Waarom heb je gekozen voor HBO-ICT aan de HZ?

"Ik heb altijd al een passie gehad voor ICT. Al een aantal jaar ben ik aan het leren programmeren en sinds kort ook ethisch hacken. Vooral dat laatste vind ik heel interessant. Je leert daarvoor alles wat een slechte hacker kan, maar zet het juist in om deze hackers voor te zijn. Je werkt dus preventief. Zo voer je bijvoorbeeld pen(atration)-testen uit om te ontdekken wat de kwetsbaarheden van een website zijn. Het is alsof je op zoek bent naar de sleutel waarmee je deurtjes in een website kunt afsluiten."

Wat is er zo leuk aan deze opleiding?

"Het is heel leuk dat iedereen van de opleiding één community vormt. Wij hebben een chatprogramma voor studenten waarin iedereen met elkaar praat en dingen deelt. Als je hulp nodig hebt, dan helpen wij elkaar, ook de ouderejaars."

"Het doen van pen-testen leer ik overigens niet op school. Wel maakte ik in de eerste weken al direct mijn eigen website en momenteel ben ik Javascript aan het leren. In het derde jaar kies ik waarschijnlijk voor de specialisatie software engineer. Hoe meer kennis ik heb van coderen en hoe beter ik dit kan schrijven en lezen, hoe makkelijker ik het kan inzetten bij het ethisch hacken."

Waar moet je goed in zijn?

"Het is belangrijk dat je logisch kunt denken, geduld hebt en dat je nauwkeurig kunt werken. Laatst moest ik een halve middag zoeken voordat ik een foutje in mijn code ontdekte. Ik was ergens een puntkomma vergeten, waardoor het programma niet goed werkte."

Weet je al waar je stage wilt lopen?

"Het lijkt me heel interessant om stage te lopen bij Rijkswaterstaat. Daar zou ik me kunnen bezighouden met de beveiliging van de website. Dat is iets waar mensen zich dagelijks mee bezig houden. Hackers bedenken steeds weer nieuwe dingen, en daar moet je hen steeds een stap in voor zijn."

Wat wil je gaan doen na je opleiding?

"Mijn voorkeur zou uitgaan naar het werken voor een bureau waar bedrijven ethisch hackers kunnen inhuren. Het lijkt mij heel leuk om aan het beveiligen van steeds weer andere websites te werken. Hoe meer ervaring ik heb, hoe meer kennis ik op doe en hoe meer skills ik kan inzetten."

Leren jullie nog uit boeken?

"In de ICT gaan de ontwikkelingen echt heel snel. Het is leuk dat onze docenten daarom zeggen dat wij hen eventueel mogen verbeteren en dat zij ook veel van ons kunnen leren. Wij werken daarom ook niet met boeken, want binnen no-time is zo’n boek alweer achterhaald. Alle lesstof staat daarom online."

Lees meer over de opleiding HBO-ICT aan de HZ

Interview en foto met dank aan GirlsFuture – Meiden & Techniek, waarom niet?!