Als favoriet opslaan

Social Work

Als Social Worker ben je opgeleid om anderen te helpen. Je ondersteunt, begeleidt en adviseert mensen op een professionele en respectvolle manier. Je begrijpt hoe mensen functioneren als het tegenzit in opvoeding en ontwikkeling, als ze zware tijden doormaken of moeten leren omgaan met handicap of andere problemen.

Social Workers nemen zichzelf als gereedschap mee naar hun werk. Ze beschikken over een breed scala aan vaardigheden. Ze luisteren, analyseren, stimuleren, organiseren en ondersteunen en laten zich niet zomaar uit het veld slaan. Ze staan met beide benen op de grond als het spannend wordt, beschikken over goed inlevingsvermogen, zien mogelijkheden en kansen en kunnen openstaan voor anderen. 

Bij de deeltijdopleiding zijn leren en werken aan elkaar gekoppeld. Wat je leert, kun je meteen toepassen in de praktijk. Je kunt kiezen voor de afstudeerrichtingen Welzijn en Samenleving, Jeugd of Langdurige Zorg. Daarnaast kun je je tijdens de opleiding specialiseren als GGZ-agoog of Jeugdzorgwerker. Welke richting jij ook kiest, je kunt veel betekenen voor jouw cliënt!

Lees meer

Opbouw opleiding

Lees hier alles over de opbouw van je opleiding, stage en afstuderen en minor.

Social Work is een brede opleiding. In jaar één en twee van de deeltijd HZ-opleiding Social Work loop je daarom mee met andere organisaties en oriënteer je je op het beroepenveld. Je volgt onder andere cursussen in de psychologie en in het doen van onderzoek, maar je lost ook ethische dilemma’s op. Je doet opdrachten tijdens je werk en gaat daarnaast aan de slag als vrijwilliger. Dat mag binnen je eigen organisatie zijn.

In het derde jaar kies je uit de afstudeerrichtingen Welzijn en samenleving, Jeugd of Langdurige zorg. Je volgt onder andere de cursussen Projectmanagement en Psychotrauma en verliesverwerking en je kiest een minor, die vijf maanden duurt. In het vierde jaar volg je cursussen, waaronder Sociale zekerheid. Daarnaast voer je je afstudeeronderzoek uit. 

Je stages kun je doen op je eigen werkplek in de vorm van opdrachten. Je hoeft geen extra werkplaats te zoeken. 

In het derde jaar kies je een minor, die vijf maanden duurt. Met een minor verdiep of verbreed je je kennis en vaardigheden. Je kunt dit bij de HZ doen of bij een andere hogeschool in binnen- of buitenland.

Social Work minoren
Je kunt onder andere kiezen uit de minoren GGZ-agoog (psychiatrie) en Jeugdzorgwerker. Bij deze minoren krijg je een aantekening op je diploma als je je met je afstudeerstage en –onderzoek in hetzelfde onderwerp verdiept. Je kunt ook gaan voor de Wijkprofessional, waarbij je veel samenwerkt met de overheid. Of kies International Practice, waarbij je een half jaar vrijwilligerswerk en onderzoek in het buitenland doet.

In overleg met je studie loopbaan coach is het ook mogelijk een minor van een andere opleiding te volgen. Bekijk onze minorencatalogus voor het gehele HZ-aanbod.

Het vierde jaar staat in het teken van afstuderen. Je combineert je werk (of stage) en cursussen met een praktijkgericht onderzoek. 

Cursussen

De opleiding is opgebouwd uit de volgende cursussen.  

Semester 1
Psychologie
Basisvaardigheden onderzoek 1
Ontwikkeling tot professional 1
Groepsdynamica
Beroepsoriëntatie Social Work
Praktijkleren 1

Semester 2
Ethiek
Ontwikkelingspsychologie
Ontwikkeling tot professional en reflecteren 2
Muzisch agogische werken
Basisvaardigheden onderzoek 2
Engels / Academic Reading
Agogiek
Praktijkleren 2

Semester 1
Psychopathologie
Gespreksvoering
Kwalitatief onderzoek
Engels / Academic Writing
Huiselijk geweld
Praktijkleren 3

Semester 2
Dwang en drang
Sociologie
Oplossings- en systeemgericht werken
Kwantitatief onderzoek
Organisatiekunde
Praktijkleren 4

Semester 1
Methodiek
Psychotrauma en verliesverwerking
Projectmanagement
Ontwikkeling tot professional 3
Praktijkleren 5

Semester 2
Minor

Semester 1
Innovatie en ondernemendheid
Sociale zekerheid
Werken in netwerken
Praktijkgericht onderzoek 1
Praktijkleren afstudeerfase 1

Semester 2
Integratief assessment
Diversiteit
Praktijkgericht onderzoek 2
Praktijkleren afstudeerfase 2

Internationaal

Je kunt de deeltijdopleiding Social Work zo internationaal maken als je zelf wilt. Bijvoorbeeld door je minor in het buitenland te volgen of een internationaal onderzoeksproject te doen. Overigens kom je tijdens je lessen door middel van Engelstalige bronnen in aanraking met methodieken uit het buitenland die ook in Nederland worden toegepast.

Praktijkgericht onderzoek

Je leert praktijkgericht onderzoek uit te voeren. Dat doe je door cursussen te volgen en ieder jaar onderzoeken te doen. Een onderzoekende houding is belangrijk voor een Social Worker. Zo draag je bij aan een betere uitwerking van gebruikte methodes. Of leer je instellingen om te gaan met veranderingen, zoals een nieuwe Jeugdwet. Uiteindelijk zorg je er mede door onderzoek voor dat je je cliënten het best kunt helpen.

Studievorm

Lees op welke manier je studeert bij de deeltijdopleiding Social Work. 

Studievorm

Je komt op één vaste dag in de week naar de HZ. Daarnaast doe je je competenties op door praktijkopdrachten toe te passen in je werk. We noemen dat real life casuïstiek op de werkvloer. Online en digitaal leren is ook een onderdeel van de opleiding. Je werkt bijvoorbeeld online samen met medestudenten, geeft feedback en bekijkt lesmateriaal. Mede dankzij je werkplek kun je actief meedoen in de les: jouw ervaringen deel je.

Urenbelasting

Gemiddeld ben je twintig tot dertig uur per week bezig met je deeltijdstudie. Daarvan ga je één dag per week naar school. Daarnaast besteed je twaalf tot twintig uur per week aan zelfstudie en praktijkopdrachten tijdens je werk of stage.

Dagen en locatie

Je komt op één vaste dag in de week naar de HZ in Vlissingen: op maandag van 09:00 tot 18:00 uur. In de schoolvakanties zijn er geen bijeenkomsten of lessen.

Werkplek

Om de deeltijdopleiding Social Work te volgen heb je een relevante werkplek nodig. Dat mag een betaalde baan of een stageplaats zijn. In het eerste jaar heb je een werkplek voor minimaal 16 uur per week. Vanaf het tweede jaar heb je een werkplek voor minimaal 20 uur per week.

Op je werkplek moet je opdrachten kunnen uitvoeren. In het eerste jaar mag je werk nog op mbo+ niveau zijn. Vanaf het tweede jaar moet dat op Associate degree hbo-niveau (niveau 5) zijn. Vanaf het derde jaar moet je werkzaamheden op hbo bachelor-niveau (niveau 6) kunnen uitvoeren. Je hebt daarnaast een praktijkbegeleider nodig met een diploma Social Work SPH of MDW. 

Begeleiding

Wij zorgen voor persoonlijke begeleiding. Je krijgt een studie loopbaan coach (SLC) die je studievoortgang in de gaten houdt, je coacht en adviseert. Je leert hoe je efficiënt en effectief kunt studeren. Daarbij houden we rekening met wat jij nodig hebt om gemotiveerd en met vertrouwen aan de slag te gaan.

Toelatingseisen

Voor de deeltijdopleiding Social Work gelden de volgende toelatingseisen. Met een instroomassessment kun je de duur van je studie verkorten.

Toelatingseisen
 • havo- of vwo-diploma. Er worden geen eisen gesteld aan je gekozen profiel of vakken;
 • of: mbo-diploma niveau 4; 
 • of: propedeuseverklaring van een andere opleiding; 
 • of: op basis van een toelatingsonderzoek 21+;
 • gecombineerd met een relevante werkplek van minimaal 16 uur (1e jaar) of 20 uur (vanaf het 2e jaar) per week.
21+ toets

Heb je geen diploma waarmee je toelaatbaar bent tot de hbo-opleiding van je keuze, maar wil je toch graag starten? Neem dan deel aan Toelatingsonderzoek 21+. Rond je het traject succesvol af, dan kun je alsnog starten met de opleiding.

Instroomassessment

Heb jij al een aanverwante mbo-opleiding op niveau vier afgerond en beschik je over relevante werkervaring? Dan kun jij deelnemen aan het instroomassessment van Social Work en wellicht rechtstreeks instromen in het tweede jaar van de opleiding. 


Praktische informatie

Alle belangrijke informatie over de deeltijdstudie Social Work vind je hier op een rij.

Naast het bepaalde collegegeld zijn er gemiddeld zo’n € 400,- extra kosten per jaar voor boeken, studiematerialen en excursies. 

Wil je je graag aanmelden voor de opleiding Social Work? Lees hier alles over jezelf aanmelden of ga direct naar Studielink.

Heb je vragen of wil je meer informatie over deze opleiding? Neem dan contact op met de Academie voor Zorg & Welzijn. Stuur een e-mail naar avd@hz.nl of bel naar 0118 – 489 763. 

Na de opleiding

Lees hier wat je mogelijkheden na de opleiding zijn.

Als je bent afgestudeerd mag je de titel Bachelor of Social Work gebruiken. Daarnaast krijg je de aantekening afstudeerrichting Welzijn en Samenleving, Jeugd of Langdurige Zorg op je diploma. 

Als je je tijdens de opleiding gespecialiseerd hebt als GGZ-agoog of Jeugdzorgwerker krijg je hiervan een aantekening op je diploma. 

Na je afstuderen kun je alle kanten op binnen het sociale domein, afhankelijk van je afstudeerrichting en huidige baan. Je kunt gaan werken als begeleider in een psychiatrische instelling, als maatschappelijk werker of als ambulant hulpverlener.  Welk beroep je ook kiest, je komt altijd te werken met mensen die tijdelijk of langdurig hulp of ondersteuning nodig hebben. Je kunt terecht bij bedrijven, scholen, zorginstellingen, de geestelijke gezondheidszorg of jeugdzorg.

Na de opleiding heb je verschillende opties om door te studeren. De HZ biedt verschillende post-hbo-opleidingen en cursussen op het gebied van Social Work aan:

 • Inspiratie voor hulpverleners
 • Praten met Kinderen
 • Drama
 • De Creatieve Hulpverlener
 • Psychopathologie
 • Praktijkbegeleiding
 • Psychotrauma en verliesverwerking
 • Signs of Safety
 • Seksualiteit en intimiteit in de hulpverlening
 • Intervisie en supervisie

Alle informatie over deze opleiding nalezen?
Vraag dan de gratis brochure aan.

Download brochure
Als favoriet opslaan
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×