Sportkunde

Sport is belangrijk voor onze samenleving. Sport zorgt voor plezier. Maar ook dat mensen elkaar leren kennen, gezond blijven en worden en meedoen in een gemeenschap. Daarom is er grote vraag naar professionals die mensen en organisaties hierbij helpen. Bij de opleiding Sportkunde leer je alles over een gezonde leefstijl. En hoe je activiteiten bedenkt, organiseert en uitvoert die hieraan bij dragen. Breng jij straks samen met anderen de maatschappij in beweging?

Gezondheid, vitaliteit en fit blijven zijn belangrijke onderwerpen voor mensen én de maatschappij. Dankzij jouw kennis heb jij voor iedereen het juiste sport- of beweegaanbod. Zo enthousiasmeer je mensen om te bewegen en gezonder te leven. Na het afronden van de opleiding weet je namelijk precies hoe je sport- en bewegingsprogramma’s ontwikkelt, uitvoert en evalueert voor iedere leeftijdsgroep.

Kies jij voor Sportkunde?


Lees meer
Download brochure

Opbouw opleiding

Lees hier alles over de opbouw van je opleiding, stage en afstuderen en minor.

Je ontdekt dit jaar het werkveld van een sportkundige. En met welke (technologische) trends je te maken hebt. Je leert hoe je een goede sportles voorbereidt, uitvoert en evalueert. Hiervoor heb je twee dagen les in de sportzaal in het Omnium in Goes. Je loopt stage bij  bij voorbeeld een sportvereniging. Ook leer je de leefstij l van mensen te analyseren. Aan het einde van jaar 1 werk je 1,5 dag op een basisschool. Je leert dan hoe je kinderen stimuleert om te sporten. Je volgt vakken als:
• Anatomie/fysiologie
• Leefstijl analyse
• Sportbeleid
• Evenementenorganisatie

Je richt je eigen bedrijf op: een Student Company. Dit doe je samen met studenten van andere opleidingen. Je werkt dit jaar aan een echte opdracht van een sportorganisatie. En je gaat aan de slag met beweegprogramma’s voor speciale doelgroepen. Denk aan mensen met een chronische ziekte, ouderen, migranten of jongeren. Ook loop je twee dagen per week stage. Je volgt vakken als:
• Gezond ondernemen
• Sportmarketing
• Trainingsleer
• Begeleiden van specifieke groepen
• Ontwerpen van beweegprogramma’s

Je werkt samen met andere studenten in en voor een bedrijf aan de vitaliteit van de medewerkers. Je adviseert het management en voert gezondheidsprojecten uit. Je begeleidt werknemers bij leefstijlverandering. 

Daarnaast kies je een minor: een keuzepakket van een half jaar. Met de minor die je kiest verdiep of verbreed je jouw kennis. Specialiseer je bijvoorbeeld in voeding of prestatiebevordering of ga op stage naar het buitenland. Het is mogelijk om een HZ-minor of een minor aan een andere hogeschool te volgen. Bekijk hier het gehele HZ-aanbod.

De eindsprint van je studie: afstuderen. Je kiest voor een afstudeertraject in één van de drie profielen van de opleiding. Je werkt bij een zelfgekozen organisatie een jaar lang aan een vraagstuk op het gebied van bewegen en/of gezondheid. Naast je stage kom je regelmatig terug naar de HZ voor lessen.

In je laatste jaar kies je voor een accent op één van de drie profielen: 

1. Leefstijlprofessional
Een gezonde leefstijl heeft een positieve invloed op de gezondheid. Zo leer je beleid te maken om medewerkers van een organisatie gezond te houden. En hoe je mensen helpt bij veranderingen op het gebied van eten, beweging en ontspanning.

2. Buurtsportprofessional
Samen met andere professionals zet je een sportaanbod op in bijvoorbeeld een gemeente, buurt of dorp. Je maakt beweegprogramma’s en voert deze uit voor verschillende doelgroepen. 

3. Sportondernemer
Als sportondernemer zet je nieuw sport- of leefstijlaanbod in de markt. Je leert een onderneming opstarten en leidinggeven aan organisaties, grote projecten en evenementen

Sportkunde in beeld

Studenten over de opleiding

Wil jij weten hoe studenten de opleiding Sportkunde ervaren en waarom ze juist voor deze opleiding hebben gekozen? Lees het in hun eigen woorden.

Daphne Tweedejaarsstudent Sportkunde "Ik had mij eigenlijk alleen een beetje ingelezen, maar voelde mij direct op mijn plek!" Lees het hele verhaal van Daphne
Yannick Derdejaarsstudent Sportkunde "De opleiding is precies wat ik dacht en zelfs nog beter." Lees het verhaal van Yannick
Jeske Derdejaarsstudent Sportkunde "Als je een doel hebt om ergens naartoe te werken, krijg je op de HZ echt de kans." Lees het hele verhaal van Jeske
Job Tweedejaarsstudent Sportkunde "Door alle verschillende blokken, kom je er achter waar jouw talenten liggen." Lees het hele verhaal van Job

Internationaal

Altijd al eens langere tijd in het buitenland willen verblijven? Dat is tijdens de opleiding Sportkunde zeker mogelijk. Met een groot netwerk van partnerscholen en bedrijven biedt de HZ je volop kansen in het buitenland op het gebied van jaar in het buitenland studeren, stage lopen of afstuderen. De opties zijn divers, van Bali tot Oostenrijk en van Canada tot Spanje. Je kunt je opleiding dus zo internationaal maken als je zelf wilt. 

Afgestudeerd? Een internationale ervaring is een groot pluspunt op je C.V. en vergroot je kansen op de arbeidsmarkt.  

Toelatingseisen

Voor de opleiding Sportkunde gelden de volgende toelatingseisen.

Toelatingseisen
21+ toets

Heb je geen diploma waarmee je toelaatbaar bent tot de hbo-opleiding van je keuze, maar wil je toch graag starten? Neem dan deel aan het Toelatingsonderzoek 21+. Rond je het traject succesvol af, dan kun je alsnog starten met de opleiding.

Praktische informatie

Alle belangrijke informatie over deze studie vind je hier op een rij.

Studiekosten

Naast het bepaalde collegegeld zijn er kosten verbonden aan bijvoorbeeld je boeken. Deze kosten zijn ongeveer €300,- per jaar. Ook zijn er kosten verbonden aan kleding. Deze kosten bedragen in totaal ongeveer €180,-.

Aanmelden en inschrijven

Wil je je graag aanmelden voor de opleiding Sportkunde? Lees hier alles over jezelf aanmelden of ga direct naar Studielink.

Studeren in Zeeland

Naast studeren is een leuke studententijd minstens zo belangrijk. En heb je al besloten of je op kamers gaat? Ontdek het studentenleven in Zeeland. 

Contact

Heb je vragen of wil je meer informatie over deze opleiding? Neem dan contact op met het Domeinbureau HZ Business, Vitality & Hospitality, via tel. 0118 - 489 880 of via ba@hz.nl.

Na de opleiding

Gefeliciteerd, je bent afgestudeerd! Je mag vanaf nu de titel ‘Bachelor of Arts’ achter je naam zetten.

Heb je het Honours Programme gevolgd? Dan krijg je een extra certificaat bij je diploma. 

Mensen zijn zich steeds bewuster van het belang om gezond te leven en te sporten. Als je klaar bent, kun je sport- en bewegingsprogramma’s ontwikkelen, implementeren, uitvoeren en evalueren. Je kan advies geven aan overheden, welzijnsorganisaties en sportbonden over de inhoud van hun bewegingsprogramma’s. Je weet hoe ze sport kunnen inzetten om hun doelgroepen in beweging te krijgen en te houden. Ook kun je aan de slag als manager van toeristische of recreatieve concepten. Je hebt geleerd te ondernemen, te innoveren en slim in te spelen op ontwikkelingen en trends.

Als sportprofessional kan je in veel verschillende functies terecht:

Health

 • Leefstijladviseur
 • Leefstijlcoach
 • Bewegingscoach 
 • Health manager
 • Sportgezondheidsconsulent 
 • Sportconsulent of combinatiefunctionaris (school/vereniging/overheid)
 • Beleidsmedewerker sport (gemeente, provincie, sportbond, sportkoepel)

Leisure

 • Evenementen manager
 • Sportmanager dagrecreatie (watersport, outdoor, sneeuw, zwembad)
 • (Sport)manager verblijfsrecreatie (vakantieparken)
 • Sportconsulent of combinatiefunctionaris (school/vereniging/overheid)
 • Beleidsmedewerker sport (gemeente, provincie, sportbond, sportkoepel)
Als favoriet opslaan
Als favoriet opslaan