Europese Unie

De komende jaren staat er in Zeeland veel te gebeuren op het gebied van waterstof. Door de grote industriële sector heeft de provincie een grote klimaatopgave. De energietransitie biedt ook veel kansen, bijvoorbeeld op het gebied van waterstof als schone brandstof en grondstof. Om de waterstoftransitie tot een succes te maken zijn er veel investeringen én opgeleide mensen nodig.

Wat dat laatste betreft ligt er een belangrijke taak voor HZ University of Applied Sciences en Scalda. In het Just Transition Fund-project HCA Groene Waterstof slaan zij de handen ineen om de professionals van de toekomst op te leiden. Het project is in januari 2024 officieel van start gegaan.

Veel grote, industriële bedrijven in het North Sea Port-gebied zoals DOW, Yara en Zeeland Refinery gebruiken al jaren waterstof uit aardgas. Veel van deze grijze waterstof moet de komende jaren worden omgezet naar groene waterstof als we willen voldoen aan de doelstelling om in 2050 minder CO2 te produceren.

Groene waterstof wordt geproduceerd uit water door elektrolyse met elektriciteit. Voor deze transitie zijn forse investeringen nodig, maar ook veel deskundige professionals, op alle niveaus. Als we nu beginnen met het opleiden van professionals zijn we op tijd als de eerste groene waterstoffabrieken openen in Zeeland.

Nieuwe onderwijsmodules

In het project HCA Groene Waterstof krijgen acht technische mbo- en acht technische hbo-opleidingen nieuwe onderwijsmodules over groene waterstof. Ook worden deeltijdmodules ontwikkeld, die zijn bedoeld voor professionals die zich willen omscholen en docenten kunnen een professionaliseringsprogramma volgen.

Waterstoflaboratorium

Om de studenten en professionals zo goed mogelijk op te leiden komt er onder meer een praktijkruimte waterstof in de HZ in Vlissingen. Hier krijgen studenten van de HZ en Scalda straks praktijkonderwijs over waterstof. Ze gaan onder meer werken aan de bouw van een waterstofboot. Ook hebben ze de beschikking over een zogenoemde fuel cell demoset (die laat zien hoe je waterstof via een brandstofcel kunt omzetten in elektriciteit), sets voor waterstofpracticums, een duurzame simulatiewoning op schaal, brandstofcellen en meerdere typen elektrolysers.

De verbouwing en inrichting van de praktijkruimte vindt in de eerste maanden van 2024 plaats. Medio juni moet het de deuren openen. Het project HCA Groene Waterstof is tot stand gekomen in overleg met bedrijven en organisaties zoals de provincie, Energy Port Zeeland, Smart Delta Resources, DOW Chemical, Orsted, Air Liquide en VoltH2. Het loopt tot en met 31 december 2026.

Het HCA project wordt mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Just Transition Fund, een nieuw Europees fonds voor een rechtvaardige transitie. De Stichting Zeeuwse Publieke Belangen maakt de praktijkruimte waterstof financieel mogelijk.

Onderzoeksgroep

Gerelateerde projecten

CBCI - Circular Bio-based Construction Industry

Het Interreg 2 Zeeën-project Circular Biobased Construction Industry (CBCI) onderzoekt hoe je…
Windmolens bij de Zeeuwse kust

Z-GRID

De afgelopen 10 – 20 jaar is hard gewerkt aan technische innovaties rond energieproductie,…

Spelen met Stroom(ing)

Energielandschap De Groene Kamers

Waterstof is voor de industrie in Zeeland een zeer belangrijke grondstof. Het wordt nu al veel…
Onderzoeker met klein zonnepaneel bij een scherm

Energie(k) onderwijs

Energie(k) Onderwijs is een grensregioproject dat jongeren en volwassenen gaat werven, opleiden,…

Smartgrid Arnestein

FlexIntensity

Een consortium van bedrijven en kennisinstellingen uit de North Sea Port-regio werkt in het project…

HCA Warmtetransitie

De Zeeuwse energie- en klimaattransitie vraagt om voldoende en goed opgeleide vakmensen. Naast het…

HCA Warmtetransitie

Industrial District Heating

De transitie naar duurzame en efficiënte verwarmingsoplossingen is van cruciaal belang voor de…