Waarom heb je voor Watermanagement gekozen?

"Op de middelbare school was ik goed in scheikunde, biologie en wiskunde en had ik veel interesse in techniek en voor de natuur. Nadat mijn nichtje mij had getipt over de opleiding Watermanagementwilde ik graag eens een dagje meelopen. Die dag werd speciaal voor mij geregeld. Ik volgde een paar lessen en kon al mijn vragen aan de docenten stellen, dat was top!"

Hoe reageerde jouw familie en vrienden op jouw keuze?

"Ze waren niet echt verbaasd. Mijn ouders wisten al langer dat ik iets met techniek wilde gaan doen. Bovendien hebben een paar vriendinnen ook voor een technische opleiding gekozen, dus ik ben zeker niet de enige. Gelukkig zie je steeds meer vrouwen in de techniek."

Wat zou je met je opleiding willen betekenen voor de wereld?

"Ik wil zeker iets gaan doen wat te maken heeft met waste water treatment. We hebben inmiddels een paar opdrachten gedaan, waarbij ik literatuuronderzoek heb gedaan naar het effect van hormonen in het drinkwater. En vooral welke effecten dat heeft op het ecosysteem en op de mens. In mijn eigen omgeving hoop ik mensen aan het denken te zetten."

Moet je creatief zijn voor deze opleiding?

"Je moet wel nieuwsgierig zijn en out of the box kunnen denken. Er zijn veel problemen waarvoor je steeds weer een andere oplossing moet bedenken, dat is soms wel een beetje puzzelen. Het is daarom ook fijn om in een groep te werken. Iedereen komt met ideeën en je stimuleert elkaar om tot de beste opties te komen."

Tekst loopt door onder afbeelding.

Wat vind je zo leuk aan deze opleiding?

"Aquatische Ecotechnologie (AET) gaat vooral om biologie en ecologie en de opleiding is een goede combinatie van theorie en praktijk. Die praktijk doen we zowel in het laboratorium als in het veld. Ook hebben we een keer per jaar een fieldweek. De laatste keer gingen we naar Oostvoorne, waar we metingen deden om de waterkwaliteit in kaart te brengen. Dat is hartstikke leuk en interessant, zeker omdat we de resultaten aan het Waterschap konden presenteren."

Waarom zouden andere meiden moeten kiezen voor AET?

"Bij Watermanagement is er plek voor iedereen, het is niet een typisch technische opleiding. Het zou leuk zijn als meer meiden hier voor kiezen. Dat is niet alleen gezellig, maar meisjes denken vaak net wat anders dan jongens, bedenken vaak creatievere oplossingen."

Waar moet je goed in zijn voor deze opleiding?

"Het is wel handig als je op de middelbare al biologie en scheikunde in je pakket hebt, maar ik ken ook studenten met het profiel economie en maatschappij, dus dat kan ook. Bovendien begin je in het eerste jaar echt met de basis en iedereen op hetzelfde niveau."

Welke tip heb je voor studiekiezers?

"Be openminded! Ook al denk je te weten welke opleiding je wilt gaan doen, kijk nog eens verder. Techniek kan ook een optie zijn."

Dit artikel komt uit het magazine van GirlsFuture: de glossy over en voor meiden in de techniek.

Lees meer over de opleiding Watermanagement aan de HZ