ICT wordt een steeds complexer en crucialer onderdeel binnen bedrijven. Klanten verwachten meer en meer van digitale technieken. Automatisering wordt belangrijker. En data speelt een steeds grotere rol. Er wordt daarom ook meer gevraagd van ICT’ers. Met de deeltijdopleiding HBO-ICT ontwikkel jij je nog verder in de richting van de ICT-professional van de toekomst.

ICT-professional

Het is daarom belangrijk dat je als ICT’er ook beschikt over bijvoorbeeld communicatie- en onderzoeksvaardigheden. Je moet kunnen:

  • meedenken met de eindgebruiker
  • keuzes verantwoorden aan de klant
  • samenwerken met afdelingen zoals marketing en personeelszaken

Tijdens deze opleiding verdiep je je daarom onder meer in projectmanagement.

Daarnaast willen steeds meer bedrijven een efficiencyslag maken op het gebied van automatisering. Verschillende en vaak verouderde processen, zoals bestel- en inkoopprocessen, moeten op elkaar aansluiten. En denk aan klantgedrag dat automatisch omgezet moet worden naar werkbare data. Na het volgen van deze deeltijdopleiding beschik je over het benodigde niveau om de complexiteit van automatisering te doorgronden.

Je verdiept je, naast automatisering, ook in clouddiensten. Essentiële kennis waarmee je na de opleiding een meer uitvoerende of juist adviserende rol op je kunt nemen. Wat voor functie het best bij jou past, ontdek je tijdens de opleiding.

Varianten

Voltijd bachelor

HBO-ICT

Programma

De opleiding HBO-ICT in deeltijd behandelt diverse thema’s. De werkervaring en jouw specialisme binnen het ICT-domein bepaalt vanuit welk perspectief je de leeruitkomst gaat uitwerken. De reeds opgedane werkervaring kun je makkelijker verzilveren. Ben je meer georiënteerd op Software Engineering of wil je je verder ontwikkelen binnen Data Science? De leeruitkomsten van de deeltijdopleiding HBO-ICT aan de HZ University of Applied Sciences sluiten aan bij jouw werkopdrachten en uitdagingen.

De belangrijkste thema’s de opleiding zijn:

Je leert hierbij alles over object georiënteerd programmeren en maakt een verdiepingsslag in je programmeerkennis.

Dit thema leert je meer over de ontwikkeling van softwareapplicaties zoals:

  • mobile apps
  • games
  • webapplicaties

Dit doe je aan de hand van een framework. Hierbij maak je kennis met de basisfuncties zoals Model View Controller, routes en migraties. Je leert ook klantwensen om te zetten in functionaliteiten en deze agile (projectmatig) te ontwikkelen en uit te rollen.

Je onderzoekt hoe je waarde creëert voor je organisatie én voor je klant. Dit doe je aan de hand van Design Thinking: een proces waarbij de focus op de wensen van de gebruiker ligt. Je werkt aan creatieve en innovatieve oplossingen voor ICT-vraagstukken.

Ook ga je aan de slag met Microservices en met Continuous Integration: een model voor het geautomatiseerd ontwikkelen, bouwen en testen van applicaties.

Bij dit thema verdiep je je onder meer in:

  • machine learning
  • cloud computing
  • datavisualisatie

Hoe leg je vast waar een applicatie aan moet voldoen? Wat zijn de wensen van de klant? Hoe haal je waardevolle informatie uit data? En welke vorm van machine learning is geschikt voor welke oplossing?

Binnen het HBO-ICT domein zijn er 4 generieke competenties die iedere ICT'er moet beheersen:

  • Doelgericht interacteren
  • Toekomstgericht communiceren
  • Onderzoekend probleemoplossen
  • Persoonlijk leiderschap

Onderwerpen zoals cultureel bewustzijn, het geven en ontvangen van feedback, teambuilding, projectmanagement en reflecteren op eigen gedrag komen aan de orde.

In de 2e helft van de opleiding is er een vrije ruimte van 30 studiepunten. Je kunt zelf een minorprogramma kiezen. Dit kan bij een verdiepend of verbredend half jaar zijn, te volgen op de HZ of op ieder ander goedgekeurde hbo-instelling.

In het laatste semester voor het afstuderen leer je wat jouw rol als specialist (software engineer of data scientist) is binnen een complex ICT-project. Je leert nieuwe kennis binnen jouw specialisatie, zoals modern programming practices, cloud computing en change management, op te doen en toe te passen.

Als alle leeruitkomsten zijn behaald, start je met het afstudeeronderzoek.

Deeltijd student op de HZ Open Dag

Open Dag 1 februari

Kom meer te weten over de deeltijdopleiding HBO-ICT op zaterdag 1 februari van 9.30 tot 14.30 uur, locatie Middelburg.

Meld je aan

Flexibel studeren in deeltijd

Lees hier alles over de opbouw van je opleiding.

Studeren in deeltijd betekent dat je flexibel onderwijs volgt. Je leert via online en klassikale bijeenkomsten. In de colleges krijg je theorie, handvatten en instructies die je direct kunt toepassen in de praktijk. Daarnaast is het verrijkend om met je medestudenten kennis en ervaringen te delen. Met je portfolio toon je aan dat je leeruitkomsten beheerst. Een leeruitkomst is een bepaald eindniveau van een onderwerp in jouw studie.

Er zijn verschillende manieren om te leren. Bijvoorbeeld online, face-to-face, klassikaal en in groepsbijeenkomsten. Jij kiest welke vormen bij jou en jouw situatie passen. Door samen te leren met studenten met verschillende beroepen leer je een onderwerp vanuit diverse invalshoeken te benaderen. Meer weten over deze manier van leren? Lees meer over flexibel deeltijdonderwijs.

Je studieloopbaancoach (SLC) houdt samen met jou je studievoortgang in de gaten en adviseert en coacht. Hij of zij bespreekt met jou hoe je leeruitkomsten handig kunt plannen in combinatie met je werk en privéleven. En hoe je leeruitkomsten kunt integreren in je werk. Bij docenten kun je terecht met inhoudelijke vragen. Zij helpen je de juiste kennis te vinden.

Thumbnail van animatie over flexibel studeren

Flexibel studeren

Bekijk de korte video
Portret van Business IT Consultant student
Animatiebeeld van uitlegvideo over HBO-ICT deeltijd

Toelatingseisen

Je bent toelaatbaar met een mbo 4-diploma, een havo-diploma of een vwo-diploma.

Heb je geen diploma waarmee je toelaatbaar bent tot de hbo-opleiding van je keuze, maar wil je toch graag starten? Neem dan deel aan het Toelatingsonderzoek 21+. Rond je het traject succesvol af, dan kun je starten met de opleiding.

Een relevante ICT-werkplek is verplicht. Je werkt hier minimaal 20 uur per week om je opdrachten in de praktijk uit te voeren. Op je werkplek heb je een begeleider nodig. Je werkplekbegeleider heeft een hbo-diploma. Vooraf bekijken we of jouw werkplek geschikt is.

Heb je nog geen werkplek? Vraag een adviesgesprek aan en geef aan dat dit het geval is. De HZ heeft veel contact met bedrijven uit de regio. We helpen je bij het vinden van een geschikte werkplek.

Handige info

Startmoment

De bachelor HBO-ICT in deeltijd start op 1 september 2024.

Aanmelden

Aanmelden voor deze opleiding doe je via Studielink. Lees alles over aanmelden of ga direct naar Studielink.

Studiekosten

Naast het bepaalde collegegeld zijn er kosten verbonden aan je studie, bijvoorbeeld voor je boeken. Kosten voor je laptop, reis en verblijf zijn hierbij niet meegerekend.

Urenbelasting

Gemiddeld kun je rekening houden met 15-20 uur (zelf)studie per week. Hoeveel tijd je aan je studie besteedt, hangt mede af van:

  • de werkervaring die je hebt
  • de kennis die je al hebt
  • het aantal leeruitkomsten dat je per semester inplant

Contact

Heb je vragen over de inhoud van de opleiding? Vraag een adviesgesprek aan.
Of heb je algemene vragen? Stuur een mail naar info@hz.nl of bel 0118-489890.

Ontwikkel je verder tot de ICT-professional van de toekomst

Lees alle informatie over deze opleiding nog eens rustig na in onze brochure.

Na de opleiding

Na het behalen van de bachelor HBO-ICT mag je de titel ‘Bachelor of Sciences’ achter je naam zetten.

Opleiding afgerond? Dan is je baangarantie vrijwel 100%. Je kunt bij heel veel verschillende bedrijven en organisaties aan de slag. Denk aan onder meer de volgende functies.

  • Front-end developer
  • Back-end developer
  • IT-consultant
  • Data scientist
  • (Algemeen) softwareontwikkelaar
  • (IT) Projectleider
  • Functioneel beheerder
  • Product owner
  • Projectleider IT
  • Change manager

Het belang van HBO-ICT in deeltijd

Arne Timmerman van YourSurprise vertelt waarom de start van deze nieuwe deeltijdopleiding juist nu zo belangrijk is.

Arne Timmerman, Mede-eigenaar YourSurprise

We zien steeds meer mensen die zich willen laten omscholen tot ICT'er. Deze deeltijdopleiding biedt hen een prachtige kans.

Bekijk het verhaal van Arne Timmerman

Lees meer over het Joint Research Center Zeeland

Werk in het nieuwe datalab met een Google-achtige vibe.

Foto van het Joint Research Center Zeeland gebouw aan de straatkant

Joint Research Center Zeeland: een uniek onderzoeksinstituut

Het JRCZ is een onderzoeksinstituut dat is gebouwd naast de HZ-locatie in Middelburg. Als student…

Studiekeuzehulp

Overweeg je om (weer) te gaan studeren, maar twijfel je of dit bij jou past? Vraag een adviesgesprek aan! Tijdens dit gesprek geven we je meer informatie over de inhoud, studievorm en de combinatie tussen studeren, werken en je privéleven.

Quiz deeltijd

Studeren naast je baan iets voor jou? Doe de quiz!

Ga in gesprek met onze deeltijd adviseur

Vragen over de opleiding, de HZ of flexibel studeren? Stel je vraag aan onze deeltijd adviseur!

Overzicht studiekeuzeactiviteiten

Gerelateerde opleidingen

Portret van HBO-ICT student met het Joint Research Center Zeeland op de achtergrond

HBO-ICT

Een serie bingewatchen op Netflix, een Tikkie sturen, even whatsappen of luisteren naar Spotify?…
Portret volwassen Bedrijfskunde student met laptop

Bedrijfskunde

Met de deeltijdopleiding Bedrijfskunde leer je het beste uit organisaties en mensen te halen. Je…

Technische Bedrijfskunde

Tijdens de deeltijdopleiding Technische Bedrijfskunde leer je hoe je bedrijfsprocessen verbetert en…