Als favoriet opslaan

Sportkunde

Ben jij een sportief type en zou je van je passie graag je werk maken? De opleiding Sportkunde leidt je op tot een sportprofessional, die straks alles weet over sport en beweging en dit op andere mensen over kan brengen.

Tijdens de opleiding leer je om verschillende doelgroepen in beweging te krijgen. Je biedt ze hierbij niet alleen een goed sport- of beweegaanbod als vrijetijdsbesteding aan, maar je helpt mensen gezonder te leven en te enthousiasmeren om te bewegen. Na het afronden van de opleiding weet je hoe je sport- en bewegingsprogramma’s ontwikkelt, implementeert, uitvoert en evalueert.

Naast je passie voor sport, ben je ondernemend, heb je organisatietalent en werk je graag met mensen. Met de opleiding Sportkunde aan de HZ word je opgeleid tot een ondernemende en sportieve sport- en beweegprofessional die straks overal aan de slag kan. 

Kies jij voor Sportkunde?


Lees meer
Download brochure

Opbouw opleiding

Lees hier alles over de opbouw van je opleiding, stage en afstuderen en minor.

Je gaat aan de slag met thema’s op het gebied van gezondheid, visie en beleid en business. Je leert sportieve evenementen te organiseren, kennis over te brengen op het gebied van sport en beweging en doelgroepen te motiveren en te activeren. Naast de theorie en praktijk ben je ook bezig met sportactiviteiten. Je volgt vakken als sportmarketing, anatomie, evenementenorganisatie en gezond ondernemen.

Je verdiept je in thema’s op het gebied van sportmanagement, leefstijlcoaching, financieel management, gezondheidspsychologie, risicomanagement en sporteconomie.  Ook ga je aan de slag met sportmarketing, anatomie, evenementenorganisatie en gezond ondernemen. Tijdens de hele opleiding ontwikkel je je onderzoeksvaardigheden en leer je zelfstandig onderzoek uit te voeren.  Ook maak je kennis met watersport en recreatie. 

Je kunt zelf deels invulling geven aan de inhoud van je opleiding, door middel van je keuze voor je stage, minor en afstudeertraject. Een minor is een verbreding of verdieping van de opleiding waarbij je je gedurende een half studiejaar verder specialiseert. Het is mogelijk om een HZ-minor of een minor aan een andere hogeschool te volgen.

Bekijk onze minorencatalogus voor het gehele HZ-aanbod. 

Aan het einde van het vierde jaar lever je een afstudeeronderzoek op, waarmee je aantoont het beroep (op startersniveau) te beheersen. Het afstudeeronderzoek voer je uit bij het bedrijf waar je stage loopt. Studenten van de opleiding onderzochten eerder bijvoorbeeld welke bijdrage evenementen leveren aan citymarketing, hoe een badplaats kan bijdragen aan het in de markt zetten van een resort en welk voedingspatroon goed is voor kinderen met een geestelijke beperking. 

Internationaal

De HZ biedt volop kansen in het buitenland, dus jij kunt je opleiding zo internationaal maken als je zelf wilt.  Zo kun je je stage of minor in het buitenland volgen. Tijdens je opleiding verdiep je je in internationale thema’s, opdrachten en laten gastlezingen je over de grens kijken. Met een groot netwerk van partnerscholen en bedrijven biedt de HZ je volop kansen in het buitenland op het gebied van stage lopen of afstuderen.

Afgestudeerd? Een internationale ervaring is een groot pluspunt op je C.V. en vergroot je kansen op de arbeidsmarkt.  

Toelatingseisen

Voor de opleiding Sportkunde gelden de volgende toelatingseisen. 

Toelatingseisen
21+ toets

Heb je geen diploma waarmee je toelaatbaar bent tot de hbo-opleiding van je keuze, maar wil je toch graag starten? Neem dan deel aan het Toelatingsonderzoek 21+. Rond je het traject succesvol af, dan kun je alsnog starten met de opleiding. 

Praktische informatie

Alle belangrijke informatie over deze studie vind je hier op een rij.

Studiekosten

Naast het bepaalde collegegeld zijn er kosten verbonden aan bijvoorbeeld je boeken. Deze kosten zijn ongeveer €300,- per jaar. Ook zijn er kosten verbonden aan kleding. Deze kosten bedragen in totaal ongeveer €180,-.

Aanmelden en inschrijven

Wil je je graag aanmelden voor de opleiding Sportkunde? Lees hier alles over jezelf aanmelden of ga direct naar Studielink.

Studeren in Zeeland

Naast studeren is een leuke studententijd minstens zo belangrijk. En heb je al besloten of je op kamers gaat? Ontdek het studentenleven in Zeeland. 

Contact

Heb je vragen of wil je meer informatie over deze opleiding? Neem dan contact op met het Academiebureau voor Economie & Management, via tel. 0118 - 489 000 of via ave@hz.nl.

Na de opleiding

Gefeliciteerd, je bent afgestudeerd! Je mag vanaf nu de titel ‘Bachelor of Arts’ achter je naam zetten.

Heb je het Honours Programme gevolgd? Dan krijg je een extra certificaat bij je diploma. 
Je kunt hier een kopie van je diploma opvragen.  

Mensen zijn zich steeds bewuster van het belang om gezond te leven en te sporten. Als je klaar bent, kun je sport- en bewegingsprogramma’s ontwikkelen, implementeren, uitvoeren en evalueren. Je kan advies geven aan overheden, welzijnsorganisaties en sportbonden over de inhoud van hun bewegingsprogramma’s. Je weet hoe ze sport kunnen inzetten om hun doelgroepen in beweging te krijgen en te houden. Ook kun je aan de slag als manager van toeristische of recreatieve concepten. Je hebt geleerd te ondernemen, te innoveren en slim in te spelen op ontwikkelingen en trends.

Als sportprofessional kan je in veel verschillende functies terecht:

Health

 • Leefstijladviseur
 • Leefstijlcoach
 • Bewegingscoach 
 • Health manager
 • Sportgezondheidsconsulent 
 • Sportconsulent of combinatiefunctionaris (school/vereniging/overheid)
 • Beleidsmedewerker sport (gemeente, provincie, sportbond, sportkoepel)

Leisure

 • Evenementen manager
 • Sportmanager dagrecreatie (watersport, outdoor, sneeuw, zwembad)
 • (Sport)manager verblijfsrecreatie (vakantieparken)
 • Sportconsulent of combinatiefunctionaris (school/vereniging/overheid)
 • Beleidsmedewerker sport (gemeente, provincie, sportbond, sportkoepel)

Ervaringen van studenten

In dit filmpje vertellen studenten over hoe zij studeren aan HZ ervaren.
Als favoriet opslaan
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×