Waarom heb je gekozen voor de opleiding Maritiem Officier aan de HZ?

"Zeilen doe ik al heel lang en ik ben daar inmiddels best fanatiek in. Ik vind het echt heerlijk om op het water te zijn. Daarnaast is een kantoorbaan niks voor mij; ik vind het wel fijn dat ik straks als stuurman toch redelijk wat vrijheid heb. Tijdens de open dag van de HZ maakte ik kennis met de simulatoren en hoorde ik de stageverhalen van de studenten. Ik was gelijk verkocht!"

Wat is jouw droombaan?

"Ik heb gekozen voor de richting stuurman. Als stuurman hou ik me bezig met de lading en het navigeren. Simpel gezegd: een schip van A naar B brengen. Ik heb nog getwijfeld of het werk in de machinekamer iets voor mij was. Maar ik kwam er achter dat het werk op de brug beter bij me past. Bovendien heb ik de droom om als loods aan het werk te gaan. Om schepen vanaf de Noordzee over de Westerschelde naar Antwerpen, Terneuzen of Vlissingen te varen. Daarvoor heb ik wel eerst minstens vijf jaar werkervaring als stuurman nodig, ervaring hebben als eerste stuurman, én moet ik een pittige test ondergaan. Maar als ik die doorsta volgt er bij het Loodswezen een opleiding tot loods van ongeveer 13 maanden. Voor het zo ver is zou ik heel graag eens naar Australië varen."

Wat is je leukste ervaring tot dusver?

"Mijn stage was hartstikke leuk. Het was gaaf om het werk al een beetje in het echt te kunnen doen. Ik vertrok vanuit Zeebrugge op een gastanker van 160 meter en binnen een dag zat ik al in Zweden. Vervolgens voeren we tussen Zeebrugge, Zweden, Finland en Rusland op en neer voor het halen en brengen van lading. Het was een hele ervaring, want ik was toch gelijk een half jaar van huis weg. De mensen aan boord waren op dat moment mijn collega’s, vrienden en familie tegelijk."

Zie je je vriend dan nog wel eens?

"Zeker wel! Mijn vriend heb ik leren kennen op de zeilschool en is ook zeevarende. Als wij ons werk een beetje goed op elkaar afstemmen kunnen wij elkaar zeker nog vaak genoeg zien. Tijdens mijn stage mocht hij tien dagen mee varen, dat was heel leuk! Ik hou er wel rekening mee dat ik niet meer voor lange tijd weg kan als ik er in de toekomst voor kinderen zou kiezen. Dan zou die baan bij het loodswezen echt perfect zijn!"

En wat als meisjes nog twijfelen of de opleiding iets voor hen is?

"Voordat ik me aanmeldde bij de opleiding ben ik eerst via Zeebenen Gezocht tien dagen meegevaren op een schip. Zij organiseren zulke reizen voor jongens en meiden die nog twijfelen of een maritieme opleiding iets voor hen is."

Interview en foto met dank aan GirlsFuture – Meiden & Techniek, waarom niet?!

Lees meer over de opleiding Maritiem Officier aan de HZ