Waarom heb jij gekozen voor de opleiding Verpleegkunde?

Eigenlijk wist ik van jongs af aan al dat ik graag in de zorg wilde werken. Nu had ik tijdens de middelbare school al een voorkeur voor verpleegkunde. Mede doordat ik meerdere verpleegkundigen ken. Hierdoor wist ik goed wat het beroep inhoudt. Voor de zekerheid heb ik mij nog aangemeld voor een meeloopdag en dat vond ik super leuk! Daarna was mijn keuze helemaal duidelijk.

En ben je blij met je studiekeuze?

In het begin vond ik het wel even pittig. De opleiding Verpleegkunde aan de HZ is namelijk erg praktijkgericht. Je loopt veel stage en dat betekent ook onregelmatige diensten. Daarnaast heb je nog je studie, eventueel een bijbaantje en natuurlijk wil je ook nog afspreken met vriendinnen. Daar moest ik echt aan wennen. Maar ik ben zeker blij met mijn keuze! Dat merkte ik direct al tijdens de oriënterende stage aan het begin van het eerste studiejaar.

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Zodra je begint met de opleiding, kijk je eigenlijk drie weken lang direct mee in het werk van een verpleegkundige. Hierdoor kun je gelijk ervaren of het beroep echt iets is voor jou. Zelf vond ik die drie weken direct super tof en wilde ook graag zelf aan de slag gaan. Dat bevestigde voor mij dat ik de juiste studiekeuze had gemaakt.

Het was dus even wennen aan studeren aan het hbo?

Ja, de manier van leren is ook heel anders. Op het hbo heb je veel meer de regie in eigen handen. Je krijgt bijvoorbeeld niet echt huiswerk, maar het is wel goed om je voor sommige lessen voor te bereiden. En dan wordt je ook nog eens gelijk getoetst hoe je het in de praktijk doet. Dat heb je natuurlijk niet op de havo.

Wat vind je leuk aan de opleiding Verpleegkunde aan de HZ?

Ik denk toch wel dat het zo praktijkgericht is. Door mijn stages heb ik al zoveel gezien en gedaan. Dit zorgt ervoor dat ik echt een goed beeld heb van het werkveld en dat ik straks vol zelfvertrouwen aan de slag ga. Dat vind ik echt top. Verder vind ik het heel leuk dat je binnen de verpleegkunde heel veel richtingen op kan. Je kunt bijvoorbeeld de psychiatrie of de thuiszorg, maar teven aan de slag je in het ziekenhuis of de GGD.

Kun je iets meer vertellen over hoe de opleiding eruitziet?

In het eerste en tweede jaar heb je veel hoorcolleges met al je medestudenten. Daarnaast volg je verschillende vakken in groepjes van 20 studenten. Na verloop van je studie worden de uren qua stage steeds meer en heb je nog maar af en toe nog een hoorcollege. In het tweede jaar loop je 10 weken stage en in het derde jaar een half jaar. In het derde jaar volg je verder nog een minor en het vierde jaar staat volledig in het teken van je afstudeerstage. Dan loop je een jaar lang drie dagen in de week stage en heb je op vrijdag nog les. Tijdens deze stage word je het eerste half jaar beoordeeld op je verpleegkundig handelen en het laatste half jaar werk je aan je implementatie advies.

Je hoeft dus geen scriptie te schrijven?

De bachelor is echt praktijkgericht en we hoeven daardoor inderdaad geen scriptie te schrijven. We schrijven in plaats daarvan een implementatie advies. Met een afstudeerscriptie blijft het namelijk toch vaak bij de theorie en gebeurt er uiteindelijk niet veel mee. Nu geven we echt advies over iets waar wij als verpleegkundige tegen aan liepen en geven handvaten hoe hieraan iets kunnen doen.

Tijdens je opleiding loop je veel stage. Is het moeilijk om een stageplek te vinden?

Totaal niet! Het is zelfs heel makkelijk om een stageplek te vinden. Je hoeft hiervoor trouwens niet zelf op zoek te gaan, stageplekken lopen op de HZ namelijk via een speciaal stagebureau. Je geeft gewoon je voorkeuren door en zij regelen een geschikte stage. Gelukkig voor mij waren er ook genoeg leuke stageplekken in regio West-Brabant, wat voor mij natuurlijk ideaal is. Soms moet je wel zelf nog solliciteren en op gesprek komen, maar dit is vooral bij specialistische stageplekken.

Welke minor heb jij gekozen?

Zelf heb ik twee minors gevolgd, waaronder Complexe Zorg. Tijdens deze minor leer je meer de medische kant kennen van de gezondheidszorg. Je leert bijvoorbeeld lab-waarden en uitslagen te lezen en vanuit deze informatie een diagnose stellen. We kregen hiervoor les van een huisarts op de HZ. Dat vond ik echt heel interessant. En ondanks dat je het niet hoeft te kunnen als verpleegkundige, vind ik het wel een grote meerwaarde voor mezelf. Het geeft toch een soort diepgang.

Wat vind jij het leukste wat je geleerd heb op de HZ?

Eigenlijk heel veel, maar de communicatie lessen springen er voor mij echt uit. Communicatie kun je namelijk niet leren uit een boek en daar hebben de docenten op de HZ iets voor bedacht: zij spelen gewoon zelf de patiënt. Iets wat grappig en leerzaam was. Je leert immers het beste door te proberen en kijken wat de reactie dan is. Ook de praktijktoetsen waren trouwens zo ingericht. Tijdens een toets of les moest je dus niet enkel laten zien dat je bijvoorbeeld een katheter kan inbrengen, maar er was ook aandacht voor het persoonlijke contact. Dat vond ik echt uitdagend en leuk.

Wat is het mooiste wat je tot nu toe heb meegemaakt tijdens je opleiding?

Momenteel loop ik stage in een hospice. In een hospice komen mensen voor hun laatste levensfase. Ze komen dus echt hier om te sterven en dan bouw je een hele intensieve band met ze op. Ik heb echt het idee dat je hierdoor veel kan betekenen voor iemand. Niet alleen voor die persoon zelf, maar ook voor de naasten. In het begin was dit heel pittig, maar het is ook heel erg mooi en de waardering dat je uit het werk haalt is groot. Laatst zei een gast in het hospice tegen mijn begeleider dat ik echt zo’n vrolijk vogeltje was en ze mij echt moesten houden. Die erkenning van een patiënt vond ik echt het mooiste compliment. Het gaf mij ook echt veel zelfvertrouwen en het gevoel van ‘dit kan ik’.

Voor wie is de opleiding Verpleegkunde een aanrader?

Op de opleiding zie je vooral mensen met een zorghart. Het willen zorgen moet ook echt wel in je zitten. Er wordt namelijk best veel van je verwacht zowel fysiek als mentaal, en je hebt toch een onbekende voor je. Als dat niet zou aansluiten op je persoonlijkheid of dat je dat niet zou willen, dan is het ook niet vol te houden. Als je echter er van houdt om iets te betekenen voor mensen en voor hen hard wilt lopen, dan is de zorg iets voor jou.

Zijn er vooroordelen over de opleiding Verpleegkunde?

Ik denk dat veel mensen verpleegkundigen associëren met de steunkousen aantrekken en billen wassen. En ja, het is onderdeel van je werk, maar slechts een heel klein onderdeel. Zeker in het geval van een hbo verpleegkundige. Als hbo-er heb je vaak meer een coördinerende rol en dat is zoveel meer dan alleen die steunkousen. Je bent juist vaak de spin in het web.

Waarom heb je trouwens gekozen om de opleiding te volgen aan de HZ?

Na meerdere open dagen bezocht te hebben, heb ik uiteindelijk gekozen voor de HZ omdat deze hogeschool kleiner en persoonlijker voelde. Dat resulteert trouwens ook in wat kleinere klassen. Zo heb ik bepaalde vakken gevolgd in groepjes van 20 studenten. Momenteel zit ik met 8 studenten in een afstudeergroep.

Je woont zelf in Brabant. Hoe ervaar je het reizen op en neer?

Het reizen is echt prima! Nu ben je vooral het eerste jaar veel op de HZ aanwezig, maar daarna worden de contacturen steeds minder, omdat je steeds meer stage gaat lopen. Vanaf mijn derde jaar ben ik zelfs nog maar één keer in de week op de HZ te vinden. Bovendien heb ik meerdere vriendinnen die ook de opleiding volgen, waardoor het altijd heel gezellig is in de trein.

Wat is volgens jou bijzonder aan studeren aan de HZ?

Dat het onderwijs zeer vraaggericht is. Als student kun je heel laagdrempelig aangeven waar je tegen aan loopt op je stage of waar je graag nog meer over zou willen leren. Hier wordt dan ook echt op ingespeeld door de docenten. Je geeft daardoor zelf vorm aan de opleiding. Tevens heb ik mijn opleiding zo geprobeerd aan te pakken dat ik ongeveer overal wel stage heb gelopen, zodat ik aan het einde een goede keuze kon maken qua werkveld. Want wat past nu het beste bij mij?

Je bent nu met je laatste cursus bezig en hebt al uitzicht op een baan na je afstuderen. Wat ga je doen?

Ik ben vorige week aangenomen als wijkverpleegkundige bij de thuiszorg. Thuiszorg maakt ook echt het onderscheidt tussen mbo-v en hbo-v en ik ga als wijkverpleegkundige meer een coördinerende rol vervullen. Ik ben straks onder andere het aanspreekpunt voor mijn gehele team. Dus voor alle helpende, verzorgende mbo-verpleegkundige, en alle cliënten, dat kunnen er zo’n 80 zijn en hun families. De dagen zijn ook heel wisselvallig. De ene dag zal ik vooral verpleegkundige zorg verlenen in de wijk en de andere dag zit ik weer op kantoor en indicaties aan het stellen. Ik bepaal dan onder andere welke cliënt welke zorg krijgt. Daarbij moet ik natuurlijk ook rekening houden met de wet- en regelgeving, dus dan combineer je weer mooi theorie met praktijk.

Wat zijn je verdere toekomstplannen?

Binnen de thuiszorg heb je nog veel doorgroeimogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld senior wijkverpleegkundige, casemanager of verpleegkundige specialist worden. Al sluit ik ook niet uit om uiteindelijk verder te gaan studeren. Voor de meeste vervolgopleidingen binnen de verpleegkunde moet je echter twee jaar werkervaring hebben. Dus ik ga eerst lekker werken en ervaring opdoen.

Tot slot, wat is jouw ultieme tip om tot een goede studiekeuze te komen?

Naast de open dagen en een meeloopdag is het slim om eens navraag te doen binnen je netwerk. Ken je iemand die de opleiding heeft gevolgd of een bepaald beroep heeft? Vraag het dan eens aan hem of haar. Hoe vond hij of zij de opleiding? Wat doen ze eigenlijk qua werkzaamheden? Enzovoorts. Dit heeft mij erg geholpen in het maken van mijn studiekeuze.

Lees meer over de opleiding Verpleegkunde (HBO-V) aan de HZ