Sport en beweging spelen een belangrijke rol in onze samenleving. Het zorgt voor plezier, gezondheid en brengt mensen samen. Daarom is er steeds meer vraag naar professionals die mensen en organisaties helpen om gezond te blijven en actief deel te nemen aan de maatschappij.

Wat leer je tijdens de opleiding Sportkunde?

Tijdens de opleiding Sportkunde verdiep je je in een gezonde leefstijl en leer je hoe je sport- en beweegactiviteiten ontwikkelt, organiseert en uitvoert. Vanaf het begin werk je aan opdrachten voor echte opdrachtgevers, zoals sport- en gezondheidscentra, welzijnsinstellingen en gemeenten. Zo pas je je kennis direct toe in de praktijk, bouw je een waardevol netwerk op en doe je ervaring op die je voorbereidt op je toekomstige carrière. Met jouw expertise en enthousiasme motiveer je mensen om in beweging te komen, begeleid je hen naar een duurzame leefstijl en help je hen zowel fysiek als mentaal sterker te worden.

Jouw toekomst

Na je afstuderen weet je precies hoe je sport- en beweegprogramma’s kunt ontwikkelen en evalueren voor mensen van alle leeftijden. Jij hebt de kennis, skills en ondernemende houding om anderen te enthousiasmeren om met een gezondere levensstijl aan de slag te gaan. Breng jij straks onze maatschappij in beweging?

Studiekeuzeactiviteiten

Seintje Open Dag

Krijg een seintje voor de HZ Open Dag op 22 november!

Inhoud van de opleiding Sportkunde

Lees hier alles over de opbouw van je opleiding, stage en afstuderen en minor.

Je ontdekt dit jaar het werkveld van een sportkundige. En met welke (technologische) trends je te maken hebt. Je leert hoe je een goede sportles voorbereidt, uitvoert en evalueert. Hiervoor heb je twee dagen les in de sportzaal in het Omnium in Goes. Je loopt stage in het onderwijs. Ook leer je de leefstijl van mensen te analyseren. Aan het einde van jaar 1 werk je 1,5 dag op een basisschool. Je leert dan hoe je kinderen stimuleert om te sporten. Je volgt vakken als:

  • Anatomie/fysiologie
  • Leefstijl analyse
  • Sportbeleid
  • Evenementenorganisatie
  • Didactiek

Je loopt het hele jaar 1 dag stage per week.

Je richt je eigen bedrijf op: een Student Company. Dit doe je samen met medestudenten van Sportkunde. Je werkt dit jaar aan een echte opdracht van een sportorganisatie. En je gaat aan de slag met beweegprogramma’s voor speciale doelgroepen. Denk aan mensen met een chronische ziekte, ouderen, migranten of jongeren. Ook loop je twee dagen per week stage. Je volgt vakken als:

  • Gezond ondernemen
  • Sportmarketing
  • Trainingsleer
  • Begeleiden van specifieke groepen
  • Ontwerpen van beweegprogramma’s

Je werkt samen met andere studenten in en voor een bedrijf aan de vitaliteit van de medewerkers. Je adviseert het management en voert gezondheidsprojecten uit. Je begeleidt werknemers bij leefstijlverandering.

Daarnaast kies je een minor: een keuzepakket van een half jaar. Met de minor die je kiest verdiep of verbreed je jouw kennis. Specialiseer je bijvoorbeeld in voeding of prestatiebevordering of ga op stage naar het buitenland. Het is mogelijk om een HZ-minor of een minor aan een andere hogeschool te volgen. Bekijk hier het gehele HZ-aanbod.

De eindsprint van je studie: afstuderen. Je kiest voor een afstudeertraject in één van de drie profielen van de opleiding. Je werkt bij een zelfgekozen organisatie een jaar lang aan een vraagstuk op het gebied van bewegen en/of gezondheid. Naast je stage kom je regelmatig terug naar de HZ voor lessen.

Altijd al eens langere tijd in het buitenland willen verblijven? Dat is tijdens de opleiding Sportkunde zeker mogelijk. Met een groot netwerk van partnerscholen en bedrijven biedt de HZ je volop kansen in het buitenland op het gebied van jaar in het buitenland studeren, stage lopen of afstuderen. De opties zijn divers, van Bali tot Oostenrijk en van Canada tot Spanje. Je kunt je opleiding dus zo internationaal maken als je zelf wilt.

Afgestudeerd? Een internationale ervaring is een groot pluspunt op je C.V. en vergroot je kansen op de arbeidsmarkt.

Sportkunde student met basketbal in zijn hand

Help jij anderen bij een gezonde leefstijl?

Dan is de opleiding Sportkunde iets voor jou! Lees alle informatie over deze opleiding nog een rustig na in de brochure.

Studenten aan het woord

Wil je weten wat onze studenten van de opleiding Sportkunde vinden en waarom ze juist voor deze opleiding hebben gekozen? Lees dan de verschillende ervaringen van onze studenten.

Student Sportkunde Mauro poseert in het Vitality Center van de HZ
Over de opleiding
Mauro, Student Sportkunde

Sport is een prachtige manier om mensen positief te raken.

Bekijk het verhaal van Mauro
Student Sportkunde Romy poseert voor de foto in de HZ
Over de opleiding
Romy, Student Sportkunde

Aan HZ kan ik topsport met mijn studie combineren.

Bekijk het verhaal van Romy
Student Sportkunde Anne poseert in het Vitality Center van de HZ
Over de opleiding
Anne, Student Sportkunde

Door de vele stages ontdek ik steeds nieuwe kanten van mezelf.

Bekijk het verhaal van Anne

Handige info

Aanmelden

Overweeg je de opleiding Sportkunde? Hier lees je alles wat je moet weten om je aan te melden. Regel daarna snel en makkelijk je inschrijving via Studielink, het platform voor jouw aanmelding.

Sportmedische keuring

Voor toelating tot een opleiding Sportkunde is wettelijk vastgelegd dat je met succes een sportmedische keuring doorloopt. Hiermee toon je aan dat je over voldoende aanleg beschikt voor uitoefening van het vak. Het onderzoek bevat tevens een medische keuring door een arts.

Wanneer er voor jou, als gevolg van de sportmedische keuring, aanpassingen gedaan moeten worden, kan dit voor de start van de opleiding gerealiseerd worden. Na je inschrijving voor de opleiding ontvang je meer informatie over. Heb je al vragen? Mail dan naar csa@hz.nl.

21+ toets

Heb je geen diploma waarmee je toelaatbaar bent tot de hbo-opleiding van je keuze, maar wil je toch graag starten? Neem dan deel aan het Toelatingsonderzoek 21+. Rond je het traject succesvol af, dan kun je alsnog starten met de opleiding.

Studiekosten

Naast het bepaalde collegegeld zijn er kosten verbonden aan bijvoorbeeld je boeken. Deze kosten zijn ongeveer € 300,- per jaar. Ook zijn er kosten verbonden aan kleding. Deze kosten bedragen in totaal ongeveer € 180,-.

Studeren in Zeeland

Naast studeren is een leuke studententijd minstens zo belangrijk. En heb je al besloten of je op kamers gaat? Ontdek het studentenleven in Zeeland.

Contact

Heb je vragen over de inhoud van de opleiding? Vul dit formulier in en de studiekeuzeadviseur neemt contact met je op.
Of heb je algemene vragen? Stuur een mail naar info@hz.nl of bel 0118-489890.

HZ student achter een computer scherm in zijn studentenkamer

Aanmelden voor deze opleiding

Klaar om je toekomst te starten? Meld je nu aan voor de opleiding Sportkunde en zet de volgende stap.

Meld je aan

Na de opleiding

Gefeliciteerd, je bent afgestudeerd! Je mag vanaf nu de titel ‘Bachelor of Arts’ achter je naam zetten.

Heb je het Honours Programme gevolgd? Dan krijg je een extra certificaat bij je diploma.

Officieel geaccrediteerd leefstijlcoach

Na je studie Sportkunde aan de HZ mag je jezelf officieel geaccrediteerd leefstijlcoach (BLCN) noemen. Dit betekent dat je beschikt over alle kennis en vaardigheden die nodig zijn om mensen professioneel te begeleiden naar een gezondere leefstijl. Je voldoet aan de kwaliteitsnormen van het beroepsprofiel leefstijlcoach, waardoor je direct aan de slag kunt in dit vakgebied. Niet elke Sportkunde opleiding biedt deze accreditatie, waardoor je bij de HZ een extra voordeel hebt als je straks als leefstijlcoach aan de slag wilt.

Mensen en organisaties zijn zich steeds bewuster van het belang om gezond te leven en te sporten. Als je klaar bent, kun je sport- en bewegingsprogramma’s ontwikkelen, implementeren, uitvoeren en evalueren. Je kunt advies geven aan overheden, welzijnsorganisaties, verenigingen en sportbonden over de inhoud van hun bewegingsprogramma’s. Je weet hoe ze sport en bewegen kunnen inzetten om hun doelgroepen in gezond en vitaal te krijgen en te houden. Je hebt geleerd te ondernemen, te innoveren en slim in te spelen op ontwikkelingen en trends.

Als sportkundige kun je in veel verschillende functies aan de slag gaan:

    • Buurtsportcoach
    • Leefstijlcoach. Met de opleiding Sportkunde aan de HZ wordt je een geaccrediteerde leefstijlcoach (BLCN)
    • Kracht -en conditiespecialist:
    • Sportbeleidsmedewerker
    • Buurtsportcoach – verenigingsadviseur en verenigingsmanager

Wil je na de opleiding Sportkunde doorstuderen? Dan zijn er verschillende mogelijkheden. Zo kun je bij verschillende universiteiten een mastertraject starten, zoals:

  • Master Healthy Ageing Professional
  • Master Sport- en beweeginnovatie
  • Master Sportbeleid en sportmanagement

Kijk ook eens naar deze opties

Portret Commerciële Economie student

Commerciële Economie

Met Commerciële Economie ben je voortdurend bezig om producten en diensten beter te maken. Je…
Portret van mannelijke Social Work studenten voor een muur met posters

Social Work

Ieder mens kent 'ups en downs', maar soms ontstaan er grotere problemen, tijdelijk of langdurig.…
Portret van Bedrijfskunde student

Bedrijfskunde

Als bedrijfskundige ben jij dé expert die organisaties helpt groeien, innoveren en verbeteren. Je…