Het snijden van zeegroenten, zoals zeekraal en lamsoor, op buitendijkse slikken en schorren is al eeuwenlang een traditie in Zeeland.

Deze praktijk heeft echter in bepaalde gebieden geleid tot negatieve effecten op de natuur, zoals verstoring van broedvogels. Afgelopen tijd is door overheden, natuurorganisaties en zeegroentensnijders gezocht naar alternatieve locaties waar de Zeeuwse traditie van het snijden van zeegroenten in de toekomst duurzaam kan worden uitgeoefend, met inachtneming van natuurbeleving én natuurwaarden.

In opdracht van de provincie Zeeland is een quickscan uitgevoerd naar alternatieve locaties in Zeeland voor het binnendijks snijden van zeegroenten, specifiek zeekraal en zeeaster (in de volksmond ook wel lamsoor genoemd). Twee locaties, inlaag Bruinisse en inlaag Orisant/Kuupjesweg, zijn aangewezen om de potentie en haalbaarheid voor deze doeleinden te verkennen. In dit rapport worden de randvoorwaarden voor de groei van de genoemde zilte gewassen beschreven aan de hand van een literatuurstudie. De twee aangewezen locaties worden gekarakteriseerd en er wordt verkend of ze, gezien de randvoorwaarden voor groei van zilte gewassen, geschikt zijn of met welke maatregelen en ingrepen de locaties geschikt gemaakt kunnen worden. Ook potentiële risico’s en beheersmaatregelen worden verkend.

Onderzoeksgroep

Aquacultuur in deltagebieden

Bekijk onderzoeksgroep

Gerelateerde projecten

Venusschelp op zand

Alternatieve perceelgebonden schelpdierkweek

Met dit project willen Stichting Zeeschelp, Meromar Zeeland en HZ University of Applied Sciences…
Waterdunen vanuit de lucht

Flipfarm in Waterdunen

Tot op heden worden oesters in Nederland gekweekt op de bodem van ondiepe wateren (i.e.…
Maaltje mosselen bij elkaar tussen ballast

Pilot Mosselhangcultuur

Veel van de jonge mosselen (mosselzaad) die in de Oosterschelde opgroeien tot Zeeuwse mosselen…
Krat met oesters

VOLTA Voedselkweek op zee

De kweek van algen, zeewier en schelpdieren, laagtrofische aquacultuur genoemd, kan een bijdrage…
Potten waarin wordt geëxperimenteerd met houdbaarheid van eten

HZ Food Community

HZ University of Applied Sciences heeft een Food Community. De betrokken onderzoekers en docenten…

Demonstratie oesterrifherstel in Zeeuwse delta

Ooit waren oesterriffen overvloedig aanwezig in Europese wateren, maar tegenwoordig zijn ze…
Eva Hartog met oester invangmateriaal

Rendabiliteit platte oesterbroed-invang Grevelingenmeer (Robi)

De traditionele kweek van platte oesters in Nederland staat onder druk. Een belangrijk oorzaak is…