Nederland streeft ernaar om in 2050 volledig circulair te zijn. De overheid werkt samen met bedrijven om ervoor te zorgen dat de economie over 25 jaar volledig draait op herbruikbare grondstoffen. ProceZ (Propelling Circular Economy in Zeeland) richt zich op de provincie Zeeland en werkt aan circulariteit in diverse reststromen (waaronder de voedselketen), hergebruik van afvalwater en de ontwikkeling en toepassing van biobased bouwmaterialen. Binnen ProceZ werken we ook samen met bedrijven en overheden.

Ongeveer 25 tot 30 procent van de wereldwijde voedselproductie bereikt uiteindelijk de consument niet. Het doel van ProceZ is om deze verspilling te voorkomen en te verminderen. De oorzaken en soorten van deze verspilling zullen worden onderzocht

De ladder van Moerman

De ladder van Moerman zal als leidraad dienen om opties te definiëren om het gebruik van agro- en aquacultuurproducten te maximaliseren. De toepassing van de bovenste drie treden van de ladder van Moerman zal worden bestudeerd, met onderwerpen als:

  1. Beter beheer door het verlengen van de houdbaarheid door middel van innovaties op alle niveaus zal worden onderzocht, met speciale aandacht voor voedselkwaliteit, inclusief smaak, geur, textuur en voedingswaarde, evenals voedselveiligheid.
  2. Upcycling van (groente- en fruit) reststromen tot hoogwaardige producten zoals voedselingrediënten of nieuwe voedselproducten.
  3. Fermentatie om reststromen te voorkomen en nieuwe producten te creëren.

Om deze strategieën effectief te implementeren, zullen ze met belanghebbenden worden besproken om te verkennen hoe ze in de praktijk kunnen worden toegepast. Daarnaast kunnen er proof-of-concepts ontstaan.

Onderzoeksgroep

Marine Biobased Chemie

Bekijk onderzoeksgroep

Gerelateerde projecten

Potten waarin wordt geëxperimenteerd met houdbaarheid van eten

HZ Food Community

HZ University of Applied Sciences heeft een Food Community. De betrokken onderzoekers en docenten…
Potten waarin wordt geëxperimenteerd met houdbaarheid van eten

FlavourFul Beverages

Lekkere, gezonde dranken uit en voor Zeeland. De vraag naar gezonde frisse dranken stijgt, maar om…
Douche waar water uit komt

Biobased Wet Cell

Het onderzoek naar alternatieven om cement in beton te vervangen, is in de afgelopen jaren…
Potten waarin wordt geëxperimenteerd met houdbaarheid van eten

Extracts by Nature

Het project Extracts by Nature komt voort uit een toenemende, wereldwijde trend voor de opbouw van…
Zeewier

Marine Protein Fusion

Eiwittransitie door de ontwikkeling van een smakelijk, betaalbaar hybride vis product Dierlijke…
Flessen searoop op een tafel

Preserved by Nature

Gezond, natuurlijk, lekker én lang houdbaar. In een tijd waarin consumenten steeds bewustere…
Zeewier

Sensorisch Panel

De voedseltransitie is essentieel om ons voedselsysteem duurzamer, gezonder en toekomstbestendiger…
Zeewier

Zeewierfermentatie

Het lectoraat Marine Biobased Chemie onderzoekt de mogelijkheden van gefermenteerd zeewier als…