Voor het veertiende jaar op rij is de HZ één van de beste hogescholen van Nederland. Uit de Keuzegids hbo 2024 blijkt dat de HZ een tweede plek inneemt in de top 3 van ‘beste middelgrote hogescholen’. De HZ is in de ranking een plaats gestegen t.o.v. vorig jaar en heeft een mooie instellingsscore van 74 punten. Maar liefst de helft van de beoordeelde HZ-opleidingen – 17 van de 34 – zijn beoordeeld als ‘topopleiding’.

Tien opleidingen zijn de beste van Nederland
De HZ scoort wederom zeer goed in de rankings die gebaseerd zijn op de studentenoordelen uit de Nationale Studenten Enquête (NSE), arbeidsmarktcijfers en studiesuccescijfers zoals uitval en het slagingspercentage.*
Tien HZ-opleidingen mogen zich de beste van Nederland noemen. Van de hbo-bacheloropleidingen betreft dit Pedagogiek, Social Work, Commerciële Economie, International Business, Bouwkunde, Civiele Techniek, Global Project & Change Management en Maritiem Officier.
Bij de Associate degree opleidingen (tweejarig hbo-onderwijs) gaat het om Built Environment en Engineering. Deze laatste twee opleidingen worden verzorgd aan de Associate degrees Academie in Roosendaal. Dit is een samenwerking van Avans Hogeschool en HZ.

Kwaliteitszegel voor topopleidingen
Naast bovengenoemde scores mogen zeventien HZ-opleidingen zich dit jaar ook topopleiding in hun categorie dus van alle hogescholen in Nederland noemen. Topopleidingen hebben meer dan 75 punten en mogen een kwaliteitszegel gebruiken. Het betreft:

  • In het sociale domein de bacheloropleidingen Leraar Basisonderwijs, Pedagogiek, Social Work, Verpleegkunde.
  • In het economische domein de bacheloropleidingen Communicatie, Human Resource Management en International Business.
  • In het technische domein de bacheloropleidingen Civiele Techniek, Global Project & Change Management, Maritiem Officier, Technische Bedrijfskunde en Watermanagement.
  • Van de Associate degrees (een aparte categorie) betreft dit Health & Social Work en Pedagogisch Educatief Professional van de HZ-locatie in Vlissingen. Daarnaast gaat het om de HZ-licenties Built Environment, Engineering en Health & Social Work van de Associate degrees Academie in Roosendaal.

Waardering
Barbara Oomen, voorzitter van het College van Bestuur, is bijzonder trots dat de HZ opnieuw tot de top van Nederland behoort. “Dit betekent dat onze studenten onze persoonlijke hogeschool, het praktijkgerichte onderwijs en de persoonlijke begeleiding hoog waarderen. Dat we al veertien jaar op rij zo’n mooi resultaat behalen, zegt iets over de constante kwaliteit. Dat is een groot compliment waard aan alle HZ-medewerkers die dit mogelijk maken. We gaan de resultaten dan ook op feestelijke wijze vieren met medewerkers én studenten.”

A.s. donderdag: feestelijke traktatie voor studenten en medewerkers
Op donderdag 12 oktober worden studenten en medewerkers op beide HZ-locaties getrakteerd, tussen 10.00 en 13.00 uur. Kom je langs?

*Keuzegids
De Keuzegids hbo 2024 is samengesteld door een onafhankelijke redactie. De Keuzegids bevat een systematische kwaliteitsvergelijking van verwante opleidingen in het hoger onderwijs. De redactie werkt informatie uit betrouwbare bronnen, zoals de studentenoordelen uit de Nationale Studenten Enquête (NSE), arbeidsmarktcijfers van het Researchcentrum voor Onderzoek en Arbeidsmarkt (ROA) en studiesuccescijfers van de Vereniging Hogescholen. Alle informatie over de gids, rankings en methodiek is te vinden op www.keuzegids.nl. In de categorie middelgrote hogescholen vallen 14 hogescholen. Daarin zijn alleen instellingen opgenomen die minimaal vier opleidingen aanbieden in twee verschillende vakgebieden.