Een serie bingewatchen op Netflix, een Tikkie sturen, even whatsappen of luisteren naar Spotify? Allemaal mogelijk dankzij ICT!

Leven in een connected wereld

We leven in een connected wereld waarin fysieke voorwerpen massaal worden gekoppeld aan het internet. Denk aan een bewakingscamera die een bericht stuurt naar je smartphone als er een persoon door je tuin loopt. Of aan AI (kunstmatige intelligentie) waarbij een zelflerend algoritme leert of het veilig is om een straat over te steken. ICT is het vakgebied dat deze ontwikkelingen mogelijk maakt en creëert.

Alles volgens de nieuwste technologieën en trends

Vaak wordt bij ICT aan programmeren en systeembeheer gedacht. Maar het is zoveel meer dan dat. Brainstorm over een goede softwareoplossing voor een klant, verzin een cloudoplossing, bouw een nieuwe applicatie, verzamel en interpreteer data om een bedrijf te adviseren of houd je bezig met cyber security. De mogelijkheden zijn eindeloos. Of je nu meer de business kant op wilt of juist de technische kant. Wij helpen je tijdens de opleiding te ontdekken welke richting het beste bij je past én we leren je alles volgens de nieuwste technologieën en trends.

HBO-ICT: technologie, innovatie en creativiteit

Naast het ontwikkelen van je eigen vaardigheden, werk je veel in multidisciplinaire teams. Dit doen we agile. Niet: werken volgens die ene, beschreven perfecte aanpak. Wel: voldoen aan je klantvraag en deze snel, flexibel en samen met je team out of the box op kunnen lossen. Eigenlijk zoals je dat straks gaat doen voor een bedrijf. Je kijkt hierbij niet alleen naar je projecten, maar ook naar je eigen ontwikkeling als professional. Wil je graag werken in een van de meest innovatieve en toonaangevende sectoren van dit moment? En kick je op technologie, innovatie, creativiteit en wil je graag dingen bedenken, ontwikkelen of programmeren? Kies dan voor HBO-ICT aan de HZ!

Varianten

Deeltijd bachelor

HBO-ICT
HZ student op een Open Dag

Open Dag 23 november

Kom meer te weten over de opleiding HBO-ICT tijdens de Open Dag op zaterdag 23 november van 9.30 tot 14.30 uur, locatie Middelburg.

Meld je aan

Inhoud van de opleiding HBO-ICT

De eerste twee jaar van de opleiding is breed, zodat je naast een stevige basiskennis ontdekt welke richting het beste bij je past. Zo krijg je een goed idee welke mogelijkheden de opleiding HBO-ICT je biedt. Wij helpen je ontdekken wat je echt leuk vindt en waar je goed in bent.

Je maakt kennis met de wereld van ICT. Je leert een belangrijke skill om problemen op te lossen in de ICT: programmeren. Ook start je met een klein project. In tweede half jaar ontwikkel je een applicatie voor een echte opdrachtgever. Net als in het bedrijfsleven werken we agile. Dit betekent dat je tijdens tweewekelijkse sprints zowel je project als jezelf evalueert en bijstuurt. Aan het einde van jaar 1 kun je in verschillende programmeertalen software schrijven. In het eerste jaar focus je je op de volgende thema’s:

  • Computer Science
    Computer Science is de wetenschap die beschrijft hoe een computer werkt. Je leert over de geschiedenis en de fundamenten van computer science en hoe je dit praktisch toe kan passen in je eigen software. Je leert de basis van programmeren, waarbij we rekening houden met je niveau.
  • Game development
    In dit blok leer je alles over object georiënteerd programmeren in een zelfbedachte game. Je werkt aan je programmeerkennis en de laatste weken ga je samen met je team een educatieve game ontwikkelen voor kinderen van een basisschool.
  • Modern Software Development
    Om software-applicaties als mobile apps, games of webapplicaties snel en veilig te ontwikkelen wordt vaak gebruik gemaakt van frameworks als Unity, Java Play en Laravel. Je maakt kennis met ontwikkelen binnen het framework Laravel. Je maakt kennis met basisfuncties van het framework, zoals MVC, routes en migraties. Je past je kennis direct toe in de praktijk door een project te doen.

Het hele jaar werk je aan je professionele skills. Zo leer je agile werken, verken je je latere beroepenveld en ontdek je welke richting van de opleiding het beste bij je past.

Verzin jij een ICT-oplossing passend bij de wensen van je klant? Dit jaar staat in het teken van je eigen werkomgeving én je klant. Je werkt veel in projectgroepen aan vraagstukken voor echte bedrijven. Je werkt agile: tijdens tweewekelijkse sprints evalueer je zowel op je project als op jezelf en jouw rol binnen je team. Je werkt dus niet alleen aan je kennis, maar ook aan jezelf als professional. Je focust op de volgende thema’s:

  • Business value creation
    In dit semester staat je gebruiker centraal. Dit doe je door Design Thinking, een proces waarbij je focus op je gebruiker ligt, je in teamverband werkt en je in staat stelt creatieve en innovatieve oplossingen voor je ICT-vraagstuk te vinden. We gaan aan de slag met Continuous Integration. Belangrijk in dit semester: kijken hoe je waarde creëert voor je bedrijf en je klant. Ook onderzoek je in dit semester of ondernemerschap iets voor jou is
  • Data Science
    Je gaat aan de slag met machine learning, cloud computing en datavisualisatie. Je leert hoe je vastlegt waaraan een applicatie moet voldoen en wat de wensen van de klant zijn. Je leert het data science proces helemaal te doorlopen en kan uiteindelijk waardevolle inzichten uit een grote hoeveelheid data halen. Ook verdiep je je in de mogelijkheden van machine learning: je leert wanneer je welke toe kunt passen.

Je kiest een van de drie studieroutes: Software Engineer, Data Science of Business IT Consultant. Je minor en stage (in Nederland of daarbuiten) staan in het teken van je gekozen studieroute.

Het eerste semester staat in het teken van je studieroute. Je sluit de opleiding af met een afstudeeronderzoek bij een bedrijf naar keuze.

Kies de richting die bij jou past

Bij de opleiding HBO-ICT aan de HZ leg je zelf het accent binnen het brede werkveld van ICT. Je krijgt alle ruimte om een route te kiezen die bij jou past. Ontwerp jij straks software? Of zet je data om naar bruikbare inzichten voor een bedrijf? Of ben je de brug tussen ICT-techniek, medewerkers en organisaties? En zie je de eindeloze businessmogelijkheden? Welke studieroute je ook kiest, jij kunt straks aan de slag in een van de meest innovatieve en toonaangevende sectoren: ICT!

Hand die een lichtgevende zwevende aardbol aanraakt

Business IT Consultant (BIC)

Je slaat de brug tussen ICT-techniek, medewerkers en organisaties. Je brengt wensen en eisen in…
Close up van handen die typen op een toetsenbord

Software Engineer (SE)

Jij bent degene die inventieve technologieën en geavanceerde software inzet om met slimme…

Data Scientist (DS)

Dagelijks produceren we met z’n allen enorme hoeveelheden data. Deze data vormen een schat aan…
Thumbnail met droneshot van Zeeuwse duinen

Studenten over de opleiding HBO-ICT

Wil je weten wat onze studenten van de opleiding HBO-ICT vinden en waarom ze juist voor deze opleiding hebben gekozen? Lees dan de verschillende ervaringen van onze studenten.

HBO-ICT student Mariska
Mariska, Student HBO-ICT

Iedereen geeft elkaar hier de ruimte om zichzelf te zijn.

Lees het verhaal van Mariska
Portret van Danny, HBO-ICT student
Van mbo naar hbo
Danny, Student HBO-ICT

Je werkt direct aan opdrachten voor echte werkgevers.

Lees het verhaal van Danny
HBO-ICT student Anne in een blauwe stoel
Over de opleiding
Anne, Student HBO-ICT

De creatieve kant van ICT trok mij aan.

Lees het verhaal van Anne

Handige info

Aanmelden

Wil je je graag aanmelden voor de opleiding HBO-ICT? Lees hier alles over het aanmeldproces of ga direct naar Studielink.

Leslocatie

De lessen worden verzorgd aan Het Groene Woud in Middelburg en werk je aan practica en onderzoek in het naastgelegen Joint Research Center Zeeland (JRCZ).

Toelatingseisen

Bekijk de toelatingseisen voor de opleiding HBO-ICT.

21+ toets

Heb je geen diploma waarmee je toelaatbaar bent tot hbo-opleiding van je keuze, maar wil je toch graag starten? Neem dan deel aan het toelatingsonderzoek 21+. Rond je het traject succesvol af, dan kun je alsnog starten aan de opleiding.

Van Ad naar bachelor

Met een Associate degree-diploma Informatica kun je doorstromen naar de bachelor Bedrijfskunde aan de HZ. Gestudeerd aan de Ad -academie in Roosendaal of bij Avans in Den Bosch? Dan stroom je direct door.

Heb je ergens anders je Ad-diploma behaald of een andere Ad-opleiding gevolgd? Dan kijken we samen naar welke vrijstellingen je kunt krijgen. De vrijstellingsprocedure start zodra je jezelf hebt aangemeld via Studielink.

Vragen? Neem dan contact met ons op via dit formulier.

Studiekosten

Naast het collegegeld zijn er kosten verbonden aan bijvoorbeeld online boeken, tijdschriften en software. Deze kosten zijn gemiddeld € 250,- per studiejaar. Ook zijn er kosten verbonden aan excursies. Deze kosten bedragen in totaal ongeveer € 100,-. Het is verplicht om een eigen laptop te hebben.

Contact

Heb je vragen over de inhoud van de opleiding? Vul dit formulier in en de studiekeuzeadviseur neemt contact met je op.
Of heb je algemene vragen? Stuur een mail naar servicebaliegw@hz.nl of bel 0118-489890.

Na de opleiding

Gefeliciteerd, je bent afgestudeerd! Je mag vanaf nu de titel ‘Bachelor of Science achter je naam zetten.

Je mogelijkheden zijn eindeloos. Je kunt werken in commerciële bedrijven zoals banken en verzekeraars, industriële bedrijven, ICT-bedrijven en start-ups. Ook in de non-profit sector zoals zorg, defensie en lokale overheden is veel vraag naar ICT’ers. Naar verwachting staan in Europa rond 2020 maar liefst 1 miljoen vacatures open.

  • ICT-consultant
    Onder de term consultant of adviseur vallen nogal wat functies, zoals Informatie Analist, Functioneel ontwerper en ERP/CRM-adviseur. Jij bent als consultant de brug tussen de ICT-wensen van een organisatie en het realiseren die wensen in innovatieve ICT-oplossingen. Je brengt alle wensen in kaart en werkt samen met de ontwikkelteams die deze oplossingen bouwen, naar het uiteindelijke ontwerp. Na enkele jaren werkervaring kun je doorgroeien naar senior consultant.
  • Data Scientist
    Als data scientist verwerk je grote hoeveelheden data uit verschillende soorten bronnen (big data) en zet deze om naar bruikbare inzichten voor een bedrijf. Dit doe je door speciale software te gebruiken en algoritmes te schrijven om data te ontsluiten, structureren en analyseren. Je hebt niet alleen goede kennis van IT, maar weet data om te zetten naar een goed advies.
  • Software engineer
    Als software engineer ontwikkel je software, waarbij je techniek uit de computer science toepast bij het ontwerpen, bouwen en testen ervan. Je voert programmatesten uit en onderhoudt en optimaliseert de prestaties van software. Soms stel je ook de programmaspecificaties en applicatiestructuur op.
  • Cloud engineer
    Als Cloud engineer bouw (en beheer) je mee aan veilige cloudomgevingen. Zo help je organisaties om bijvoorbeeld eigen (in huis) werkende servers te transformeren naar gesloten en/of open cloudoplossingen.
  • Webprogrammeur
    Een webprogrammeur is iemand die de technische kant van complexe websites verzorgt. De webprogrammeur ontwikkelt het back-end en zorgt voor de koppeling tussen het back-end en het front-end. Een webprogrammeur is dus voornamelijk met de technische kant van de website bezig.
HBO-ICT studenten die bezig zijn met een groot computerscherm en vr brillen

Meer informatie over HBO-ICT?

Download dan de brochure met alle informatie.

HBO-ICT in de praktijk

Je werkt tijdens projecten en opdrachten vaak voor echte opdrachtgevers. Zo sluit je opleiding goed aan op je latere werk. Benieuwd wat voor soort projecten je gaat doen? Bekijk het hieronder!

Foto van het Joint Research Center Zeeland gebouw aan de straatkant

Joint Research Center Zeeland: een uniek onderzoeksinstituut

Het JRCZ is een onderzoeksinstituut dat is gebouwd naast de HZ-locatie in Middelburg. Als student…

Project HZensorboot

De komende jaren werken studenten van de 4 opleidingen HBO-ICT, Civiele Techniek, Engineering…

Studiekeuzehulp

Ontdekken of deze opleiding bij je past? Dan kan het helpen om deel te nemen aan een studiekeuzeactiviteit. Meld je aan voor een van de onderstaande activiteiten.

Vraag het een student!

Heb jij vragen over een opleiding, de HZ of het studentenleven? Vraag het aan één van onze studenten.

Toon alle studiekeuzeactiviteiten

Ontdek de opleiding @hzuniversityofappliedsciences

Kijk ook eens naar deze opties

Civiele Techniek student bij Zeelandbrug

Civiele Techniek

Wil jij meewerken aan de bouw van het grootste sluisproject ter wereld? Of bepalen hoe hoog en hoe…

Technische Bedrijfskunde

Tijdens de opleiding Technische Bedrijfskunde leer je techniek, management en economie zo in te…
Engineering student en docent werken samen

Engineering

Met techniek kun je de wereld veranderen. Denk bijvoorbeeld aan robots die zorgen voor ouderen,…