In zijn derde jaar van de opleiding Watermanagement aan de HZ liep Tom stage bij Rijkswaterstaat Zee en Delta in Middelburg. Een stage die perfect aansluit op de studieroute die hij koos: Deltamanagement. In deze blog vertelt Tom over zijn ervaringen bij RWS en hoe het stage lopen in z’n werk ging.

Al vanaf het begin van mijn opleiding vond ik Rijkswaterstaat een interessante werkgever. Vooral dankzij hun grote en belangrijke projecten en activiteiten binnen de wereld van watermanagement. RWS stond dus hoog op mijn lijst als mogelijke stageplek. Ik besloot te informeren. Via via kreeg ik een aantal namen van medewerkers die mogelijk op zoek waren naar stagiairs. Zo kwam ik snel in contact met de juiste personen. In dit geval waren dat Stefan en Simon van de afdeling Visie en Plantontwikkeling. En ik werd aangenomen!

De stageopdracht
Voor mijn stageopdracht moest ik alle risico’s visualiseren die binnen de Zuidwestelijke Delta kunnen ontstaan door klimaatverandering. Dit deed ik met behulp van het programma Qgis. Ik richtte me op de huidige situatie en op een voorspelling voor 2050. Voorbeelden van risico’s zijn bijvoorbeeld algenbloei in het Volkerak-Zoommeer, maar bijvoorbeeld ook het probleem dat sluizen de waterafvoer niet meer kunnen bolwerken vanwege de zeespiegelstijging.

Zo zagen mijn dagen eruit
Een groot deel van mijn stage bestond uit het lezen van onderzoeken, kennis inwinnen van het watersysteem en werken met Qgis. Ook deed ik wekelijks mee met overleggen en kennissessies. Ik kon mijn werkweek flexibel inrichten en zelf feedbacksessies met collega’s inplannen. Heel fijn, want hierdoor leerde ik snel om zelfstandig aan de slag te gaan. Soms kwam het voor dat ik even vast kwam te zitten en mijn begeleiders bezet waren. Dat was dan even lastig, maar ook weer leerzaam!

Het eindverslag
De eindresultaten van mijn opdracht bracht ik samen in het eindverslag. Een groot document dat per deelgebied in de Zuidwestelijke Delta weergeeft wat de risico’s zijn, wat de huidige strategie is om deze aan te pakken en welke nieuwe strategie moet worden ontwikkeld.

Hieronder zie je een afbeelding van het voorblad van mijn eindverslag en een klein kaartje van het Volkerak-Zoommeer. Hierop zie welke risico’s daar aanwezig zijn. De kaart staat vol met data en komt op het eerste gezicht een beetje rommelig over. Dit komt omdat er veel verschillende onderwerpen en sectoren in één afbeelding worden weergegeven.

tom1tom2

Hulp van mijn begeleiders
Ik heb binnen mijn stage superveel geleerd van mijn begeleiders en de onderzoeken die ik moest lezen. Met name in het begin heb ik heel wat uren met mijn begeleider over de kaart van Zeeland gehangen. Zo zijn we heel het watersysteem van Zeeland stap voor stap langsgegaan. We hebben bekeken hoe het netwerk in elkaar zit, wat elke sluis doet, welk water zoet is en welk gebied zout. Ik heb zo een veel beter beeld van het watersysteem gekregen, met alle specifieke eigenschappen en risico’s. Het is het gaaf om met deze kennis naar de toekomst van Nederland te kijken. Hoe ziet het land eruit in 2050? Welke risico’s zijn er en welke oplossingen zijn nodig?

tom3

Aanrader
Ik heb een fantastische tijd gehad binnen RWS en ik kan het zeker aanraden aan andere studenten. Je werkt er met fijne collega’s, die de tijd nemen voor kennisoverdracht en kennisontwikkeling. Je krijgt een heel goed beeld van het werk dat wordt uitgevoerd en hoe de communicatie verloopt tussen verschillende partijen, zoals Deltares, Natuurmomumenten, provincies en andere waterschappen.

Wil je ook stage lopen bij RWS? Dit is mijn tip!
Als je geïnteresseerd bent in een stage bij RWS raad ik aan om vroegtijdig te starten met het leggen van contact. Doe dat vooral niet via een formulier op de website, maar probeer direct in contact te komen met de juiste afdeling. De kans dat het je lukt is dan veel groter.

Mijn ambities
Wat ik na mijn studie zou willen gaan doen? Het lijkt me heel tof om op een vergelijkbare functie binnen RWS aan het werk te kunnen gaan. Ik vind het gaaf om me bezig te houden met oplossingen voor de toekomst, het uitwerken van strategieën. Ook vond ik het werken in kaartsoftware heel interessant. Als de kans zich voordoet, zou ik het gaaf vinden om nog eens terug te keren bij Rijkswaterstaat!


Laatst aangepast op: 03-07-2024
Delen: