Sportkunde: Yannick vertelt over zijn studiekeuze
Je hebt eerder een mbo-opleiding afgerond. Waarom ben je weer gaan studeren?
Klopt, ik heb als vooropleiding de opleiding Horeca Management gevolgd op het mbo. Hierna ben ik in de horeca aan de slag gegaan, maar na 4 jaar was ik het helemaal beu. Vooral dat je in de weekenden moet werken, ging mij enorm tegenstaan. Ik wilde dus graag de horeca uit. Dit bleek echter lastiger dan verwacht. Zo heb ik een tijd gewerkt als hovenier en bij de sportschool in de buurt. Ik raakte echter steeds niet verder simpelweg omdat ik niet het ‘juiste’ papiertje had. Ik had dus eigenlijk geen andere keus dan mij te laten omscholen.
Waarom heb je gekozen om voltijd een hbo-opleiding te gaan volgen?
Ik kon natuurlijk ook kiezen om een cursus te volgen. Een cursus kost echter veel geld en dan leer je alsnog maar een klein stukje van de hele taart. En dan zou je net zien dat ze elders weer net een ander papier vragen en dan moet je weer een andere cursus volgen. Het leek mij zelf fijner om direct het complete pakket te leren en dus weer fulltime naar school te gaan.
Tekst loopt door onder de afbeelding.
Had je van te voren twijfels om een hbo-opleiding te gaan volgen?
Ik wilde zo graag de horeca uit, dat ik echt gemotiveerd was om weer terug te gaan. Desalniettemin dacht ik wel dat het heel moeilijk zou zijn om mee te komen op het hbo. Al is sowieso lastig om na meerdere jaren terug naar school te gaan of dat nu om een mbo, hbo of wo-opleiding gaat.
De horeca, hovenier en nu dus student Sportkunde aan de HZ. Waarom heb je gekozen voor deze opleiding?
Ik ben Sportkunde gaan studeren, aangezien het een hele brede opleiding leek. Ik wilde ook per se een opleiding dat je niet opleid tot slechts één beroep. Stel je voor dat ik dat dan wederom na een tijdje beu ben, wat dan? Dan zou ik weer terug naar aan de studie moeten.
En heeft de opleiding je verwachtingen waargemaakt?
De opleiding is precies wat ik dacht en zelfs nog beter. Vooral de eerste twee jaar leer je echt over allerlei onderwerpen. Elk jaar is namelijk onderverdeeld in vier blokken en in elk blok krijg je steeds één stukje van de taart. Pas in het derde jaar ga je iets meer een specifieke richting op door het volgen van een minor. Ook mag je steeds stage lopen. Dit begint al direct in het eerste jaar. Dit is voor mij echt een toegevoegde waarde, omdat je direct in de praktijk bezig bent.
Hoe is het om weer student te zijn?
Heel eerlijk, de eerste maand vond ik best pittig. Ik was immers al 4 jaar student-af. Ondanks dat ik mij goed had voorbereid, merkte ik dat ik veel niet meer wist. Niet alleen hoe je ‘moest leren’, maar ook hoe het zat met toetsen, opdrachten en sommige woorden waren mij een raadsel. Gelukkig haalde ik met mijn groepje de eerste opdracht direct. Dat gaf mij het vertrouwen om door te gaan en naar verloop van tijd werd het steeds makkelijker voor mij. Wel ben ik altijd aanwezig in de lessen en schrijf ik alles goed op.
Merk je dat je er nu anders instaat dan toen je 17 was?
Toen ik 17 was en op het mbo zat, deed ik nooit echt mijn best. Zo zou ik in die tijd mezelf nooit drie weken opsluiten om te blokken. Eigenlijk ging ik naar school, omdat het moest. Nu ben ik echt gemotiveerd om te studeren. Ik neem zelfs deel aan de opleidingscommissie, waardoor ik veel bijdragen aan de ontwikkeling van de opleiding. Verder heb ik mezelf voorgenomen om altijd minimaal een 7,5 te scoren, terwijl ik vroeger met een 5,5 al genoegen nam. Ik denk dat ik nu veel meer trots op mezelf wil zijn en echt iets bereiken. Momenteel sta ik zelfs een 7,7! Dat geeft mij echt een kick.
Je zit nu in je derde jaar. Welke minor heb je gekozen?
Eigenlijk wilde ik de minor psychologie volgen, maar dat kwam niet uit qua planning. In eerste plaats vond ik dat echt jammer. Echter moest ik hierdoor verder kijken en kwam ik terecht bij het lectoraat, waar ik onderzoek doe. Hiervoor ga ik motorische screenings uitvoeren bij kinderen op de basisschool. Met ons groepje mochten we kiezen welk onderzoeksvraag wij wilden bekijken en mij sprak toen gelijk het onderzoek naar kinderen aan. Kinderen groeien namelijk nog en als je die nu al helpt, dan hebben zij daar de rest van hun leven profijt van.
En bevalt de onderzoek kant?
Het grappige is dat ik van te voren echt dacht dat ik onderzoek helemaal niet leuk zou vinden en dat onderzoekers saai zouden zijn. Op het lectoraat zitten echter leuke enthousiaste mensen en meerdere jonge gasten. Ook ben ik er achter gekomen dat ik het interessant vindt om te weten waarom mensen bepaalde dingen doen. Ik zit er zelfs aan te denken om mijn afstudeerstage ook op het lectoraat te doen en dan onderzoek te doen naar burn-outs. Ik vind dat heel interessant, aangezien veel mensen om mij heen er mee te maken. En ik vraag mij echt af, waarom het nu zoveel voorkomt. Zijn wij als mensen veranderd? Heeft het te maken met het werk? De komst van social media? Het kan van alles zijn!
Hoe ervaar je het om aan de HZ te studeren?
Ik vind de HZ echt een hele ontspannen hogeschool. Daarbij zit je hier niet in een groot lokaal enkel te luisteren en te schrijven. De docenten hebben echt oog voor je en je kan ze altijd vragen stellen. Zelf klop ik vrij vaak aan bij docenten en ben blij dat er echt naar de student geluisterd wordt. Op de HZ wordt ook eerder het rooster aan de studenten aangepast dan wat handig is voor de docenten. Je kan je op de HZ ook echt ver komen. Ik heb bijvoorbeeld een tutorschap gecreëerd voor de opleiding. Ik merkte dat hier behoefte naar was en heb hiervoor zelf initiatief genomen. Na meerdere keren praten, goede argumenten en wat tijd, ben ik nu tutor voor de eerstejaars studenten Sportkunde.
Wat voegt zo’n tutor toe voor de opleiding?
Een tutor geeft bijvoorbeeld ondersteuning tijdens de lessen. Ik doe bijvoorbeeld de voorbereidingen voor praktijklessen, maak documentjes voor de studenten, bereid oefeningen voor, enzovoorts. Verder ben ik aanwezig tijdens de lessen en kunnen studenten bij mij terecht met vragen over de lesstof. Ik heb bijvoorbeeld ook contact met studenten die een blok niet gehaald hebben, en help hen om de knelpunten weg te halen en alsnog de opdrachten met succes af te ronden. Eigenlijk geeft een tutor extra ondersteuning aan studenten.
Merk je trouwens iets van het leeftijdsverschil met je medestudenten?
Niet echt. Nu ben ik ook niet de enige die wat ouder is dan de gemiddelde student, dus dat scheelt misschien ook. Daarbij is het ondanks de leeftijdsverschillen altijd gezellig onderling en ik word altijd uitgenodigd voor feestjes. Zo hadden we laatst nog een poolparty. Ik ben immers ook gewoon student.
Wat zijn je plannen na je afstuderen?
Na mijn afstuderen zou ik graag verbonden blijven aan de HZ en de opleiding, waar ik mij momenteel al veel voor inzet. Ik zou bijvoorbeeld nog graag één of meerdere dagen in de week de opleiding willen blijven ondersteunen en de overige dagen bij het lectoraat onderzoek willen doen. Of misschien als lijfstijlcoach aan de slag in het bedrijfsleven. Het is maar net waar het balletje naar rolt en dat kan dankzij de breedte van de opleiding alle kanten op zijn.
Heb je nog advies voor mbo’ers die twijfelen over een hbo-opleiding?
Gewoon doen! Misschien denk je dat je het niet aankunt of een hbo-opleiding te moeilijk voor je is. Als je de stof goed bijhoudt en oplet in de les, dan haal je het wel. Laat je dus niet afschrikken. Jij kan dit!