Kylian is student HBO-ICT aan de HZ. Na het behalen van zijn mbo-diploma wilde hij graag verder studeren. Op het hbo leerde hij dat de opleiding nog veel breder is dan het pure programmeren. "Je leert bijvoorbeeld ook over communicatie, agile werken en Design Thinking. Hierdoor zit het een beetje tussen business en software-engineering in."

Waarom heb je gekozen voor de opleiding HBO-ICT?
"Tijdens mijn opleiding ICT-beheerder op het mbo deed ik een project samen met een hbo’er. Ik kreeg hierdoor een goed kijkje in hoe de opleiding eruitziet. Daarnaast heb ik veel mensen gesproken op de HZ, zowel studenten als docenten. Wat mij vooral aantrok was het samenwerken. Dat had ik op het mbo ook al gedaan. Klassikaal les krijgen is gewoon niets voor mij."

Merk je verschil tussen je ICT-opleiding op het mbo en nu op het hbo?
"Ja. De opleiding is niet alleen puur ICT. Je leert tijdens opleiding HBO-ICT ook over thema's als Design Thinking. Hierdoor zit het een beetje tussen business en software-engineering in."

Wat vind je het leukste aan de opleiding?
"Je werkt veel in de praktijk, met echte opdrachtgever en echte praktijkvraagstukken. Zo heb ik bijvoorbeeld gewerkt aan een project voor Rijkswaterstaat en een Augmented Reality-oplossing voor het bedrijf YourSurprise. Deze basis hebben ze daarna verder ontwikkeld. Na het afronden van een project belandt het dus niet in een lade, maar er wordt echt iets meegedaan. Dat vind ik supertof."

En wat vind je minder leuk?
"Programmeren is niet echt mijn ding, daar ben ik nu achter gekomen. Ik red me er wel mee, zeker nu ik er meer over geleerd heb. Maar het is niet de kant die ik uiteindelijk op wil gaan."

Hoe is de samenwerking met docenten?
"De HZ is een plek waar de student centraal staat. Docenten en het andere personeel staan altijd open voor een praatje, maar ook voor feedback of verbeterpunten. Ze moedigen dit zelfs aan."

Op de HZ kun je je tijdens de opleiding HBO-ICT specialiseren als Business IT Consultant, Data Scientist en Software Engineer. Wat trekt jou het meest?
"Het liefst wil ik later aan het werk als Business IT Consultant, dus dat lijkt mij de geschiktste route. Hier heb ik ook al veel ervaring in. Ook mijn minor is Business IT-gerelateerd."

Kun je meer vertellen over de minor?
"Ik ga voor de minor naar Zuid-Korea. Het is een van de beste landen van de wereld qua onderwijssysteem en ik heb leuke verhalen gehoord. Ik ben erg benieuwd naar de cultuur daar. Het is niet Westers, maar wel modern. Dat lijkt mij heel gaaf. Het International Office van de HZ heeft me enorm geholpen om alles te regelen: een onderkomen, vakkenpakket kiezen, enzovoorts. Echt top!"

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Je kunt dus ook naar het buitenland tijdens je studie?
"Ja die kans heb je, dus neem hem! Maar ook als je in Nederland blijft is de HBO-ICT studie heel internationaal ingestoken. Er worden regelmatig sessies georganiseerd en je kunt de gehele opleiding in het Engels volgen samen met Internationale studenten."

Wat is verder nog een pluspunt aan de opleiding volgens jou?
"Het projectwerk vind ik wel echt het pluspunt aan de ICT-opleiding. Ook uit de agile lessen haal ik veel. Je leert daarin communiceren en presenteren. Voor mij gevoel kon ik dit al, maar agile heeft mij wel meer gevormd. Je wordt hierdoor ook goed voorbereid om straks in of met een team te werken."

Waarom zou je als studiekiezer voor de HZ moeten kiezen?
Kies voor de HZ als je van aanpakken houdt, initiatief durft te nemen en een echte teamplayer bent. Of natuurlijk wanneer je je hierin wil ontwikkelen. Je wordt tijdens de opleiding niet alleen getraind in je vakgebied, maar ook in presenteren, communiceren, flexibiliteit en het handelen op hbo-niveau. Dit zorgt ervoor dat je goed voorbereid bent voor je baan later, of een vervolgstudie. Daarbij maakt het je sterker als persoon."

Lees meer over de opleiding HBO-ICT aan de HZ