Voor Mauro was het al vroeg duidelijk: als sportfanaat wilde hij iets studeren waar hij zijn liefde voor sport en beweging in kwijt kon. De hbo-opleiding Sportkunde aan de HZ paste perfect in dat plaatje. Zijn stage bij een dagbesteding voor jongeren zal hem altijd bijblijven. "Sommige jongeren waren van school gestuurd en misten de motivatie om iets van hun leven te maken. Sport is dan een prachtige manier om hen toch positief te raken."
Waarom koos je voor de opleiding Sportkunde?
"De opleiding Sportkunde geeft mij de mogelijkheid om sociaal werk te combineren met sport en bewegen. Ik ben zelf een fanatiek sporter en weet hoe belangrijk sport is om mensen niet alleen fysiek, maar ook mentaal gezond te houden."
Waar draait Sportkunde om?
"De opleiding is interessant voor sportliefhebbers, maar richt zich vooral op de organiserende en ondernemende kant. Je leert hoe je nieuw sportaanbod ontwikkelt en hoe je dit binnen een bedrijf, organisatie of gemeente kunt uitrollen. Daarnaast leer je veel over leefstijlcoaching en preventie."
Waar zit jouw drive?
"Ik heb hiervoor kort een opleiding gevolgd waarbij ik veel werkte met mensen met zware ziektebeelden. Daar ontdekte ik dat ik graag meer voor mensen wil betekenen in de preventie. Niet alles is te voorkomen, maar een gezonde leefstijl kan mensen wel helpen om langer vitaal en veerkrachtig te blijven, zowel fysiek als mentaal."
Kun je iets vertellen over de stages die je loopt?
"Naast de grotere stages werk je vaak voor een korte periode bij een bedrijf of organisatie. In het eerste jaar verzorg je sportaanbod binnen het basisonderwijs en in het tweede jaar werk je met een speciale doelgroep. Zo liep ik stage bij een dagbesteding voor jongeren die uitgevallen zijn op school. Dat was erg uitdagend. Veel van hen missen de motivatie en willen er eigenlijk niet zijn. Sommigen zijn van school gestuurd, anderen zijn zelf gestopt, hebben problemen thuis of kampen met depressie. Sport is dan een prachtige manier om hen positief te raken en te motiveren."
Hoe ziet de ondernemende kant van de opleiding eruit?
"Tijdens de opleiding start je samen met een groepje medestudenten een eigen onderneming op het gebied van sport en vitaliteit. Wij hebben bijvoorbeeld een bordspel ontwikkeld voor kinderen over positieve gezondheid. Op deze manier leer je hoe het is om een sportbedrijf op te zetten en ontdek je verschillende aspecten van ondernemerschap binnen de sportsector."
Wat doe je nu tijdens je stage?
"In het derde jaar van Sportkunde help je als student een bedrijf of organisatie met het verbeteren van de mentale en fysieke gezondheid op de werkvloer. Op dit moment doe ik onderzoek bij een grote Zeeuwse organisatie naar het verminderen van stress en werkdruk onder medewerkers. Voor de leidinggevenden schrijf ik een advies met haalbare tools om stress bij hun collega’s te verminderen. En natuurlijk hoop ik dat ze die structureel gaan toepassen!"
Lees meer over de opleiding Sportkunde aan de HZ