Sport is belangrijk voor onze samenleving. Sport zorgt voor plezier. Maar ook dat mensen elkaar leren kennen, gezond blijven en worden en meedoen in een gemeenschap. Daarom is er grote vraag naar professionals die mensen en organisaties hierbij helpen.

Bij de opleiding Sportkunde leer je alles over een gezonde leefstijl. En hoe je activiteiten bedenkt, organiseert en uitvoert die hieraan bij dragen. Breng jij straks samen met anderen de maatschappij in beweging?

Gezondheid, vitaliteit en fit blijven zijn belangrijke onderwerpen voor mensen én de maatschappij. Dankzij jouw kennis heb jij voor iedereen het juiste sport- of beweegaanbod. Zo enthousiasmeer je mensen om te bewegen en gezonder te leven. Na het afronden van de opleiding weet je namelijk precies hoe je sport- en bewegingsprogramma’s ontwikkelt, uitvoert en evalueert voor iedere leeftijdsgroep.

Inhoud van de opleiding Sportkunde

Lees hier alles over de opbouw van je opleiding, stage en afstuderen en minor.

Je ontdekt dit jaar het werkveld van een sportkundige. En met welke (technologische) trends je te maken hebt. Je leert hoe je een goede sportles voorbereidt, uitvoert en evalueert. Hiervoor heb je twee dagen les in de sportzaal in het Omnium in Goes. Je loopt stage in het onderwijs. Ook leer je de leefstijl van mensen te analyseren. Aan het einde van jaar 1 werk je 1,5 dag op een basisschool. Je leert dan hoe je kinderen stimuleert om te sporten. Je volgt vakken als:

 • Anatomie/fysiologie
 • Leefstijl analyse
 • Sportbeleid
 • Evenementenorganisatie
 • Didactiek

Je loopt het hele jaar 1 dag stage per week.

Je richt je eigen bedrijf op: een Student Company. Dit doe je samen met medestudenten van Sportkunde. Je werkt dit jaar aan een echte opdracht van een sportorganisatie. En je gaat aan de slag met beweegprogramma’s voor speciale doelgroepen. Denk aan mensen met een chronische ziekte, ouderen, migranten of jongeren. Ook loop je twee dagen per week stage. Je volgt vakken als:

 • Gezond ondernemen
 • Sportmarketing
 • Trainingsleer
 • Begeleiden van specifieke groepen
 • Ontwerpen van beweegprogramma’s

Je werkt samen met andere studenten in en voor een bedrijf aan de vitaliteit van de medewerkers. Je adviseert het management en voert gezondheidsprojecten uit. Je begeleidt werknemers bij leefstijlverandering.

Daarnaast kies je een minor: een keuzepakket van een half jaar. Met de minor die je kiest verdiep of verbreed je jouw kennis. Specialiseer je bijvoorbeeld in voeding of prestatiebevordering of ga op stage naar het buitenland. Het is mogelijk om een HZ-minor of een minor aan een andere hogeschool te volgen. Bekijk hier het gehele HZ-aanbod.

De eindsprint van je studie: afstuderen. Je kiest voor een afstudeertraject in één van de drie profielen van de opleiding. Je werkt bij een zelfgekozen organisatie een jaar lang aan een vraagstuk op het gebied van bewegen en/of gezondheid. Naast je stage kom je regelmatig terug naar de HZ voor lessen.

Bij de opleiding Sportkunde aan de HZ leg je zelf het accent binnen het brede werkveld van sport, beweging en leefstijl. Je krijgt alle ruimte om een route te kiezen die bij jou past. Jij zet sport straks in als middel om de maatschappij vitaler te maken. En om mensen te helpen. Je bent een verbinder die mensen en organisaties samenbrengt. Of je bent bezig met de onbegrensde businessmogelijkheden van sport. Welke studieroute je ook kiest, jij zet sport in als de verbindende factor. In je laatste jaar kies je voor een accent op één van de drie profielen:

 1. Leefstijlprofessional
  Als leefstijlprofessional weet je als geen ander dat een gezonde leefstijl een positieve invloed heeft op de gezondheid. Jouw rol is om mensen en organisaties hierbij te helpen. Dit doe je bijvoorbeeld door advies te geven aan organisaties hoe ze hun medewerkers kunnen ondersteunen bij een gezonde leefstijl. Of je geeft 1-op-1 coaching en helpt mensen met veranderingen op het gebied van eten, beweging en ontspanning. Ook leer je zelf sport- en andere activiteiten te begeleiden.
 2. Buurtsportprofessional
  Als buurtsportprofessional ben je actief in een wijk, buurt of dorp van een gemeente. Je brengt mensen in beweging en zorgt dat ze actief met hun gezondheid aan de slag gaan. Denk aan mensen met een verhoogd gezondheidsrisico of mensen voor wie sport niet vanzelfsprekend of toegankelijk is. Je zorgt dat er voor al deze mensen een passend sport- en beweegaanbod is. Dit doe je samen met andere zorg- en welzijnprofessionals uit de buurt. Zo kun je bijvoorbeeld mensen uit een wijk helpen bij het vinden van een sportclub. Of je organiseert wekelijks een spreekuur in het gezondheidscentrum in de wijk, waar mensen komen die het advies hebben gekregen meer te gaan bewegen. Als buurtsportprofessional weet je in ieder geval precies hoe je sport inzet als de verbindende factor.
 3. Sportondernemer
  Sport is business. En de businessmogelijkheden zijn eindeloos. Dat weet je als sportondernemer als geen ander. Je ziet volop kansen op het gebied van sport, beweging en leefstijl. Vervolgens zet je dit nieuwe sport- of leefstijlaanbod in de markt. Je leert dan ook hoe je een onderneming opstart, maar ook hoe je leiding geeft aan organisaties, grote projecten of evenementen.

Altijd al eens langere tijd in het buitenland willen verblijven? Dat is tijdens de opleiding Sportkunde zeker mogelijk. Met een groot netwerk van partnerscholen en bedrijven biedt de HZ je volop kansen in het buitenland op het gebied van jaar in het buitenland studeren, stage lopen of afstuderen. De opties zijn divers, van Bali tot Oostenrijk en van Canada tot Spanje. Je kunt je opleiding dus zo internationaal maken als je zelf wilt.

Afgestudeerd? Een internationale ervaring is een groot pluspunt op je C.V. en vergroot je kansen op de arbeidsmarkt. Let op: bij de studieroute Leefstijlprofessional is het niet mogelijk naar het buitenland te gaan.

Hulp bij studiekeuze

Wil jij kennismaken met de opleiding Sportkunde? Ontdek de activiteiten of ga in gesprek met een student.

Overzicht studiekeuzeactiviteiten

Studenten aan het woord

Wil jij weten wat onze studenten van de opleiding Sportkunde vinden en waarom ze juist voor deze opleiding hebben gekozen? Lees dan de verschillende ervaringen van onze studenten.

Reinier, Student Sportkunde

De studieroute Buurtsportprofessional kwam voor mij het dichtst in de buurt van dat vleugje Social Work.

Lees het verhaal van Reinier
Jeske, Student Sportkunde

Als je een doel hebt om ergens naartoe te werken, krijg je op de HZ echt de kans.

Lees het verhaal van Jeske
Job, Student Sportkunde

Door alle verschillende blokken, kom je er achter waar jouw talenten liggen.

Lees het verhaal van Job

De Lesloods

Jeffrey over de impact van ondernemerschap

Opleiding Sportkunde

Is de opleiding Sportkunde iets voor jou?

Sportmedische keuring

Voor toelating tot een opleiding Sportkunde is wettelijk vastgelegd dat je met succes een sportmedische keuring doorloopt. Hiermee toon je aan dat je over voldoende aanleg beschikt voor uitoefening van het vak. Het onderzoek bevat tevens een medische keuring door een arts.

Wanneer er voor jou, als gevolg van de sportmedische keuring, aanpassingen gedaan moeten worden, kan dit voor de start van de opleiding gerealiseerd worden. Na je inschrijving voor de opleiding ontvang je meer informatie over. Heb je al vragen? Mail dan naar csa@hz.nl.

21+ toets

Heb je geen diploma waarmee je toelaatbaar bent tot de hbo-opleiding van je keuze, maar wil je toch graag starten? Neem dan deel aan het Toelatingsonderzoek 21+. Rond je het traject succesvol af, dan kun je alsnog starten met de opleiding.

Studiekosten

Naast het bepaalde collegegeld zijn er kosten verbonden aan bijvoorbeeld je boeken. Deze kosten zijn ongeveer €300,- per jaar. Ook zijn er kosten verbonden aan kleding. Deze kosten bedragen in totaal ongeveer €180,-.

Aanmelden en inschrijven

Wil je je graag aanmelden voor de opleiding Sportkunde? Lees hier alles over jezelf aanmelden of ga direct naar Studielink.

Studeren in Zeeland

Naast studeren is een leuke studententijd minstens zo belangrijk. En heb je al besloten of je op kamers gaat? Ontdek het studentenleven in Zeeland.

Contact

Heb je vragen over de inhoud van de opleiding? Vul dit formulier in en de studiekeuzeadviseur neemt contact met je op.
Of heb je algemene vragen? Stuur een mail naar info@hz.nl of bel 0118-489890.

Zie jij de eindeloze business mogelijkheden van sport?

Dan is de opleiding Sportkunde misschien wel iets voor jou. Lees alle informatie nog eens rustig na in onze brochure.

Na de opleiding

Gefeliciteerd, je bent afgestudeerd! Je mag vanaf nu de titel ‘Bachelor of Arts’ achter je naam zetten.

Heb je het Honours Programme gevolgd? Dan krijg je een extra certificaat bij je diploma.

Mensen zijn zich steeds bewuster van het belang om gezond te leven en te sporten. Als je klaar bent, kun je sport- en bewegingsprogramma’s ontwikkelen, implementeren, uitvoeren en evalueren. Je kan advies geven aan overheden, welzijnsorganisaties en sportbonden over de inhoud van hun bewegingsprogramma’s. Je weet hoe ze sport kunnen inzetten om hun doelgroepen in beweging te krijgen en te houden. Ook kun je aan de slag als manager van toeristische of recreatieve concepten. Je hebt geleerd te ondernemen, te innoveren en slim in te spelen op ontwikkelingen en trends.

Als sportprofessional kan je in veel verschillende functies terecht:

Health
 • Leefstijladviseur
 • Leefstijlcoach
 • Bewegingscoach
 • Health manager
 • Sportgezondheidsconsulent
 • Sportconsulent of combinatiefunctionaris (school/vereniging/overheid)
 • Beleidsmedewerker sport (gemeente, provincie, sportbond, sportkoepel)
Leisure
 • Evenementen manager
 • Sportmanager dagrecreatie (watersport, outdoor, sneeuw, zwembad)
 • (Sport)manager verblijfsrecreatie (vakantieparken)
 • Sportconsulent of combinatiefunctionaris (school/vereniging/overheid)
 • Beleidsmedewerker sport (gemeente, provincie, sportbond, sportkoepel)

Wil je na de opleiding Sportkunde doorstuderen? Dan zijn er verschillende mogelijkheden. Zo kun je bij verschillende universiteiten een mastertraject starten, zoals:

 • Master Healthy Ageing Professional
 • Master Sport- en beweeginnovatie
 • Master Sportbeleid en sportmanagement

Sportkunde in de praktijk

Je werkt tijdens projecten en opdrachten vaak voor echte opdrachtgevers. Zo sluit je opleiding goed aan op je latere werk. Benieuwd wat voor soort projecten je gaat doen? Bekijk het hieronder!

Student companies op de markt in Middelburg

Student Company - start je eigen onderneming

Zo'n 200 studenten van de economische opleidingen starten elk jaar met de Student Company. In dit…

Studiekeuzehulp

Ontdekken of deze opleiding bij je past? Dan kan het helpen deel te nemen aan een studiekeuzeactiviteit. Meld je aan voor een van onderstaande activiteiten.

Vraag het een student!

Heb jij vragen over een opleiding, de HZ of het studentenleven? Vraag het aan één van onze studenten.

Studiekeuzequiz

Ontdek welk interessegebied bij je past met onze studiekeuzequiz.

Toon alle studiekeuzeactiviteiten

Ontdek de opleiding @hzuniversityofappliedsciences

Kijk ook eens naar deze opties

Portret Commerciële Economie student

Commerciële Economie

Met Commerciële Economie ben je voortdurend bezig om producten en diensten beter te maken. Je…
Portret van mannelijke Social Work studenten voor een muur met posters

Social Work

Ieder mens heeft ‘ups-and-downs’ in het leven, maar soms zijn er problemen, soms tijdelijk, soms…
Portret bedrijfskunde student

Bedrijfskunde

Haal jij straks het beste uit organisaties en mensen? Als bedrijfskundige doe jij niets liever dan…