Over de studie Human Resource Management

In mijn examenjaar van de havo ben ik me gaan oriënteren op een studierichting. Human Resource Management sprak me aan omdat het aansluit bij veel van mijn interesses: economie, een stukje management, maar ook het menselijke aspect. De coachende en adviserende rol die je kunt hebben in de HRM is me gaandeweg de studie steeds meer aan gaan spreken. 

Persoonlijke begeleiding 
Voor mij is de HZ lekker dichtbij huis in Zeeland. Dat was één reden om er te gaan studeren. Maar de school zelf sprak me ook aan. Je krijgt hier heel veel persoonlijke begeleiding en dat vind ik belangrijk. Je hebt nauw contact met de leraren.

Eigen ruimte
Onze opleiding Human Resource Management heeft een eigen ruimte. Er zijn een aantal lokalen waar les wordt gegeven, er staan lekkere banken en leraren hebben een open kantoor. Dat werkt heel goed. We hebben er veel les en we blijven nadien vaak hangen om dingen af te maken of in een groep te werken. Het voordeel is dat je altijd zo naar een docent kunt lopen.

Stage
In mijn derde jaar heb ik stagegelopen bij een grote, internationaal opererende wetenschappelijke uitgeverij. Daar heb ik echt alles kunnen doen wat bij Human Resource Management komt kijken: functieprofielen opstellen, ziekteverzuim bijhouden, sollicitatiegesprekken en slecht nieuws gesprekken voeren… Ik vond het spannend, maar tegelijk had ik het gevoel dat ik er helemaal klaar voor was. Ik had de theorie gelezen, ik werd heel goed begeleid en we hadden allerlei soorten gesprekken al geoefend tijdens onze opleiding.

Geen zesjes
Ik ben ambitieus; neem niet snel genoegen met een zesje of een zeventje. Doordat er weinig afstand is tot de docenten valt hen dat ook op en ze helpen je graag bij je ontwikkeling. Zo ben ik door een leraar voorgedragen voor het Honours Programme. Een andere leraar wist dat ik interesse had in leiderschap en heeft gezorgd dat ik mee kon doen aan een leadership trainingsweekend. Dat was heel bijzonder en ik heb allerlei interessante cursussen over leiderschap en management kunnen volgen. Als je wat wilt, als je wat kan en je hebt ambities, dan kan de HZ je echt uitdagen en op weg helpen om nog meer te bereiken.

Honours Programme
Deelname aan het Honours Programme van de HZ dwong me uit mijn comfort-zone te stappen. Ik ben heel georganiseerd en perfectionistisch. De spontaniteit van het backpacken naar Singapore, Taiwan en Hongkong als onderdeel van dit programma was voor mij een groot leermoment. Zo kan reizen dus ook! Daar komt bij dat je echt leert kijken naar andere culturen. Het verbreedt je wereld. Samen met andere studenten deed ik onderzoek naar de relatie tussen urbanisatie en stress. In veel gevallen was de werkdruk en stress enorm. Door het project heb ik meer interesse gekregen in het coachende aspect van HRM. Ook heeft het me doen beseffen hoe belangrijk het is om achtergrondkennis te hebben over wat er in een bedrijf en de omgeving daarvan allemaal speelt.

Toekomst
Ik weet nog niet precies welke functie binnen de HRM ik wil gaan vervullen. Ik zie mezelf wel ooit in een leidinggevende functie binnen een HRM-team, maar misschien wil ik ook wel bedrijven of mensen gaan adviseren. Eerst ga ik nog verder studeren. Ik ga voor een Master in HR aan Tilburg University.

Lees meer over de opleiding Human Resource Management aan de HZ

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×