Via de hbo-opleiding Chemie aan de HZ wil Tess zich inzetten voor een duurzame wereld en een schoner milieu. "Door mijn studie besef ik steeds meer welke stoffen er in producten zitten en daardoor ben ik ook steeds milieubewuster geworden. Met deze opleiding kan ik bijvoorbeeld als onderzoeker grondmonsters analyseren en me zo als controleur inzetten voor het milieu."

Waarom heb je voor Chemie gekozen?

"Op de middelbare school vond ik scheikunde al heel leuk en was ik er ook goed in. Hoe reageren stoffen, hoe worden ze gevormd, waarom geven ze bepaalde reacties en welke conclusies kun je daar uit trekken. Ik ben erg nieuwsgierig, dat komt ook goed van pas bij Chemie. Wetenschap is eigenlijk niets anders dan nieuwsgierig zijn."

Waarom zouden andere studiekiezers de opleiding Chemie moeten kiezen?

"Chemie is zoveel meer dan je in eerste instantie denkt. Het standaard beeld van een analist in een fabriekslaboratorium is zeker niet het enige dat je kunt worden. Bij de HZ heb je sowieso al twee keuzes. Bij Life Sciences ligt de focus op microbiologie en moleculaire biologie en kun je bijvoorbeeld in een ziekenhuis gaan werken. Terwijl je bij de richting Applied Chemistry meer bezig bent met het onderzoeken van monsters en het ontwikkelen van producten. Je kunt dan bijvoorbeeld advies geven hoe je producten duurzamer kunt maken. Vooral dat laatste vind ik hartstikke interessant!"

Wat zou je met je opleiding willen betekenen voor de wereld?

"Door mijn studie besef ik steeds meer welke stoffen er in producten zitten en daardoor ben ik ook steeds milieubewuster geworden. Voor mij is dat een goede reden om ook echt iets te willen betekenen voor het milieu. Met deze opleiding kan ik bijvoorbeeld als onderzoeker grondmonsters analyseren en me zo als controleur inzetten voor het milieu."

Tekst loopt door onder afbeelding.

Waar moet je goed in zijn voor deze opleiding?

"Scheikunde en biologie. Ook is het handig dat je wat aanleg hebt voor wiskunde. Daarnaast is het echt een pré als je nieuwsgierig bent. Dat je dingen wilt onderzoeken en wilt weten waarom bepaalde stoffen zo werken en reageren."

Waar ben je momenteel mee bezig?

"Het eerste half jaar in het 4e jaar doe ik mijn minor bij Marine Biobased Specialities. In opdracht van een brouwerij in Hulst doe ik onderzoek naar het drankje kombucha (red. een gefermenteerd drankje dat bestaat uit thee, suiker, bacteriën en gist). Hoe wordt het gemaakt, hoe werkt het en hoe reageert het op bepaalde processen? Dit onderzoek is echt wat ik het liefste doe. Bovendien komen hierbij Life Sciences en Applied Chemistry samen. Het project wordt ondersteund door meerdere sponsors en het is gaaf om te zien dat de HZ ook op het spandoek staat bij de brouwerij en dat ik mijn aandeel daarin heb."

Heb je nog een tip voor andere studiekiezers?

"Wie je ook bent, wat je ook hebt (zelf heb ik adhd), er is altijd een manier om te doen wat jij het leukste vindt. Volg je hart, want dan gaat het je ook zeker lukken. Kies een studie die je echt leuk vindt en bij je past!"

Dit artikel komt uit het magazine van GirlsFuture: de glossy over en voor meiden in de techniek.

Lees meer over de opleiding Chemie aan de HZ