Wilde je altijd al Verpleegkunde studeren?

Toen ik jong was, wilde ik naar de theaterschool. Maar het laatste jaar van de havo wilde ik meer de medische kant op. Volgens mijn familie kwam dat doordat ik veel ziekenhuisseries keek en het beroep idealiseerde. Ik ben toen naar een studiekeuzecoach gegaan en verschillende opleidingen bekeken. Ook heb ik gepraat met mensen in het vak. Uiteindelijk heb ik inderdaad gekozen voor een opleiding Verpleegkunde en ben erg blij dat ik die keuze gemaakt heb.

Wat vind je leuk aan Verpleegkunde?

Als verpleegkundige heb je echt contact met de patiënt, terwijl je ook bezig bent met medische en bevorderende zaken rondom gezondheid. Er zit dus een enorm sociaal aspect aan vast. Ik vind het zelf een interessante uitdaging om de spil te zijn tussen de dokter en de patiënt.

Waarom heb je gekozen om Verpleegkunde te studeren aan de HZ?

Tijdens mijn studiekeuzeproces heb ik een open dag bezocht van de HZ. Tijdens die dag voelde het hier gemoedelijk. Ook was het niet overweldigend, omdat het niet een grote hogeschool is. Daarbij wilde ik graag op kamers en zeil ik graag. Dat de HZ dichtbij het water is, hielp dus ook zeker mee.

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Ben je blij met je keuze voor de HZ?

Ja, wat ik heel fijn vind aan de HZ is dat het een kleine persoonlijke hogeschool is. De docenten kennen je echt. Ze houden ook echt rekening met je. Je bent op de HZ enorm welkom om te studeren en iedereen doet echt zijn best voor je. Het is gewoon heel warm. Ook krijg je alle kansen om een goede verpleegkundige te worden, maar dan moet je ze wel pakken. Dat past ook wel bij een bachelor verpleegkunde.

Kun je iets meer vertellen over de opleiding Verpleegkunde?

Het is eigenlijk een hele brede opleiding met veel specialisaties. Zo begon ik de opleiding met het idee om op de ambulance te werken. Maar je kan op nog veel meer onderwerpen specialiseren. Momenteel studeer ik af op de intensieve care in Antwerpen. Dat is vrij heftig. Ik heb bijvoorbeeld te maken met veel complexe gezondheidssituaties. Er zijn ook studenten die nu afstuderen bij de GGD op bijvoorbeeld seksuele gezondheid. Dat is totaal anders. Je wordt echt opgeleid tot een brede verpleegkundige. Je kan daarbij veel verschillende stages lopen en kennis opdoen. Hierdoor zit er voor iedereen wel iets in.

Wat moet een studiekiezer echt weten over de opleiding Verpleegkunde?

Veel studiekiezers denken bij Verpleegkunde vaak aan enkel een zuster; een dame in het wit, die naast het bed staat en de patiënt wast. Uiteraard is dat ook één van onze taken. Verpleegkunde is echter veel meer dan dat. Het biedt echt heel veel mogelijkheden en je kunt er enorm veel kanten mee op. Dat verbaast mij elke dag steeds weer.

Hoe ziet de studie er verder uit? Krijg je veel hoorcolleges of werk je veel samen in groepjes?

Tijdens je studie moet je veel samenwerken, presentaties houden en in groepjes studeren. Je doet ook veel zelf kennis op. Het is echt ingesteld op jouw eigen leerproces en verantwoordelijkheid. Het is dus totaal geen studie waarbij je een college krijgt en dan een toets. Je moet echt zelf aan de slag. Dat vind ik heel waardevol en daar leer je veel meer van dan dingen uit je hoofd stampen.

Tot slot, hoe is het om op kamers te zitten in Vlissingen?

Vlissingen is natuurlijk niet een enorme studentenstad. Dat heeft zijn voor- en nadelen. Zo hoef je niet met heel veel studenten op een klein stukje vierkante meter te zitten, maar daardoor zijn er ook niet veel studentenhuizen. Toevallig heb ik veel geluk gehad en heb ik een kamer gevonden in het midden van het centrum, dichtbij de zee en 5 minuten van de HZ. Het was wel even wennen, maar uiteindelijk heb ik mijn eigen draai gevonden.

Meer informatie over de opleiding Verpleegkunde (HBO-V) aan de HZ