Waarom heb je gekozen voor de opleiding International Business?

“Oorspronkelijk ben ik van Duitse afkomst en mijn vader is een Fransman. Ik woon nu tien jaar in Nederland, maar wist al langer dat ik vanwege mijn achtergrond iets met mijn talen wilde gaan doen. In de opleiding International Business komt alles samen; studenten kunnen kiezen om hun taalkennis verder te ontwikkelen of zich verder verdiepen in management. Ik koos voor het laatste. Ook droomde ik altijd al van een stage in de televisiewereld. Het liefst bij RTL in Köln, Duitsland. Binnen deze opleiding krijg je de kans je dromen waar te maken. Ik heb geen seconde spijt gehad van deze opleiding, vanaf de eerste dag vind ik het leuk!”

Waarom heb je gekozen om te studeren aan de HZ?

“Ik woon in Middelburg en wilde graag in de buurt studeren. Toch ben ik me gaan oriënteren in andere steden, maar ik miste het persoonlijke karakter wat ik wel voelde bij de HZ. Hier heerst er een fijne sfeer, er staat altijd iemand voor je klaar. Vanwege de persoonlijke sfeer wist ik dat deze school het beste bij mij past. Ongeacht de opleiding die je kiest, aan de HZ ga je een prettige studietijd tegemoet. Ook ben ik ervan overtuigd dat je niet naar de randstad hoeft voor een goede baankans. Zeeland is een hele mooie provincie met volop kansen!”

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Hoe is het om volledig les te krijgen in het Engels?

“Vanuit de HZ begeleiden ze je daar heel goed in. Je begint op het niveau Engels havo-5, en daar kom je een heel eind mee. Sommige studenten hadden vooral in het begin veel moeite met de examens volledig in het Engels, maar daar word je goed in begeleidt. Als iemand twijfelt over zijn taal, dan kan ik alleen maar zeggen: dat is de laatste reden om niet voor deze opleiding te kiezen. Als je een taalbarrière hebt, dan helpen docenten je daarbij en heb je zelfs de mogelijkheid om bijlessen te volgen. Je spreekt de hele dag Engels met internationale studenten in de klas en krijgt de taal vanzelf onder knie.”

Wat houdt de opleiding in? Wat leer je tijdens je opleiding, wat voor vakken volg je?

"Het eerste jaar van de opleiding is nog heel algemeen gericht op het bedrijfsleven. Je volgt vakken als logistiek, economie, marketing en financiën. Iedereen die geïnteresseerd is in deze opleiding kan erachter komen welk specifiek onderdeel het meest aanspreekt. In het tweede jaar leer je alles over het opbouwen van een eigen bedrijf en wat daarbij komt kijken. Vanaf het derde jaar ga je de theoriekennis toepassen in het bedrijfsleven tijdens je stages en verdiepende vakken. Het is hartstikke leuk dat je de mogelijkheid hebt om een stage of minor in het buitenland te volgen. Met de opleiding International Business kun je zoveel kanten op, en in het derde en het vierde jaar zet je de opleiding helemaal naar je eigen hand. En niet onbelangrijk: je profiteert van een goede baankans!”

Voor welke studieroute heb je gekozen en waarom?

“Ik heb gekozen voor de track International Business. Ik heb bewust niet gekozen voor een vreemde taal, omdat ik Frans en Duits al goed beheers. Daarom sprak het mij meer aan om een management vak te gaan volgen. Met in mijn achterhoofd dat als ik in Zeeland ga werken de kans dat ik een vreemde taal als Frans en Spaans moet beheersen vrij klein is. Op mijn CV kan ik nu wel mijn management vakken laten zien!”

Wat houdt de studieroute in en wat kun je ermee worden?

“Kies je voor de richting management, dan leer je meer over de praktische zaken van het vakgebied, bijvoorbeeld de boekhouding. Hoe kun je de boekhouding het beste doen? Hoe stel je een goede factuur op? Daarnaast krijg je de mogelijkheid om studiepunten zelf in te vullen met hulp van een online cursus van een docent van een andere universiteit. Zo ga je veel gerichter studeren. Ook volg je in het tweede jaar een cursus over de geschiedenis van het bedrijfsleven. Hoe is onze economie ontstaan, en het bedrijfsleven? Je gaat veel dieper op het managementaspect van de opleiding in. Na afronding van je studie kun je aan de slag in een leidinggevende functie.”

Wat wil je na je afstuderen gaan doen?

“Ik heb een enorme passie voor auto’s en automerken. Het lijkt mij superleuk om voor een marketing- of salesfunctie in een mooie autozaak te gaan. Volgens mij bloei ik helemaal op als ik mooie auto’s mag verkopen. Ik werk graag met mensen en vind het leuk om de interactie aan te gaan, dat kun je in een baan als deze goed toepassen. Ook kan ik me voorstellen dat het leuk is om in een groot bedrijf als de Roompot te werken. Daar lijkt het me interessant om verbinding te maken tussen het Duitse en Nederlandse bedrijfsleven.”

Welk advies zou jij geven aan een studiekiezer die de studie overweegt?

“Ga het doen! Zeker als je veel keuze wil hebben voor de toekomst, als je nieuwe dingen wil beleven en als je andere mensen wil ontmoeten. Door het internationale karakter van de opleiding ontmoet je veel internationale studenten en leer je andere culturen beter kennen.”

Lees meer over de opleiding International Business aan de HZ