HBO-ICT

Een serie kijken op Netflix, een Tikkie sturen, even whatsappen of inchecken met je OV-kaart? Allemaal mogelijk dankzij ICT!

Bij ICT wordt vaak aan programmeren of systeembeheer gedacht. Maar het is zoveel meer dan dat. Brainstorm over een goede softwareoplossing voor een klant, verzin een cloudoplossing, bouw een nieuwe applicatie, verzamel en interpreteer data om een bedrijf te adviseren of houd je bezig met cyber security. De mogelijkheden zijn eindeloos. Of je nou meer de business kant op wilt of juist de technische kant. Wij helpen je tijdens de opleiding te ontdekken welke richting het beste bij je past én we leren je alles volgens de nieuwste technologieën. 

Out-of the box met je team
Naast het ontwikkelen van je eigen vaardigheden, werk je veel in multidisciplinaire teams. Dit doen we agile. Niet: werken volgens die ene, beschreven perfecte aanpak. Wel: voldoen aan je klantvraag en deze snel, flexibel en samen met je team out-of-the-box op kunnen lossen. Eigenlijk zoals je dat straks gaat doen voor een bedrijf. Je kijkt hierbij niet alleen naar je projecten, maar ook naar je eigen ontwikkeling als professional.

Wil jij graag werken in een van de meest innovatieve en toonaangevende sectoren van dit moment? En kick je op technologie, innovatie, creativiteit en wil je graag dingen bedenken, ontwikkelen of programmeren? Kies dan voor HBO-ICT aan de HZ! 

Lees meer
Download brochure

Opbouw opleiding

De eerste twee jaar van de opleiding is breed, zodat je naast een stevige basiskennis ontdekt welke richting het beste bij je past. Zo krijg je een goed idee welke mogelijkheden de opleiding HBO-ICT je biedt. Wij helpen je ontdekken wat je echt leuk vindt en waar je goed in bent. 

Je maakt kennis met de wereld van ICT. Je leert een belangrijke skill om problemen op te lossen in de ICT: programmeren. Net als in het bedrijfsleven werken we agile. Dit betekent dat je tijdens tweewekelijkse sprints zowel je project als jezelf evalueert. Aan het einde van jaar 1 kun je in verschillende programmeertalen software schrijven.  In het eerste jaar focus je je op de volgende thema’s: 

 • Computer Science
  Computer Science is de wetenschap die beschrijft hoe een computer werkt. Je leert over de geschiedenis en de fundamenten van computer science en hoe je dit praktisch toe kan passen in je eigen software. Je leert de basis van programmeren, waarbij we rekening houden met je niveau. 
 • Game development 
  In dit blok leer je alles over object georiënteerd programmeren in een zelfbedachte game. Je werkt aan je programmeerkennis en de laatste weken ga je samen met je team een educatieve game ontwikkelen voor kinderen van een basisschool. 
 • Modern Sofware Development 
  Om software applicaties als mobile apps, games of webapplicaties snel en veilig te ontwikkelen wordt vaak gebruik gemaakt van frameworks als Unity, Java Play en Laravel. Je maakt kennis met ontwikkelen binnen het framework Laravel. Je maakt kennis met basisfuncties van het framework, zoals MVC, routes en migraties. Je past je kennis direct toe in de praktijk door een project te doen voor een externe opdrachtgever. 

Verzin jij een ICT-oplossing passend bij de wensen van je klant? Dit jaar staat in het teken van je eigen werkomgeving én je klant.  Je werkt veel in projectgroepen aan vraagstukken voor echte bedrijven. Je werkt agile: tijdens tweewekelijkse sprints evalueer je zowel op je project als op jezelf en jouw rol binnen je team. Je werkt dus niet alleen aan je kennis, maar ook aan jezelf als professional.  

Je focust op de volgende thema’s: 

 • Business value creation
  In dit semester staat je gebruiker centraal. Dit doe je door Design Thinking, een proces waarbij je focus op je gebruiker ligt, je in teamverband werkt en je in staat stelt creatieve en innovatieve oplossingen voor je ICT-vraagstuk te vinden. We gaan aan de slag met Continuous Integration. Belangrijk in dit semester: kijken hoe je waarde creëert voor je bedrijf én je klant. Ook onderzoek je in dit semester of ondernemerschap iets voor jou is
 • Data Science
  Je gaat aan de slag met machine learning, cloud computing en datavisualisatie. Je leert hoe je vastlegt waaraan een applicatie moet voldoen. Ook ga je nadenken over ethiek binnen je vakgebied.  

Je kiest een van de drie specialisaties: Sofware Engineer, Data Science of Business IT Consultant. Je minor en stage (in Nederland of daarbuiten) staan in het teken van je gekozen specialisatie. 

Het eerste semester staat in het teken van je specialisatie. Je sluit je opleiding af met een afstudeeronderzoek bij een bedrijf. 

Specialisaties

In het derde jaar heb je de keuze uit drie specialisaties:

Business IT Consultant (BIC)

Je slaat de brug tussen ICT-techniek, medewerkers en organisaties. Je brengt wensen en eisen in kaart, geeft richting aan wat er nodig is en draagt dit over aan de specialisten die de software bouwen. Je doet dit door zowel vanuit de techniek als de business te denken.  

Data scientist (DS)

Als data scientist verwerk je grote hoeveelheden data uit verschillende soorten bronnen (big data) en zet deze om naar bruikbare inzichten voor een bedrijf. Dit doe je door speciale software te gebruiken en algoritmes te schrijven om data te ontsluiten, structureren en analyseren. Je hebt niet alleen goede kennis van IT, maar weet data om te zetten naar een goed advies. 

Software Engineer (SE)

Je ontwerpt en ontwikkelt passende software . Dit doe je natuurlijk volgens de wensen van de klant. Je leert programmeren op het hoogste niveau, in verschillende programmeertalen en volgens de nieuwste technologieën.

HBO-ICT in beeld

Studenten over de opleiding HBO-ICT

Wil jij weten hoe studenten de opleiding HBO-ICT ervaren? Lees erover in hun eigen verhaal.

Rik Student HBO-ICT "Het voelt niet als een school en het is heel praktisch gericht." Lees het verhaal van Rik
Kylian Student HBO-ICT "Het vele projectwerk vind ik wel echt het pluspunt aan de ICT opleiding." Lees het verhaal van Kylian
Maaike Derdejaarsstudent HBO-ICT "Ik heb in een half jaar tijd meegeholpen aan het bouwen van een virtual reality app voor het onderwijs." Lees het verhaal van Maaike
Joyce student HBO-ICT "Wij werken niet met boeken, want binnen no-time is zo’n boek alweer achterhaald." Lees het hele verhaal van Joyce

Toelatingseisen

Voor de opleiding HBO-ICT gelden de volgende toelatingseisen. 

Toelatingseisen
21+ toets

Heb je geen diploma waarmee je toelaatbaar bent tot de hbo-opleiding van je keuze, maar wil je toch graag starten? Neem dan deel aan het Toelatingsonderzoek 21+. Rond je het traject succesvol af, dan kun je alsnog starten met de opleiding HBO-ICT. 

Praktische informatie

Alle belangrijke informatie over deze studie vind je hier op een rij.

Studiekosten

Naast het bepaalde collegegeld zijn er kosten verbonden aan bijvoorbeeld online boeken, tijdschriften en software. Deze kosten zijn gemiddeld €250,- per studiejaar. Ook zijn er kosten verbonden aan excursies. Deze kosten bedragen in totaal ongeveer €100,-. 

Het is verplicht om een eigen laptop te hebben. 

Aanmelden en inschrijven

Wil je je graag aanmelden voor de opleiding HBO-ICT? Lees hier alles over jezelf aanmelden of ga direct naar Studielink.

Leslocatie

De lessen worden verzorgd aan de Edisonweg 4, Vlissingen.

Vanaf september 2018 volg je de opleiding HBO-ICT aan Het Groene Woud in Middelburg. 

Studeren in Zeeland

Naast studeren is een leuke studententijd minstens zo belangrijk. En heb je al besloten of je op kamers gaat? Ontdek het studentenleven in Zeeland. 

Contact

Heb je vragen of wil je meer informatie over deze opleiding? Neem dan contact op met de opleiding via tel. 0118 - 489 000 of via receptiegw@hz.nl.

Na je opleiding

Je mogelijkheden zijn eindeloos. Je kunt werken in commerciële bedrijven zoals banken en verzekeraars, industriële bedrijven, ICT-bedrijven en start-ups. Ook in de non-profit sector zoals zorg, defensie en lokale overheden is veel vraag naar ICT’ers. Naar verwachting staan in Europa rond 2020 maar liefst 1 miljoen vacatures open.

 • ICT-consultant
  Onder de term consultant of adviseur vallen nogal wat functies, zoals Informatie Analist, Functioneel ontwerper en ERP/CRM adviseur. Jij bent als consultant de brug tussen de ICT-wensen van een organisatie en het realiseren die wensen in innovatieve ICT-oplossingen.  Je brengt alle wensen in kaart en werkt samen met de ontwikkelteams die deze oplossingen bouwen, naar het uiteindelijke ontwerp. Na enkele jaren werkervaring kun je doorgroeien naar senior consultant.
 • Data engineer
  Als data engineer verwerk je grote hoeveelheden data uit verschillende soorten bronnen (big data) en zet deze om naar bruikbare inzichten voor een bedrijf. Dit doe je door speciale software te gebruiken en algoritmes te schrijven om data te ontsluiten, structureren en analyseren. Je hebt niet alleen goede kennis van IT, maar weet data om te zetten naar een goed advies. 
 • Software engineer
  Als software engineer ontwikkel je software, waarbij je techniek uit de computer science toepast bij het ontwerpen, bouwen en testen ervan. Je voert programmatesten uit en onderhoudt en optimaliseert de prestaties van software. Soms stel je ook de programmaspecificaties en applicatiestructuur op. 
 • Cloud engineer
  Als Cloud engineer bouw (en beheer) je mee aan veilige cloudomgevingen. Zo help je organisaties om bijvoorbeeld eigen (in huis) werkende servers te transformeren naar gesloten en/of open cloudoplossingen.
 • Webprogrammeur
  Een webprogrammeur is iemand die de technische kant van complexe websites verzorgt. De webprogrammeur ontwikkelt het back-end en zorgt voor de koppeling tussen het back-end en het front-end. Een webprogrammeur is dus voornamelijk met de technische kant van de website bezig.

Gefeliciteerd, je bent afgestudeerd! Je mag vanaf nu de titel ‘Bachelor of Science’ achter je naam zetten.

Heb je het Honours Programme gevolgd? Dan krijg je een extra certificaat bij je diploma.


@hzuniversityofappliedsciences

Als favoriet opslaan
Als favoriet opslaan