Als favoriet opslaan

HBO-ICT

Veel van de dingen die je online doet zijn gebouwd door een ICT’er. Van online winkelen, tot games tot de nieuwste apps. Wil jij leren hoe je de systemen achter de programma’s ontwerpt en bouwt voor verschillende devices? Kies dan voor de opleiding ICT aan de HZ!

ICT is niet meer weg te denken.  Als ICT’ er bouw, ontwerp en adviseer je over informatiesystemen die goed, snel en veilig werken voor de gebruiker. Denk bijvoorbeeld aan webshops of de nieuwste applicaties.  Daarnaast houd je je bezig met het analyseren en verzamelen van data. Je houdt je tijdens de opleiding dus niet alleen bezig met de technische kant van informatica, zoals programmeren, software ontwikkelen en ontwerpen,  maar je kijkt ook hoe bedrijfsprocessen verbeterd kunnen worden.

Naast je interesse voor technologische ontwikkelingen, ben je nieuwsgierig en creatief. Wil jij straks aan de slag als applicatieontwikkelaar, ICT-consultant of programmeur in het bedrijfsleven of de overheid?  Met de opleiding ICT aan de HZ word je opgeleid tot een technische alleskunner die straks overal aan de slag kan!

Lees meer
Download brochure

Opbouw opleiding

Lees hier alles over de opbouw van je opleiding, stage en afstuderen en minor.

In het eerste kwartaal maak jij kennis met wat een ICT’er zoal moet kunnen. En, je ontdekt hoe je dat tijdens de opleiding gaat leren. In het eerste jaar leer je de basis van een software engineer en wordt je voorbereid om projectmatig te kunnen werken. Je maakt tijdens je eerste studiejaar kennis met alle aspecten die je nodig hebt om een goede softwareontwikkelaar te worden. Zo ben jij in staat om software voor verschillende media en devices, zoals desktop, web en smartphones te ontwikkelen, zodanig dat het past bij de wensen van de gebruiker en de klant.

Vanaf het tweede jaar ga je met studenten uit verschillende leerjaren aan een project werken. Deze projecten komen van echte opdrachtgevers. Daarnaast kies je zelf welke courses je volgt.

Je gaat aan de slag  met onder meer het dieper analyseren van software, het ontwerpen van gebruikersinteractie en bouwen van complexere applicaties. Je volgt je een minor (specialisatie) op de HZ of op een andere hogeschool in je tweede of derde jaar. In het vierde jaar loop je stage bij een bedrijf naar keuze en voer je een afstudeeronderzoek uit.   

In het tweede of vierde jaar van de opleiding volg je een minor van vijf maanden.  Met een minor verdiep of verbreed je je kennis en vaardigheden. Je kunt dit bij de HZ doen of bij een andere hogeschool in binnen- of buitenland. 

Ga bijvoorbeeld aan de slag met Data Science waarbij je leert hoe je grote hoeveelheden data kunt analyseren, welke patronen je hierin kunt ontdekken en hoe je je inzichten kunt omzetten naar bruikbare producten. Of kies voor Onderzoeken & Ontwerpen waarbij je leert hoe je complexe situaties waar organisaties tegenaan lopen kunt oplossen.

Bekijk onze minorencatalogus voor het gehele HZ-aanbod. 

In het tweede of vierde jaar loop je vijf maanden stage in binnen- of buitenland bij een bedrijf dat je zelf uit mag kiezen. Je mag zelf kiezen of je in het tweede of derde jaar van de opleiding je stage volgt. Je kunt stage lopen bij een beveiligingsspecialist, een energieleverancier of een bedrijf op het gebied van webtechnologie en development.

In je vierde jaar loop je stage bij een bedrijf naar keuze en voer je een afstudeeronderzoek uit. Aan het einde van het jaar lever je een afstudeeronderzoek op, waarmee je aantoont het beroep (op startersniveau) te beheersen.  

Studenten over de opleiding HBO-ICT

Wil jij weten hoe studenten de opleiding HBO-ICT ervaren? Lees erover in hun eigen verhaal.

Matthijs van der Welle Vierdejaarsstudent HBO-ICT "Door middel van de stage en minor kan ik zelf het verloop van mijn studie bepalen en mijn kennis verrijken." Lees het hele verhaal van Matthijs

Internationaal

De HZ biedt volop kansen in het buitenland, dus jij kunt je opleiding zo internationaal maken als je zelf wil.  Zo kun je je stage of minor in het buitenland volgen. Tijdens je opleiding verdiep je je in internationale thema’s, opdrachten en laten gastlezingen je over de grens kijken. Met een netwerk van een aantal partnerscholen en bedrijven biedt de HZ je ook volop kansen in het buitenland op het gebied van stage lopen of afstuderen. Afgestudeerd? Een internationale ervaring is een groot pluspunt op je C.V. en vergroot je kansen op de arbeidsmarkt

Toelatingseisen

Voor de opleiding HBO-ICT gelden de volgende toelatingseisen. 

Toelatingseisen
21+ toets

Heb je geen diploma waarmee je toelaatbaar bent tot de hbo-opleiding van je keuze, maar wil je toch graag starten? Neem dan deel aan het Toelatingsonderzoek 21+. Rond je het traject succesvol af, dan kun je alsnog starten met de opleiding HBO-ICT. 

Praktische informatie

Alle belangrijke informatie over deze studie vind je hier op een rij.

Studiekosten

Naast het bepaalde collegegeld zijn er kosten verbonden aan bijvoorbeeld online boeken, tijdschriften en software. Deze kosten zijn gemiddeld €250,- per studiejaar. Ook zijn er kosten verbonden aan excursies. Deze kosten bedragen in totaal ongeveer €100,-. 

Het is verplicht om een eigen laptop te hebben. 

Aanmelden en inschrijven

Wil je je graag aanmelden voor de opleiding HBO-ICT? Lees hier alles over jezelf aanmelden of ga direct naar Studielink.

Leslocatie

De lessen worden verzorgd aan de Edisonweg 4, Vlissingen.

Vanaf september 2018 volg je de opleiding HBO-ICT aan Het Groene Woud in Middelburg. 

Studeren in Zeeland

Naast studeren is een leuke studententijd minstens zo belangrijk. En heb je al besloten of je op kamers gaat? Ontdek het studentenleven in Zeeland. 

Contact

Heb je vragen of wil je meer informatie over deze opleiding? Neem dan contact op met het Academiebureau voor Technologie & Innovatie, via tel. 0118 - 489 000 of via avti@hz.nl.

Na je opleiding

Gefeliciteerd, je bent afgestudeerd! Je mag vanaf nu de titel ‘Bachelor of Science’ achter je naam zetten.  

Heb je het Honours Programme gevolgd? Dan krijg je een extra certificaat bij je diploma.

Je kunt hier een kopie van je diploma opvragen.  

Bijna alle sectoren hebben wel met ICT te maken.  Na je afstuderen kun je dan ook alle kanten op. Je start bijvoorbeeld als software engineer, systeemontwikkelaar of informatieanalist in een commerciële of non-profit organisatie.  

Sofware engineer
Als software engineer ontwerp en bouw je software en ben je bezig met programmeren en het testen ervan. Je werkt veel samen met klanten en collega’s om een zo compleet en gebruiksvriendelijk programma op te leveren. 

Informatieanalist
Als informatieanalist analyseer je het bedrijfsproces en alle informatiestromen binnen een organisatie. Je brengt hierin veranderingen aan die het bedrijf efficiënter helpen te werken. Uit grondige analyses komen gegevens naar voren die je gebruikt om oplossingen voor problemen in het automatiseringsproces te ontwikkelen. Je adviseert over de benodigde hardware en de beste manieren om een informatiesysteem in te voeren. 

Ervaringen van andere studenten

Als favoriet opslaan
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×