Waarom heb je gekozen voor de opleiding Verpleegkunde deeltijd?

“Ik werk al jaren als verpleegkundige, onder andere in een algemeen ziekenhuis en later in de gehandicaptenzorg. Binnen de gehandicaptenzorg heb ik gedurende acht jaar met mensen met een gedwongen opname gewerkt. Ik had genoeg van de agressie die daarbij komt kijken en maakte de overstap naar de ouderenzorg. Bij de keuze voor deze nieuwe stap wilde ik mij graag op persoonlijk vlak verder ontwikkelen, omdat ik voor mijn gevoel te lang had stilgestaan. Toen ik erachter kwam dat je deze studie kunt combineren met een 32-urige werkweek was ik overtuigd.”

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Waarom heb je voor de HZ gekozen?

“Ik heb een lange tijd in Vlissingen gewoond en fietste bijna dagelijks langs HZ, waarbij ik altijd dacht: ‘Hoe zou het zijn om op zo’n school te studeren?’. Dat is er eerder nooit van gekomen, maar ineens kwam het heel dichtbij. Voor het volgen van deze opleiding heb ik meerdere scholen bezocht, maar bij HZ voelde het anders. Soms heb je een klik met een school, wat dat precies is kan ik lastig uitleggen, maar hier had ik vanaf het eerste moment een positief gevoel.”

Hoe ervaar je het studeren? Wat zijn de leuke en minder leuke dingen?

“In de eerste zes weken komt er veel op je af. Allereerst, de omschakeling dat je überhaupt na al die jaren weer naar school gaat. Maar ook het grote gebouw en de hoeveelheid lesstof. Alles is opeens véél en daar heb ik zeker in het begin enorm veel moeite mee gehad. Totdat er na een paar maanden een omslagpunt kwam, wat ervoor zorgde dat alles perfect samenviel. Ik dacht echt: ‘wow, dit is zo gaaf’. Creatieve ideeën die ik op school bedacht, kon ik gelijk toepassen in de praktijk. Ik leerde netwerken en binnen mijn werk uit mijn comfortzone te treden. Je gaat gewoon op een hele andere manier naar je beroep kijken. Dat geeft zo ontzettend veel positieve energie!”

Wat zijn je plannen voor de toekomst met deze studie?

“Haha, heb je even! Ik loop al heel lang met het idee om als zzp’er aan de slag te gaan. Het lijkt mij zo waardevol om zorgmedewerkers in de toekomst te coachen om positieve energie om de werkplek te behouden. Natuurlijk is het soms rennen en vliegen als je werkzaam bent in de zorg, maar staat dat je in de weg dan kun je daar als medewerker ook iets aan veranderen. Daar wil ik ze graag bij ondersteunen. Binnen mijn werk lijkt het me gaaf om de eerste innovatieve verpleegkundige te worden en adviezen uit te brengen. Zo kan ik nog wel even doorgaan, want toekomstplannen zijn er genoeg. Ik kan niet wachten om aan de slag te gaan.”

Heb je tips voor mensen die ook deeltijd willen studeren?

“Mijn allerbelangrijkste tip: tijdens de studie moet je niet teveel nadenken, maar soms gewoon achter je laptop gaan zitten en beginnen. Gewoon doen! Je zit immers op school om te leren en fouten maken mag. Hoe meer fouten je maakt, hoe meer je leert. Zeker voor zorgmedewerkers, die vaak al perfectionistisch zijn, kan dit je tijdens je opleiding echt op weg helpen.”

Lees meer over de deeltijdopleiding Verpleegkunde (HBO-V) aan de HZ