Mick over Engineering: een opleiding voor probleemoplossers en multitaskers
Mick, hoe ben je bij de opleiding Engineering én bij de HZ terecht gekomen?
“Ik wist al dat ik heel graag mechatronica wilde doen. Het was voor mij dé techniekrichting. Mechatronica combineert eigenlijk een aantal vakken en disciplines. Ik heb eerst een jaartje ICT gestudeerd aan een andere, grote hogeschool waar duizenden studenten rondliepen. Ik wilde een andere studierichting gaan doen en dat grootse bij mijn oude opleiding heb ik als negatief ervaren. Docenten die niet bij afspraken komen opdagen, niet aanspreekbaar zijn. Dit is een wat kleinere opleiding en de drempel binnen de HZ is heel laag, je kent iedereen.”
Welke eigenschappen heeft iemand volgens jou nodig voor de opleiding Engineering?
“Als je inventief bent, als je het leuk vindt om dingen te bouwen, dingen te ontwerpen, dan ben je bij Engineering op je plaats. Als je veelzijdig bent en het leuk vindt om problemen op te lossen op een manier die zo min mogelijk nieuwe problemen veroorzaakt. Het is echt een opleiding voor probleemoplossers en multitaskers.”
Wat vind je van de opleiding en de dingen die je er leert?
“We krijgen op onze opleiding een heel goede methodiek aangeleerd. Je leert op een systematische manier een product ontwikkelen. De methodieken die ik bij Engineering leer, kon ik heel goed toepassen tijdens mijn stage, toen ik een product van begin tot eind moest ontwikkelen. Deze opleiding geeft je goede houvast.”
Je hebt stage gelopen in Bangladesh. Wat heb je daar gedaan?
“Deltares, de organisatie waar ik stage liep, is hét kennisinstituut van Nederland op het gebied van water. Zij doen ook heel veel projecten in het buitenland. Dit project, gericht op een poldergebied in Bangladesh dat kampte met waterbeheer, kwam voort uit ontwikkelingshulp en is opgezet door de Nederlandse ambassade. Het grootste deel van mijn tijd heb ik in Vlissingen gewerkt aan de ontwikkeling van de waterhoogtesensor die Deltares in Bangladesh wilde gebruiken. Ik ben twee keer mee geweest naar Bangladesh, om de omgevingsfactoren te kunnen bekijken, onderhoud te doen aan de huidige sensoren en zien wat er goed ging en verbeterd moest worden. Uiteindelijk hebben we 15 multiflexmeters opgehangen ter plaatse, deze doen het nu nog steeds.”
Je staat nu op het punt om voor drie weken naar China te gaan. Wat ga je daar doen?
“Onze opleiding heeft een samenwerkingsverband met SMU, Shanghai Maritime University. Als onderdeel van het lesprogramma daar krijgen studenten drie weken les van docenten van de HZ, die geassisteerd worden door studenten Engineering. Ik heb me daarvoor aangemeld en ben geselecteerd om te assisteren bij de cursus Integration Project. Hierin komt dan alles samen wat derdejaars studenten hebben geleerd. We hebben zes opdrachten bedacht die verdeeld worden over 120 studenten, en bij de uitvoering daarvan gaan we ze begeleiden. Ze komen dan met heel ingenieuze oplossingen, ik heb er heel erg veel zin in.”