Waarom heb je na je havo gekozen voor de opleiding Watermanagement?

“Ik had eigenlijk altijd al interesse in watergerelateerde onderwerpen en het klimaat. Ik was dan ook altijd wel rond het water te vinden in mijn vrije tijd, of dit nou voor bij het zwembad was om te zwemmen, lekker te wandelen langs de kust of chillen met vrienden. Daarnaast woon ik al mijn hele leven in Zeeland. Ik was dus altijd omgeven met water in principe (lacht). Ook was ik wel benieuwd naar de geschiedenis en waarom er bijvoorbeeld zo'n waterkering nodig was.”

Waarom heb je gekozen om te studeren aan de HZ?

“Ik heb op verschillende hogescholen gekeken naar de opleiding Watermanagement, echter sprong de HZ er voor mij uit. De opleiding stond hoger aangeschreven, de HZ ligt natuurlijk op de ideale locatie midden in een kust-/delta gebied en het was makkelijk aan te reizen voor mij.”

Voor welke studieroute heb je gekozen en waarom?

“Ik wist aan het begin van mijn opleiding al dat ik de studieroute Aquatisch Ecotechnologie (AET) wilde gaan volgen. Puur om het feit dat ik een interesse in ecologie had. Tijdens het eerste studiejaar kregen we vakken in diverse richtingen en dat bevestigde mijn keuze voor AET.”

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Wat houdt de studieroute in en wat kun je ermee worden?

“In mijn ogen kan je met de studieroute AET heel veel kanten op aangezien je per module een ander onderwerp behandeld. Je kan bijvoorbeeld in een waterzuivering aan het werk, als waterbeheerder bij waterschap of gemeente, adviseur omtrent water, bodem en milieu bij adviesbureaus en zo kan ik nog wel even doorgaan. Het is heel erg afhankelijk van waar jouw interesses liggen. Ik raad dan ook om tijdens je minor en stages op zoek te gaan naar de onderwerpen/instanties die jou interessant lijken en je daar verder in te verdiepen. Al met al is de studie dus lekker breed waarmee je veel kanten op kan.”

Welk advies zou jij geven aan een studiekiezer?

“Ik zou adviseren om je eerst te verdiepen in jouw eigen interesses, wat wil jij leren of ontwikkelen? Als je dat op een rijtje hebt maak je het jezelf gemakkelijker om een afweging te maken tussen de verschillende studies die er zijn. Probeer zoveel mogelijk opendagen en meeloopdagen te doen om een beter beeld van de opleiding te krijgen en praat ook zeker met studenten die de opleiding volgen. Die weten je vaak veel meer te vertellen dan dat je al hebt gehoord en hebben bijna altijd wel antwoord op je vragen. Er zijn tegenwoordig ook chatfuncties met studenten beschikbaar bij verschillende studies waar je je vragen direct kunt stellen aan een student. Dit is zeker een aanrader om te doen!”

Lees hier over Jochems overgang van bachelor Watermanagement naar de master River Delta Development.

Lees meer over de opleiding Watermanagement aan de HZ.