Bachelor

HBO-ICT

HBO-ICT

Een serie bingewatchen op Netflix, een Tikkie sturen, even whatsappen of luisteren naar Spotify? Allemaal mogelijk dankzij ICT!

Leven in een connected wereld
We leven in een connected wereld waarin fysieke voorwerpen massaal worden gekoppeld aan het internet. Denk aan een bewakingscamera die een bericht stuurt naar je smartphone als er een persoon door je tuin loopt. Of aan AI (artificial intelligence) waarbij een zelflerend algoritme leert of het veilig is om een straat over te steken. ICT is het vakgebied dat deze ontwikkelingen mogelijk maakt en creëert.


Alles volgens de nieuwste technologieën en trends
Vaak wordt bij ICT aan programmeren en systeembeheer gedacht. Maar het is zoveel meer dan dat. Brainstorm over een goede softwareoplossing voor een klant, verzin een cloudoplossing, bouw een nieuwe applicatie, verzamel en interpreteer data om een bedrijf te adviseren of houd je bezig met cyber security. De mogelijkheden zijn eindeloos. Of je nou meer de business kant op wilt of juist de technische kant. Wij helpen je tijdens de opleiding te ontdekken welke richting het beste bij je past én we leren je alles volgens de nieuwste technologieën en trends


HBO-ICT: technologie, innovatie en creativiteit
Naast het ontwikkelen van je eigen vaardigheden, werk je veel in multidisciplinaire teams. Dit doen we agile. Niet: werken volgens die ene, beschreven perfecte aanpak. Wel: voldoen aan je klantvraag en deze snel, flexibel en samen met je team out-of-the-box op kunnen lossen. Eigenlijk zoals je dat straks gaat doen voor een bedrijf. Je kijkt hierbij niet alleen naar je projecten, maar ook naar je eigen ontwikkeling als professional. Wil jij graag werken in een van de meest innovatieve en toonaangevende sectoren van dit moment? En kick je op technologie, innovatie, creativiteit en wil je graag dingen bedenken, ontwikkelen of programmeren? Kies dan voor HBO-ICT aan de HZ!


Lees meer

Studieroutes

De opleiding HBO-ICT biedt 3 verschillende studieroutes aan:

Kenmerken

 • Bachelor
 • Voltijd
 • Nederlands / Engels
 • Middelburg
Programma

Inhoud van de opleiding HBO-ICT

De eerste twee jaar van de opleiding is breed, zodat je naast een stevige basiskennis ontdekt welke richting het beste bij je past. Zo krijg je een goed idee welke mogelijkheden de opleiding HBO-ICT je biedt. Wij helpen je ontdekken wat je echt leuk vindt en waar je goed in bent.

Jaar 1

Je maakt kennis met de wereld van ICT. Je leert een belangrijke skill om problemen op te lossen in de ICT: programmeren. Ook start je met een klein project. In tweede half jaar ontwikkel je een applicatie voor een echte opdrachtgever. Net als in het bedrijfsleven werken we agile. Dit betekent dat je tijdens tweewekelijkse sprints zowel je project als jezelf evalueert en bijstuurt. Aan het einde van jaar 1 kun je in verschillende programmeertalen software schrijven. In het eerste jaar focus je je op de volgende thema’s:

 • Computer Science
  Computer Science is de wetenschap die beschrijft hoe een computer werkt. Je leert over de geschiedenis en de fundamenten van computer science en hoe je dit praktisch toe kan passen in je eigen software. Je leert de basis van programmeren, waarbij we rekening houden met je niveau.
 • Game development
  In dit blok leer je alles over object georiënteerd programmeren in een zelfbedachte game. Je werkt aan je programmeerkennis en de laatste weken ga je samen met je team een educatieve game ontwikkelen voor kinderen van een basisschool.
 • Modern Sofware Development
  Om software applicaties als mobile apps, games of webapplicaties snel en veilig te ontwikkelen wordt vaak gebruik gemaakt van frameworks als Unity, Java Play en Laravel. Je maakt kennis met ontwikkelen binnen het framework Laravel. Je maakt kennis met basisfuncties van het framework, zoals MVC, routes en migraties. Je past je kennis direct toe in de praktijk door een project te doen.

Het hele jaar werk je aan je professionele skills. Zo leer je agile werken, verken je je latere beroepenveld en ontdek je welke richting van de opleiding het beste bij je past.

Jaar 2

Verzin jij een ICT-oplossing passend bij de wensen van je klant? Dit jaar staat in het teken van je eigen werkomgeving én je klant. Je werkt veel in projectgroepen aan vraagstukken voor echte bedrijven. Je werkt agile: tijdens tweewekelijkse sprints evalueer je zowel op je project als op jezelf en jouw rol binnen je team. Je werkt dus niet alleen aan je kennis, maar ook aan jezelf als professional. Je focust op de volgende thema’s:

 • Business value creation
  In dit semester staat je gebruiker centraal. Dit doe je door Design Thinking, een proces waarbij je focus op je gebruiker ligt, je in teamverband werkt en je in staat stelt creatieve en innovatieve oplossingen voor je ICT-vraagstuk te vinden. We gaan aan de slag met Continuous Integration. Belangrijk in dit semester: kijken hoe je waarde creëert voor je bedrijf én je klant. Ook onderzoek je in dit semester of ondernemerschap iets voor jou is
 • Data Science
  Je gaat aan de slag met machine learning, cloud computing en datavisualisatie. Je leert hoe je vastlegt waaraan een applicatie moet voldoen en wat de wensen van de klant zijn. Je leert het data science proces helemaal te doorlopen en kan uiteindelijk waardevolle inzichten uit een grote hoeveelheid data halen. Ook verdiep je je in de mogelijkheden van machine learning: je leert wanneer je welke toe kunt passen.
Jaar 3

Je kiest een van de drie studieroutes: Sofware Engineer, Data Science of Business IT Consultant. Je minor en stage (in Nederland of daarbuiten) staan in het teken van je gekozen studieroute.

Jaar 4

Het eerste semester staat in het teken van je studieroute. Je sluit de opleiding af met een afstudeeronderzoek bij een bedrijf naar keuze.

Studieroutes

Kies de richting die bij jou past

Bij de opleiding HBO-ICT aan de HZ leg je zelf het accent binnen het brede werkveld van ICT. Je krijgt alle ruimte om een route te kiezen die bij jou past. Ontwerp jij straks software? Of zet je data om naar bruikbare inzichten voor een bedrijf? Of ben je de brug tussen ICT-techniek, medewerkers en organisaties? En zie je de eindeloze businessmogelijkheden? Welke studieroute je ook kiest, jij kunt straks aan de slag in een van de meest innovatieve en toonaangevende sectoren: ICT!

Download de brochure

Wil je alle informatie over HBO-ICT nog eens rustig doorlezen? Download dan de brochure met alle informatie.

Aanmelden

Wil je je graag aanmelden voor de opleiding HBO-ICT? Lees hier alles over het aanmeldproces of ga direct naar Studielink.

Toelatingseisen

Bekijk de toelatingseisen voor de opleiding HBO-ICT.

21+ toets

Heb je geen diploma waarmee je toelaatbaar bent tot hbo-opleiding van je keuze, maar wil je toch graag starten? Neem dan deel aan het toelatingsonderzoek 21+. Rond je het traject succesvol af, dan kun je alsnog starten aan de opleiding.

Studiekosten

Naast het collegegeld zijn er kosten verbonden aan bijvoorbeeld online boeken, tijdschriften en software. Deze kosten zijn gemiddeld €250,- per studiejaar. Ook zijn er kosten verbonden aan excursies. Deze kosten bedragen in totaal ongeveer €100,-. Het is verplicht om een eigen laptop te hebben.

Contact

Heb je vragen of wil je meer informatie over deze opleiding? Neem dan contact op met de opleiding via tel. 0118 - 489 000 of via receptiegw@hz.nl.

Meer informatie over HBO-ICT?

Download dan de brochure met alle informatie.

Jouw toekomst

Na de opleiding

Diploma

Gefeliciteerd, je bent afgestudeerd! Je mag vanaf nu de titel ‘Bachelor of Science achter je naam zetten.

Beroepen

Je mogelijkheden zijn eindeloos. Je kunt werken in commerciële bedrijven zoals banken en verzekeraars, industriële bedrijven, ICT-bedrijven en start-ups. Ook in de non-profit sector zoals zorg, defensie en lokale overheden is veel vraag naar ICT’ers. Naar verwachting staan in Europa rond 2020 maar liefst 1 miljoen vacatures open.

 • ICT-consultant
  Onder de term consultant of adviseur vallen nogal wat functies, zoals Informatie Analist, Functioneel ontwerper en ERP/CRM adviseur. Jij bent als consultant de brug tussen de ICT-wensen van een organisatie en het realiseren die wensen in innovatieve ICT-oplossingen. Je brengt alle wensen in kaart en werkt samen met de ontwikkelteams die deze oplossingen bouwen, naar het uiteindelijke ontwerp. Na enkele jaren werkervaring kun je doorgroeien naar senior consultant.
 • Data Scientist
  Als data scientist verwerk je grote hoeveelheden data uit verschillende soorten bronnen (big data) en zet deze om naar bruikbare inzichten voor een bedrijf. Dit doe je door speciale software te gebruiken en algoritmes te schrijven om data te ontsluiten, structureren en analyseren. Je hebt niet alleen goede kennis van IT, maar weet data om te zetten naar een goed advies.
 • Software engineer
  Als software engineer ontwikkel je software, waarbij je techniek uit de computer science toepast bij het ontwerpen, bouwen en testen ervan. Je voert programmatesten uit en onderhoudt en optimaliseert de prestaties van software. Soms stel je ook de programmaspecificaties en applicatiestructuur op.
 • Cloud engineer
  Als Cloud engineer bouw (en beheer) je mee aan veilige cloudomgevingen. Zo help je organisaties om bijvoorbeeld eigen (in huis) werkende servers te transformeren naar gesloten en/of open cloudoplossingen.
 • Webprogrammeur
  Een webprogrammeur is iemand die de technische kant van complexe websites verzorgt. De webprogrammeur ontwikkelt het back-end en zorgt voor de koppeling tussen het back-end en het front-end. Een webprogrammeur is dus voornamelijk met de technische kant van de website bezig.

Studiekeuzehulp

Ontdekken of deze opleiding bij je past? Dan kan het helpen deel te nemen aan een studiekeuzeactiviteit. Meld je aan voor een van onderstaande activiteiten.

Meld je aan voor een opleiding
Keuze gemaakt? Meld je eenvoudig aan voor een opleiding via Studielink.
Ga naar Studielink
Vraag het een student!
Heb jij vragen over de opleiding, de HZ of het studentenleven? Vraag het aan studenten van de opleiding HBO-ICT
Chat nu
Toon alle studiekeuzeactiviteiten
Social

Deel jouw HZ verhaal met @hzuniversityofappliedsciences

Gerelateerde opleidingen

Kijk ook eens naar deze opties

Als favoriet opslaan