Waarom heb je gekozen voor de opleiding Verpleegkunde deeltijd?

“In mijn huidige werk als verpleegkundige op mbo-niveau raakte ik de uitdaging kwijt. Ik merkte dat ik steeds vaker vragen stelde en in mijn denkwijze al op een ander niveau bezig was, dus ik besloot me verder te gaan specialiseren. In eerste instantie wekte de opleiding Wondverpleegkundige mijn interesse, maar deze opleiding bleek vol te zitten. Tijdens mijn zoektocht viel mijn oog op de hbo-opleiding Verpleegkunde, wat me vooral aansprak is de vele richtingen die je kunt opgaan. Je vergroot je kansen binnen de zorgsector en dat is een fijne basis voor de toekomst.”

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Waarom heb je voor de HZ gekozen?

“Tijdens mijn intake heb ik een heel fijn gesprek met een docent gehad. Ik voelde helemaal geen drempels, sterker nog, ik kon er terecht met al mijn vragen. Het is een nieuwe stap in je leven om een opleiding te starten. Naast je studie heb je ook een baan en een privéleven. Dan wil je het liefst vanaf het begin al makkelijk je weg vinden. Als de mensen om je heen je daarbij helpen, dan zit je al goed. En dankzij de fijne hulp van docenten wist ik al snel dat ik aan de HZ wilde studeren.”

Hoe ervaar je deze studie? Van welk vak heb je het meeste geleerd?

“Tijdens het verdiepende vak ‘Leiderschap in de zorg’ heb ik het meeste geleerd. Ik merk dat ik nu veel bewuster te werk ga en meer reflecteer op mijn eigen gedrag. Die zelfreflectie zorgt ervoor dat ik in een korte tijd grote stappen heb gezet. Zeker in de zorg, waar zo’n andere cultuur heerst, is het belangrijk om je manier van leiderschap verder te ontwikkelen. Je hebt met patiënten, je collega’s, de organisatie en de wetten te maken, en daar leer je tijdens dit vak mee om te gaan.”

Wat is het grootste misverstand over jouw vakgebied?

“Er zijn mensen die van een verzorgende of verpleegkundige denken dat ze vaak vies werk doen, dat is hartstikke onterecht! In mijn baan begeleid ik mensen in een revalidatieproces. Natuurlijk help je mensen als zij hulp nodig hebben bij hun basisbehoeften, maar daarnaast help je ze bij zelfmanagement en hoe zij zelf de regie weer oppakken. Aan het einde van zo’n proces zie je een heel ander persoon de zorginstelling verlaten en dat is keer op keer zo mooi om te zien. Je hebt dan zoveel doelen bereikt. Dat zien mensen niet altijd en dat vind ik jammer.”

Hoe combineer je de studie met je werk- en privéleven?

“Prioriteiten stellen. Je hebt eigenlijk je studie, werk en thuis. Die tijd moet je eerlijk verdelen en dat is soms lastig. Maar het allerbelangrijkste is dat je alles met plezier blijft doen. Voor mij is een dag naar de HZ echt een uitstapje, daar kijk ik naar uit. Je ziet je medestudenten weer en het is een fijne afwisseling met het dagelijkse werk!”

Lees meer over de deeltijdopleiding Verpleegkunde (HBO-V) aan de HZ