwerp en realisatie’ train je de beroepsrollen ontwerper en supervisor installatiewerkzaamheden.

In het laatste semester ga je afstuderen. Je gaat aan de slag met beroepsvraagstukken vanuit jouw bedrijf. Vervolgens lever jij een praktijkproduct op.

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Vooropleiding

Je bent toelaatbaar met een mbo 4-diploma of een havo-diploma, een vwo-diploma waarbij je wiskunde A of B hebt gehad.

Heb je geen diploma waarmee je toelaatbaar bent tot de hbo-opleiding van je keuze, maar wil je toch graag starten? Neem dan deel aan het Toelatingsonderzoek 21+. Rond je het traject succesvol af, dan kun je starten met de opleiding.

Werkplek

Een relevante werkplek op minimaal mbo niveau 4 is wenselijk, niet verplicht. Op je werkplek heb je een begeleider nodig. Je werkplekbegeleider heeft een hbo-diploma in het maatschappelijke domein of een technische achtergrond. Vooraf bekijken we of jouw werkplek geschikt is.

Schakelcursus

Als je twijfelt aan je niveau in wiskunde kun je een schakelcursus volgen.

Flexibel studeren

Flexibel studeren in deeltijd

Lees hier alles over de opbouw van je opleiding.

Flexibel onderwijs

Studeren in deeltijd betekent dat je flexibel onderwijs volgt. Om je diploma te halen, toon je aan dat je leeruitkomsten beheerst. Een leeruitkomst is een bepaald eindniveau van een onderwerp in jouw studie. Het aanbod is ingedeeld in semesters. Je leert via online of klassikale bijeenkomsten en door samen te werken met medestudenten ontwikkel je jezelf.

Leerstijl

Er zijn verschillende manieren om te leren. Bijvoorbeeld online, face-to-face, klassikaal en in groepsbijeenkomsten. Jij kiest welke vormen bij jou en jouw situatie passen. Door samen te leren met studenten met verschillende beroepen leer je een onderwerp vanuit diverse invalshoeken te benaderen. Meer weten over deze manier van leren? Lees meer over flexibel deeltijdonderwijs.

Begeleiding

Je studieloopbaancoach (SLC) houdt samen met jou je studievoortgang in de gaten en adviseert en coacht. Hij of zij bespreekt met jou hoe je leeruitkomsten handig kunt plannen in combinatie met je werk en privéleven. En hoe je leeruitkomsten kunt integreren in je werk. Bij docenten kun je terecht met inhoudelijke vragen. Zij helpen je de juiste kennis te vinden.

Startmoment

De Associate degree Energietransitie Engineer in deeltijd start op 1 september 2022. Dit is onder voorbehoud van accreditatie en bij voldoende belangstelling.

Aanmelden

Aanmelden via Studielink is na accreditatie van de opleiding mogelijk. Je kan je aanmelden via het voorlopige aanmeldformulier.

Lesmomenten

Op enkele avonden in de week zijn er docenten beschikbaar op afspraak. Overdag zijn er altijd docenten beschikbaar om vragen te beantwoorden. Je bepaalt dus zelf wanneer jij aan je studie tijd besteed, lekker flexibel.

Locatie

HZ University of Applied Sciences, Het Groene Woud 1, 4331 NB Middelburg.

Studiekosten

Naast het wettelijke collegegeld zijn er kosten verbonden aan je studie, bijvoorbeeld voor je boeken. Kosten voor je laptop, reis en verblijf zijn hierbij niet meegerekend.

Urenbelasting

Gemiddeld kun je rekening houden met 15-20 uur (zelf)studie per week. Hoeveel tijd je aan je studie besteedt, hangt mede af van:

 • de werkervaring die je hebt
 • de kennis die je al hebt
 • het aantal leeruitkomsten dat je per semester inplant

Contact

Heb je vragen of wil je meer informatie over deze opleiding? Neem dan contact op met de opleiding, via tel. 0118 - 489 000 of via receptiegw@hz.nl.

Associate degree

Wat is een Associate degree?

Associate degree is een relatief nieuw begrip. Hoe ziet deze twee jarige opleiding eruit?

Na de opleiding

Na de opleiding

Diploma

Na het behalen van de Associate degree Energietransitie Engineer, mag je de titel ‘Ad’ achter je naam zetten.

Beroepen

Wij leiden jou op tot een toekomstbestendige energiespecialist. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag gaan als:

 • wijktransitiebegeleider die alle partijen samenbrengt om de wijk te verduurzamen
 • projectcoördinator, die een grootschalig energieproject opzet
 • ontwerper van energie-technische installaties
 • zelfstandig ondernemer

Het werkveld staat om je te springen!

Doorstuderen

Als je je Ad-diploma hebt behaald, kun je verder studeren en je bachelordiploma behalen. Afhankelijk van welke bachelor je wilt volgen, volg je een schakelprogramma.
Bij de Bachelor Technische Bedrijfskunde in deeltijd aan de HZ kun je gelijk instromen in het 3e jaar van de opleiding. Ook kun je instromen in het 3e jaar van de voltijd Bachelor Engineering met de studieroute Energie-en Procestechniek aan de HZ.

Studiekeuzehulp

Heb jij de ambities om weer te gaan studeren, maar twijfel je nog of dit wel bij jou past? Tijdens een adviesgesprek krijg je meer informatie over de inhoud van de opleiding, de studievorm en de werk- en privébalans die een belangrijke rol speelt.

Adviesgesprek studeren in deeltijd
Wil je meer weten over studeren in deeltijd? Meld je aan voor een persoonlijk adviesgesprek en bespreek de mogelijkheden.
Gesprek aanvragen
Meld je aan voor een opleiding
Keuze gemaakt? Meld je eenvoudig aan voor een opleiding via Studielink.
Ga naar Studielink
Gerelateerd

Gerelateerde opleidingen

Social

Deel jouw HZ verhaal met @hzuniversityofappliedsciences

Als favoriet opslaan