Waarom heb je gekozen om HBO-ICT te studeren?
Ik hield mij altijd al wel bezig met computers en computeronderdelen. Ik wist echter nog niets over het software-gedeelte en het leek mij interessant om hier meer over te leren. Ik twijfelde echter nog tussen ICT en Bedrijfseconomie. Uiteindelijk heb ik eerst een jaar Bedrijfseconomie gestudeerd en daarna pas gekozen voor de opleiding ICT.

Hoe ben je tot die studiekeuze gekomen?
Op het moment dat ik een studiekeuze moest maken, was ik vooral geïnteresseerd in bedrijfsuitvoeringen. Daarbij was bedrijfseconomie één van mijn beste vakken op de havo. Samen met mijn mentor heb ik veel gepraat en uiteindelijk gekozen voor de opleiding Bedrijfseconomie. ICT was toen al wel mijn tweede keuze.

En uiteindelijk dus alsnog student ICT.
Ja en ik ben blij dat ik de switch gemaakt heb. Natuurlijk vind ik het nog steeds heel interessant hoe bedrijven in elkaar zitten en hoe mensen een bedrijf voeren. Het vakgebied zelf bleek gewoon minder passend bij mij. De opleiding ICT past veel beter. Het is informeler en de vakken liggen mij ook meer.

Wat voor soort vakken krijg je tijdens je opleiding ICT?
Ik heb onder andere vakken gevolgd over hoe je software ontwikkelt, wat fijn is voor mensen om te gebruiken en hoe je veilig software kunt maken. Ook krijg je op de opleiding in het eerste jaar algemene vakken, zoals Engels. Daarnaast ontwikkel je tijdens je studie professionele skills, zoals hoe je in een team moet werken, hoe je zelfstandig moet werken en hoe je omgaat met kritische feedback.

Je zit dus niet alleen maar achter je beeldscherm?
Heel veel mensen denken bij ICT dat je acht uur per dag alleen achter de computer zit en enkel code aan het schrijven bent. Het is echter zeker niet enkel coderen of software ontwikkelen achter je computer. Het is eigenlijk het tegenovergestelde. Op de HZ is ICT sowieso veel meer op een sociale manier. Je hebt echt met elkaar bezig en werkt altijd wel in groepen van zes tot acht man. Je leert natuurlijk ook software ontwikkelen, want dat is gewoon een integraal deel van ICT, maar het is niet enkel: doe dit, doe dat. Het wordt je geleerd hoe je iets kunt maken, zonder dat je precies weet wat je moet doen. Gewoon dat je het straks zelf kunt opzoeken en zelf kunt implementeren.

Wat vind je een pluspunt aan de opleiding ICT op de HZ?
Wat ik vooral fijn vind is dat alle vakken erg praktisch gericht is. Je bent wel met vakken bezig, maar vaak maak je een project en heb je met echte bedrijven te maken. De vakken daaromheen helpen je om het project goed te kunnen afronden. Die projecten verschillen ontzettend: De ene keer ben je met een virtual-reality project bezig en de andere keer met een applicatie project. Ik vind dat een hele fijne manier van les krijgen.

Wat is het bijzonderste project, waaraan je meegewerkt hebt?
Het beste wat ik tot nu toe gemaakt heb, was in de tweede helft van mijn tweede jaar. Wij werkten toen aan een Data Science project. Bij Data Science kijk je eigenlijk naar een excel-bestand met honderden lijnen en een dertigtal kolommen met allemaal data erin. Uit die data probeer je nuttige conclusies te trekken. Daar hadden wij dus een project in en dat ging heel goed. We waren goed bezig als team en hebben uiteindelijk een mooi resultaat kunnen neerzetten, waar het bedrijf in kwestie nu ook echt verder op aan het voortbouwen is met een nieuwe projectgroep. Daar ben ik trots op, en ook op mijn bijdrage daaraan.

Wat vind je moeilijk aan de opleiding?
Op een gegeven moment ga je met Data Science op een best hoog niveau met wiskunde modellen werken. En het enige wat je dan doet is de data invoeren in die modellen en daar komen dan resultaten uit. Om die modellen te begrijpen, en optimaal te kunnen gebruiken, moet je alleen wel weten wat de wiskundige formules op de achtergrond berekenen. Zelf ben ik niet zo heel goed in wiskunde, dus dat was voor echt onbegrijpelijk. Ik zat er echt naar te kijken alsof het een of andere vreemde taal was.

Moet je dan eigenlijk goed wiskunde kunnen om ICT te gaan studeren?
Nee, je hoeft niet perse goed wiskunde kunnen om de opleiding te volgen. Voor Data science zal het je natuurlijk wel helpen, maar het zou je niet limiteren als je het niet goed kan.

Hoe is het om ICT te studeren aan de HZ?
Wij zitten in het HZ-gebouw in Middelburg. Daar zitten alle technische opleidingen. Dat is echt een geweldig gebouw om in les te krijgen. Het voelt niet als een school en het is heel praktisch gericht. De vrijheid die je krijgt van de HZ zelf, hoe je jouw vakken wilt invullen, vind ik ook erg fijn.

Tekst loopt door onder de afbeelding.

De sfeer onderling is goed. Ik kan gewoon mezelf zijn. Iedereen accepteert elkaar en gaat goed met elkaar om. Ik heb ook veel nieuwe vrienden gemaakt op de HZ.

Waarom heb je eigenlijk gekozen om ICT te studeren aan de HZ?
Voor mij was de HZ de enige optie om te studeren. Ik ben ook nergens anders gaan kijken. Ik wilde niet op kamers en had hier een goed bijbaantje. De HZ is 10 minuten fietsen, dus die keuze was snel gemaakt.

Wat wil je later gaan doen met je diploma ICT?
Binnen ICT hebben we drie afstudeerrichtingen: Software Engineer, Data Scientist of Business IT Consultant. Ik ben die laatste kant opgegaan, want dan ga je toch weer een beetje de bedrijfskant op. Ik wil mij graag profileren als iemand die vooral praat met mensen en het resultaat van dat praten doorgeeft aan developer teams, waardoor je een soort functionele link wordt tussen iemand die iets wilt met software en de mensen die het moeten implementeren. Dat lijkt mij gaaf om te doen.

Heb je nog tips voor toekomstige ICT-studenten?
Wees bereid om jezelf aan te passen aan een situatie of aan een manier hoe iets gedaan wordt. Je moet kritiek kunnen incasseren en ook geven. Je wordt hier trouwens goed bij geholpen en docenten staan altijd klaar om je te begeleiden. Maar hou daar rekening mee als je ICT wilt studeren.

Lees meer over de opleiding HBO-ICT aan de HZ.