Het lectoraat Healthy Region onderzoekt het verband tussen gezond gedrag van inwoners en toeristen in relatie tot de omgevingsfactoren in Zeeland.

Als onderdeel van HZ University of Applied Sciences beschikt de onderzoeksgroep over een kernteam van enkele onderzoekers, met daaromheen docent-onderzoekers uit de verschillende opleidingen die in onderzoek en onderwijs van het lectoraat participeren.

Naast onderzoek, werkt het lectoraat als kennispartner aan het bedenken van innovatieve oplossingen rondom gezondheid. Denk hierbij aan projecten die gaan over gezondheidstoerisme, stimuleren van gezond gedrag op basisscholen, optimaliseren thuiszorg, stimuleren van participatie van kwetsbare gezinnen bij wijkgerichte gezondheidsbevordering en het ontwikkelen van innovatieve producten om mensen met dementie meer te laten bewegen. Met deze kennis promoten ze gezondheid ook bij werkgevers en leggen uit hoe zij een bijdrage kunnen leveren aan de gezondheid van hun medewerkers zodat zij zich vitaal en gelukkig voelen, waardoor ze minder verzuimen en beter presteren op het werk.

Ontwikkelen en delen

Het lectoraat Healthy Region ontwikkelt en deelt kennis over gezondheidsbevordering,gezonde leefstijl en alles daaromheen. Het doel is om gezond gedrag te stimuleren waardoor de gezondheid en leefbaarheid van inwoners én toeristen in Zeeland verbeteren. Het werkt intensief samen met het onderwijs, de overheid, zorgverleners, onderzoekers, ondernemers en gebruikers. Zowel regionaal, landelijk en internationaal. Doel is dat Zeeland op de kaart komt te staan als gezonde regio en dat faciliteiten en diensten zo zijn ontwikkeld dat de gezonde keuze de gemakkelijke keuze is.

Gezondheid is een positief begrip

De onderzoekers zien gezondheid als een positief begrip. Het gaat om het kijken naar mogelijkheden en ervoor zorgen dat mensen de regie over hun eigen leven blijven houden: goede gezondheid op sociaal, mentaal en fysiek vlak. Het gaat over voldoende bewegen, gezond eten en goed slapen. Thuis en op het werk. Over de balans vinden tussen stress en ontspanning en over de invloed van je leefomgeving. Al deze factoren dragen bij aan een gezonder, actiever en onafhankelijk leven van Zeeuwse inwoners en toeristen met minder urgentie van zorg en middelen.

Zo blijft Zeeland aantrekkelijk voor inwoners, toeristen en bedrijven.

Lector Olaf Timmermans sprak op 11 juni 2015 zijn inaugurele rede 'Crossing over to a healthy region’ uit.

Projecten

Gezonde kansen in Goes

In opdracht van de gemeente Goes worden gezinnen benaderd waarbij mogelijkheden liggen om…

1 juni 2015
11 april 2023
Meer informatie

SAIL

Kustregio's in het 2 Zeeën-gebied hebben te maken met specifieke uitdagingen in verband met de…

1 januari 2017
30 juni 2020
Meer informatie
Bekijk het overzicht

Deelnemers

Lectoren

Olaf Timmermans
Olaf Timmermans

Coördinatoren

Kalina Mikolajczak-Degrauwe
Kalina Mikolajczak-Degrauwe

Onderzoekers

Anne Muilenburg
Anne Muilenburg
Anton Engels
Anton Engels
Ingrid Snijders
Ingrid Snijders
Iris van de Velde
Iris van de Velde
Mareike Millner
Mareike Millner
Sybren Slimmen
Sybren Slimmen

Nieuws

24 januari Leestijd: 2 min.

Healthy Region evalueert ‘Samen voor een gezonder Middelburg’

Portret van onderzoeker Jaco de Smit
18 december Leestijd: 1 min.

Wintereditie van HZ Discovery is verschenen

02 november Leestijd: 4 min.

Delta Climate Center in Vlissingen krijgt steeds meer vorm