HBO-ICT: Kylian over de opleiding

Waarom heb je gekozen voor de opleiding HBO-ICT?
Tijdens mijn opleiding ICT-beheerder op het mbo deed ik een project samen met een hbo’er. Ik had hierdoor stiekem al een insider view van hoe de opleiding er uitziet. Daarnaast heb ik veel mensen gesproken op de HZ, zowel studenten als docenten. Je krijgt op die manier echt een beeld van wat komen gaat. Wat mij vooral aantrok was het samenwerken. Dat had ik op het mbo ook al gedaan. Klassikaal les krijgen is gewoon niets voor mij.

Merk je verschil tussen je ICT opleiding op het mbo en nu op het hbo?
De opleiding is 50% ICT en 50% hbo. Het is dus niet alleen puur ICT en daarin zit denk ik het verschil. Je leert tijdens opleiding HBO-ICT ook echt Design Thinking. Hierdoor zit het een beetje tussen business en software engineering in.

Wat vind je het leukste aan de opleiding?
De vorm waarop het onderwijs gegeven wordt: echte opdrachtgevers en echte opdrachten. Net als op het mbo werk je tijdens je hbo-opleiding aan veel projecten. Daarbij heb je een echte opdrachtgever en werk je aan een echt praktijkvraagstuk. Zo heb ik bijvoorbeeld gewerkt aan een project voor Rijkswaterstaat en een Augmented Reality oplossing voor het bedrijf YourSurprise. Deze basis hebben ze daarna verder ontwikkeld. Na het afronden van een project belandt het dus niet in een ijskast, maar er wordt echt iets meegedaan. Dat vind ik super tof.

En wat vind je minder leuk?
Programmeren is niet echt mijn ding, daar ben ik nu achter gekomen. Ik had het nog nooit gedaan voordat ik begon met de opleiding. Aan het begin dacht ik ook echt: “Oei waar ben ik aan begonnen?” Naarmate ik verder kwam in de opleiding en ik steeds meer leerde, ook van anderen, red ik het wel. Maar die kant wil ik niet op.

Hoe vind je de HZ?
De HZ is een plek waar de student centraal staat. Docenten en het andere personeel staan altijd open voor een praatje. Ook staan ze altijd open voor feedback en/of verbeterpunten. Ze moedigen dit zelfs aan.

Op de HZ kun je je tijdens de opleiding HBO-ICT specialiseren als Business IT Consultant, Data Scientist en Software Engineer. Die laatste valt dus af, maar welke van de overige twee trekt jou het meest?
Data Science vind ik wel interessant, maar erg ingewikkeld. Het liefst wil ik ergens terechtkomen als Business IT Consultant. Daar heb ik ook al veel ervaring in en ook mijn minor is Business IT gerelateerd.

Kun je meer vertellen over de minor?
Ik ga voor de minor naar Zuid-Korea. Het is een van de beste landen van de wereld qua onderwijssysteem en ik heb leuke verhalen gehoord. Ik ben erg benieuwd naar de cultuur daar. Het is niet Westers, maar wel modern. Dat lijkt mij heel gaaf. Het International Office van de HZ heeft mij enorm geholpen om alles te regelen: een onderkomen, vakkenpakket kiezen, enzovoorts. Echt top!

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Hbo Ict Kylian 670X450

Je kunt dus ook naar het buitenland tijdens je studie?
Ja die kans heb je, dus neem hem! Maar ook als je in Nederland blijft is de HBO-ICT studie heel internationaal ingestoken. Er worden regelmatig sessies georganiseerd en je kunt de gehele opleiding in het Engels volgen samen met Internationale studenten.

Wat is verder nog een pluspunt aan de opleiding volgens jou?
Het projectwerk vind ik wel echt het pluspunt aan de ICT opleiding. Ook uit de agile lessen haal ik veel. Je leert daarin communiceren en presenteren. Voor mij gevoel kon ik dit al, maar agile heeft mij wel meer gevormd. Je wordt hierdoor ook goed voorbereid om straks in of met een team te werken.

Waarom zou je als studiekiezer voor de HZ moeten kiezen?
Kies voor de HZ als je van aanpakken houdt, initiatief durft te nemen en een echte teamworker bent. Ben je dat niet? Kies dan alsnog zodat je dit hier kan leren. Je kiest namelijk ook voor een goede persoonlijke ontwikkeling. Je wordt namelijk niet enkel getraind in je vakgebied, maar ook in presenteren, communiceren, flexibiliteit en het handelen op hbo-niveau. Dit zorgt ervoor dat je goed voorbereid bent voor je baan later, of een vervolgstudie. Daarbij maakt het je als persoon sterker.

Lees meer over de opleiding HBO-ICT aan de HZ