Als favoriet opslaan

Sportkunde

Met de opleiding Sportkunde word je opgeleid tot een ondernemende sport- en beweegprofessional. Naast je passie voor sport heb je organisatietalent en werk je graag met mensen. Je weet na het afronden van je opleiding alles over leefstijl, sport en beweging én weet dit vol enthousiasme op andere mensen over te brengen. Zorg jij ervoor dat mensen straks vitaal en gezond door het leven gaan?

Gezondheid, vitaliteit en fit blijven zijn belangrijke onderwerpen voor mensen én de maatschappij. Dankzij jouw kennis heb jij voor iedereen het juiste sport- of beweegaanbod. Zo enthousiasmeer je mensen om te bewegen en gezonder te leven. Na het afronden van de opleiding weet je namelijk precies hoe je sport- en bewegingsprogramma’s ontwikkelt, uitvoert en evalueert voor iedere leeftijdsgroep.

Kies jij voor Sportkunde?


Lees meer
Download brochure

Opbouw opleiding

Lees hier alles over de opbouw van je opleiding, stage en afstuderen en minor.

Je gaat aan de slag met thema’s op het gebied van gezondheid, visie en beleid en business. Je leert sportieve evenementen te organiseren, kennis over te brengen op het gebied van sport en beweging en doelgroepen te motiveren en te activeren. Naast de theorie en praktijk ben je ook bezig met sportactiviteiten. Je volgt vakken als sportmarketing, anatomie, evenementenorganisatie en gezond ondernemen.

Je verdiept je in thema’s op het gebied van sportmanagement, leefstijlcoaching, financieel management, gezondheidspsychologie, risicomanagement en sporteconomie.  Ook ga je aan de slag met sportmarketing, anatomie, evenementenorganisatie en gezond ondernemen. Tijdens de hele opleiding ontwikkel je je onderzoeksvaardigheden en leer je zelfstandig onderzoek uit te voeren.  Ook maak je kennis met watersport en recreatie. 

Je kunt zelf deels invulling geven aan de inhoud van je opleiding, door middel van je keuze voor je stage, minor en afstudeertraject. Een minor is een verbreding of verdieping van de opleiding waarbij je je gedurende een half studiejaar verder specialiseert. Het is mogelijk om een HZ-minor of een minor aan een andere hogeschool te volgen. Bekijk hier het gehele HZ-aanbod.

In het tweede en het derde jaar van de opleiding ga je op stage, bijvoorbeeld bij een lokale welzijnsorganisatie, sportbond, gemeentelijke sportorganisatie, fitnesscentrum, verpleeghuis of revalidatiecentrum. Als afronding van je opleiding voer je zelfstandig een onderzoek uit en schrijf je een onderzoeksrapport. Zo onderzochten studenten Sportkunde bijvoorbeeld welke bijdrage evenementen leveren aan citymarketing en hoe we jonge voetballers nog beter kunnen leren voetballen met de regels van motorisch leren. 

Studenten over de opleiding

Wil jij weten hoe studenten de opleiding Sportkunde ervaren en waarom ze juist voor deze opleiding hebben gekozen? Lees het in hun eigen woorden.

Daphne Tweedejaarsstudent Sportkunde "Ik had mij eigenlijk alleen een beetje ingelezen, maar voelde mij direct op mijn plek!" Lees het hele verhaal van Daphne
Jeske Derdejaarsstudent Sportkunde "Als je een doel hebt om ergens naartoe te werken, krijg je op de HZ echt de kans. " Lees het hele verhaal van Jeske
Job Tweedejaarsstudent Sportkunde "Door alle verschillende blokken, kom je er achter waar jouw talenten liggen." Lees het hele verhaal van Job

Internationaal

Altijd al eens langere tijd in het buitenland willen verblijven? Dat is tijdens de opleiding Sportkunde zeker mogelijk. Met een groot netwerk van partnerscholen en bedrijven biedt de HZ je volop kansen in het buitenland op het gebied van jaar in het buitenland studeren, stage lopen of afstuderen. De opties zijn divers, van Bali tot Oostenrijk en van Canada tot Spanje. Je kunt je opleiding dus zo internationaal maken als je zelf wilt. 

Afgestudeerd? Een internationale ervaring is een groot pluspunt op je C.V. en vergroot je kansen op de arbeidsmarkt.  

Toelatingseisen

Voor de opleiding Sportkunde gelden de volgende toelatingseisen. 

Toelatingseisen
21+ toets

Heb je geen diploma waarmee je toelaatbaar bent tot de hbo-opleiding van je keuze, maar wil je toch graag starten? Neem dan deel aan het Toelatingsonderzoek 21+. Rond je het traject succesvol af, dan kun je alsnog starten met de opleiding. 

Praktische informatie

Alle belangrijke informatie over deze studie vind je hier op een rij.

Studiekosten

Naast het bepaalde collegegeld zijn er kosten verbonden aan bijvoorbeeld je boeken. Deze kosten zijn ongeveer €300,- per jaar. Ook zijn er kosten verbonden aan kleding. Deze kosten bedragen in totaal ongeveer €180,-.

Aanmelden en inschrijven

Wil je je graag aanmelden voor de opleiding Sportkunde? Lees hier alles over jezelf aanmelden of ga direct naar Studielink.

Studeren in Zeeland

Naast studeren is een leuke studententijd minstens zo belangrijk. En heb je al besloten of je op kamers gaat? Ontdek het studentenleven in Zeeland. 

Contact

Heb je vragen of wil je meer informatie over deze opleiding? Neem dan contact op met het Domeinbureau HZ Business, Vitality & Hospitality, via tel. 0118 - 489 880 of via ba@hz.nl.

Na de opleiding

Gefeliciteerd, je bent afgestudeerd! Je mag vanaf nu de titel ‘Bachelor of Arts’ achter je naam zetten.

Heb je het Honours Programme gevolgd? Dan krijg je een extra certificaat bij je diploma. 

Mensen zijn zich steeds bewuster van het belang om gezond te leven en te sporten. Als je klaar bent, kun je sport- en bewegingsprogramma’s ontwikkelen, implementeren, uitvoeren en evalueren. Je kan advies geven aan overheden, welzijnsorganisaties en sportbonden over de inhoud van hun bewegingsprogramma’s. Je weet hoe ze sport kunnen inzetten om hun doelgroepen in beweging te krijgen en te houden. Ook kun je aan de slag als manager van toeristische of recreatieve concepten. Je hebt geleerd te ondernemen, te innoveren en slim in te spelen op ontwikkelingen en trends.

Als sportprofessional kan je in veel verschillende functies terecht:

Health

 • Leefstijladviseur
 • Leefstijlcoach
 • Bewegingscoach 
 • Health manager
 • Sportgezondheidsconsulent 
 • Sportconsulent of combinatiefunctionaris (school/vereniging/overheid)
 • Beleidsmedewerker sport (gemeente, provincie, sportbond, sportkoepel)

Leisure

 • Evenementen manager
 • Sportmanager dagrecreatie (watersport, outdoor, sneeuw, zwembad)
 • (Sport)manager verblijfsrecreatie (vakantieparken)
 • Sportconsulent of combinatiefunctionaris (school/vereniging/overheid)
 • Beleidsmedewerker sport (gemeente, provincie, sportbond, sportkoepel)
Als favoriet opslaan
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×