Waarom heb je voor de opleiding Maritiem Officier gekozen?

“Mijn opa heeft altijd gevaren als machinist. Vroeger vertelde hij, als we samen over de boulevard liepen, altijd verhalen over zijn werk aan boord. Op de havo heb ik een technisch profiel gekozen omdat dat mij interesseerde. Toen ik klaar was dacht ik: ik ga de zeevaartschool doen. Ik heb uiteindelijk gekozen voor de opleiding Maritiem Officier. De opleiding beviel ontzettend goed, ik ben afgestudeerd als Maritiem Officier en heb het nu ontzettend naar mijn zin als derde stuurman.”

Waarom heb je voor de HZ gekozen?

“Voor mij was de keuze voor de HZ heel makkelijk. Ik woon vijf minuten van de hogeschool af en ik ben in Vlissingen geboren en getogen. Mijn opa heeft ook op de zeevaartschool in Vlissingen gezeten, om deze redenen was de keuze voor mij logisch.

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Voor welk bedrijf ben je nu werkzaam?

“Ik ben nu werkzaam voor Jumbo Shipping, een bedrijf dat zware ladingen vervoert. Zware ladingen kan van alles zijn: bijvoorbeeld het vervoeren van sleepboten of containerkranen. Het is wilde vaart, dat betekent dat de bestemming afhankelijk is van waar er lading beschikbaar is. Mijn eerstvolgende opstapplaats is Tarragona in Spanje, vanuit daar varen we richting Italië, terug naar Spanje en door naar Rotterdam. Vanaf daar staat de reis open, wij varen naar waar er lading beschikbaar is.”

Hoe kijk je nu terug op je studie?

“Ik heb het tijdens mijn vier jaar op de HZ ontzettend naar mijn zin gehad. Maritiem Officier is een heel interessante opleiding en erg veelzijdig. Ik vond de sfeer erg fijn en ik kon altijd met al mijn vragen bij de docenten terecht! Het is hard werken, maar je krijgt er heel veel voor terug. Wat je uiteindelijk aan boord meemaakt, kun je thuis niet uitleggen: echt heel gaaf!”

Aan wie zou je de opleiding aanraden?

“Ik denk dat het belangrijk is dat je avontuurlijk bent en interesse hebt om de wereld over te gaan: de wereld ligt aan je voeten. Ik zou de opleiding daarom zeker aanraden. Je kunt een hele hoop van de wereld zien, je maakt ontzettend veel mee en het is geweldig om aan boord te zijn en niets om je heen te zien dan water en af en toe een groep dolfijnen of walvissen. Zelfs als je niet meer wilt varen, kun je met dit diploma van de opleiding Maritiem Officier een hele hoop functies aan de wal uitvoeren.”

Hoe is het als vrouw in wat van oudsher een mannenwereld is?

“Het is nog steeds wel een mannenwereld. Ik zit vaak als enige vrouw aan boord maar ik merk er niet veel van. Het ligt eraan hoe je er zelf instaat en hoe je jezelf openstelt voor anderen. Ik heb het heel erg naar mijn zin. Pas als ik met al mijn collega’s aan de eettafel zit en om mij heen kijk, heb ik door dat ik tussen de mannen zit. Je moet je voor je gevoel wel extra bewijzen. Als je het echt wilt, zou ik ervoor gaan. Het is superleuk!”

Lees meer over de opleiding Maritiem Officier aan de HZ