Het snijden van zeegroenten, zoals zeekraal en lamsoor, op buitendijkse slikken en schorren is al eeuwenlang een traditie in Zeeland.
Deze praktijk heeft echter in bepaalde gebieden geleid tot negatieve effecten op de natuur, zoals verstoring van broedvogels. Afgelopen tijd is door overheden, natuurorganisaties en zeegroentensnijders gezocht naar alternatieve locaties waar de Zeeuwse traditie van het snijden van zeegroenten in de toekomst duurzaam kan worden uitgeoefend, met inachtneming van natuurbeleving én natuurwaarden.
In opdracht van de provincie Zeeland is een quickscan uitgevoerd naar alternatieve locaties in Zeeland voor het binnendijks snijden van zeegroenten, specifiek zeekraal en zeeaster (in de volksmond ook wel lamsoor genoemd). Twee locaties, inlaag Bruinisse en inlaag Orisant/Kuupjesweg, zijn aangewezen om de potentie en haalbaarheid voor deze doeleinden te verkennen. In dit rapport worden de randvoorwaarden voor de groei van de genoemde zilte gewassen beschreven aan de hand van een literatuurstudie. De twee aangewezen locaties worden gekarakteriseerd en er wordt verkend of ze, gezien de randvoorwaarden voor groei van zilte gewassen, geschikt zijn of met welke maatregelen en ingrepen de locaties geschikt gemaakt kunnen worden. Ook potentiële risico’s en beheersmaatregelen worden verkend.