Waarom heb je gekozen voor de opleiding International Business?

“In eerste instantie bezocht ik de open dag aan de HZ voor de opleiding Chemie, maar eenmaal daar viel mijn oog op International Business. Het is mijn droom om later veel te reizen, om veel van de wereld te zien. De vele talen die je tijdens de opleiding kunt leren, sprak mij erg aan. Maar ook het ondernemende aspect. Ik ben opgegroeid in een ondernemend gezin en dat lijkt mij ook leuk voor de toekomst. Alles viel dus eigenlijk samen en dat maakt dat mijn keuze op deze studie is gevallen!”

Waarom heb je gekozen om te studeren aan de HZ?

“Ik heb op vrij jonge leeftijd de overstap naar het hbo gemaakt. Ik was 16 jaar en op kamers gaan was op dat moment nog geen optie. De HZ ligt op een goede reisafstand van mijn woonplaats Goes en dus reis ik voorlopig nog op en neer.”

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Voor welke studieroute heb je gekozen en waarom?

“Ik heb ervoor gekozen om twee vreemde talen te volgen: Frans en Spaans. Dat zorgt ervoor dat ik minder business vakken volg. Op de middelbare school koos ik voor Frans, dus ik heb een redelijke basis in deze taal. Spaans is wel nieuw voor mij. De reden dat ik gekozen heb voor diverse talen is dat je in het derde jaar ook daadwerkelijk een stage of verdiepend vak in het buitenland kunt gaan volgen. Dat spreekt mij enorm aan, en dan is het erg handig als je de talen goed beheerst.”

Wat houdt de studieroute in en wat kun je ermee worden?

“International Business is een volledig Engelstalige opleiding. Doordat ik het hele jaar door les krijg in Spaans en Frans, leer ik ook om zakelijke gesprekken in het Frans te voeren. Maar ook om bepaalde dingen in het Frans te organiseren of om een presentatie in het Frans te kunnen geven. Het niveau van Spaans ligt nog een stuk lager, hier leren we echt de basistermen op zakelijk niveau en over bepaalde etiketten. Doordat de opleiding heel breed is, kun je er vrijwel alle kanten mee op. Het is wel mooi als je later een baan hebt waarin je je taalkennis goed kunt gebruiken. Hierbij kun je denken aan een functie als marketingmanager voor een groot internationaal bedrijf.”

Wat wil je na je afstuderen gaan doen?

“Het lijkt mij heel leuk om als internationale consultant te gaan werken, waarbij je veel reist. Voor welk bedrijf en in welke functie precies, dat vind ik nog lastig om te zeggen. Dat hoop ik gaandeweg mijn studie te ontdekken. In het begin kan ik starten in een Frans-, Spaans- of Engelstalig land en later als ik meer ervaring heb opgedaan naar andere landen reizen. Het is mijn droom om op zoveel mogelijk plekken wereldwijd te werken.”

Wat houdt de opleiding in? Wat leer je tijdens je opleiding, wat voor vakken volg je?

“Elk jaar is opgedeeld in vier blokken van verschillende business vakken. De talen volg je het hele jaar door. In het eerste jaar hebben we veel theoretische kennis opgedaan over marketing, marktanalyses, economie en financiën. Nu zijn we bezig met de meer praktische kant van het vak. In groepjes starten we fictief een eigen bedrijf op waarin we ontdekken wat er allemaal bij komt kijken, hoe je winst maakt en hoe de concurrenten dit aanpakken. Het is heel leerzaam om te zien hoe dat allemaal werkt en welke beslissingen iedereen maakt.”

Heb je nog aan mooie projecten meegewerkt of een gave stage gedaan?

“Ik vind het heel leuk dat je kennismaakt met het echte bedrijfsleven. Zo deden wij voor het vak Export management onderzoek voor Slot Frans, een exportbedrijf in ‘s-Gravenpolder. Samen met een groepje studenten gingen we op zoek naar een product of dienst om hun markt te vergroten. Ons idee: de export van knoflook van China naar Panama. Uiteindelijk hebben we met dit project één van de hoogste cijfers van alle eerstejaars HBO International Business klassen gehaald. Dat is wel heel gaaf!”

Hoe is het om volledig les te krijgen in het Engels?

“Dat vragen veel mensen aan mij, maar ik heb er geen problemen mee gehad. Ik spreek vrijwel vloeiend Engels, dus dat gaat eigenlijk vanzelf. Maar ik spreek ook namens mijn medestudenten dat dit absoluut geen must is. Als je niet vloeiend Engels spreekt, is dat helemaal niet erg. Je oefent de taal constant, studeert met veel internationale studenten en er is altijd een mogelijkheid voor bijlessen.”

Welk advies zou jij geven aan een studiekiezer die de studie overweegt?

“Besef dat de voertaal van deze opleiding Engels is. Je komt in een klas met internationale studenten, en dat moet bij je passen. Hoewel dit soms een uitdaging kan zijn, is het vooral heel erg leuk! Deze opleiding volg je heel zelfstandig, waardoor het van belang is dat je de lesstof vanaf het begin goed bijhoudt. Dat zorgt ervoor dat je meer grip hebt op je studie.”

Lees meer over de opleiding International Business aan de HZ