Amina is student Chemie aan de HZ in Middelburg. Haar interesse voor scheikunde bracht Amina op dit pad, maar ze leerde dat de studie nog veel veelzijdiger is. "Ik wist bijvoorbeeld niet dat er ook veel biologie bij kwam kijken. Ik ben het daardoor alleen maar leuker gaan vinden.”

Waarom heb je gekozen voor Chemie?

“Op de middelbare school wist ik nog niet echt wat ik wilde kiezen, maar scheikunde was een van de vakken die mij het meest aansprak. Ik wist niet 100% zeker dat dit is wat ik wilde, maar ik vond het interessant en wist dat er veel werk in is. Eigenlijk dacht ik ook: laat ik het proberen, dan zie ik wel hoe het gaat.”

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Ben je uiteindelijk blij met je studiekeuze?

“De opleiding Chemie is heel anders dan scheikunde op de middelbare school, maar ik kwam er al snel achter dat ik het daardoor alleen maar leuker vond. Ik heb veel geleerd. Onze studie is heel praktijkgericht. Laatst moesten we een presentatie geven voor tweedejaars, dan merk je hoe je veranderd bent, qua denkwijze en op praktisch gebied. Ik ben ook heel blij dat het een Engelstalige opleiding is. Ik merkte het zeker toen ik stage ging lopen, wanneer ik in het Engels presenteer zijn mensen onder de indruk omdat dat heel vlot gaat.”

Wat houdt Chemie eigenlijk in?

“Chemie is vrij breed, vooral in het eerste jaar, daardoor kun je erachter komen wat je leuk vindt. In het eerste jaar krijg je echt goed de mogelijkheid te kiezen tussen de studierichtingen. Het eerste jaar is een mix van alles en je gaat steeds specifieker werken. Ik wist bijvoorbeeld van tevoren niet dat chemie ook best biologisch gericht was.”

Hoe is de verhouding theorie en praktijk?

“Het eerste jaar is vooral theorie en één dag praktijk en dat laatste wordt steeds meer. In je minorperiode ben je in principe vijf dagen onderzoek aan het doen en dat is ook echt leuk. Door de dingen waar je tegenaan loopt ga je weer zo anders aankijken tegen de dingen die je geleerd hebt. Je komt achter heel veel dingen en je wordt heel zelfstandig. In het eerste jaar denk je misschien 'dat ga ik nooit kunnen', maar stap-voor-stap word je een ervaren onderzoeker."

In het derde jaar kies je een afstudeerrichting. Welke heb jij gekozen?

"Ik heb me gespecialiseerd in Applied Chemistry, dat is de meer chemische kant. Dat is vooral analytisch gericht, maar houdt zich bijvoorbeeld ook bezig met de Biobased Economy, de overgang naar een groenere wereld. Dat is wat ikzelf heel interessant vind. Momenteel ben ik bijvoorbeeld aan het onderzoeken hoe je pigmenten uit zeewier kunt halen."

Wat vond je het leukste aan de opleiding?

“Voor mijn minor ben ik naar het buitenland gegaan, naar Singapore. Ik dacht eigenlijk dat ik er niet voor toegelaten zou worden, maar heb me toch aangemeld en toen was ik ineens uitgekozen. Het was echt fantastisch en ik ben blij dat ik het heb gedaan.”

Waarom heb je voor de HZ gekozen?

“Ik had ergens gelezen dat de HZ de tweede beste chemie-opleiding van Nederland was. Dat vond ik heel positief. HZ heeft ook een eigen onderzoeksgroep. We hebben heel veel praktijk werk en dat is zeker voor deze opleiding wel echt heel erg fijn. Daarnaast had ik het idee dat een wat kleinere school beter zou zijn, dat er betere lessen zouden zijn en beter contact tussen docenten en leerlingen. En ik vind dat je hier wel echt goed begeleid wordt. ”

Heeft een kleinschalige hogeschool nog meer voordelen?

“Jazeker, je ontmoet hierdoor makkelijk mensen. Je raakt sneller aan de praat met je medestudenten of komt ze ergens tegen en raakt daardoor bevriend. Ik ben bijvoorbeeld bevriend met mensen die ik gewoon in het atrium ontmoet heb, die ik totaal niet kende en die een andere opleiding deden. Bij grotere scholen zie je iemand soms één keer en daarna nooit meer. En we worden best wel goed begeleid in alles. Docenten zijn gewoon heel erg begaan met ons, dat is heel fijn.”

Je bent momenteel aan het afstuderen. Wat zijn je plannen voor daarna?

“Ik ga verder studeren. Ik ga nog een master doen in Nijmegen. Het is een specialisatie in Molecular Chemistry. Ik hoop me daar nog verder te verdiepen in organische chemie. Tijdens mijn studie ben ik erachter gekomen dat ik biobased chemie heel leuk vind, maar organische chemie ook. Dus daar wil ik echt nog meer over leren. Volgens mij gaan de meeste mensen uit mijn jaar trouwens niet verder studeren. Je kunt met deze opleiding namelijk ook gewoon heel goed direct aan het werk.”

Wat wil je meegeven aan toekomstige studenten Chemie?

“Zelf wist ik eigenlijk niet waar ik aan begon. Maar als je scheikunde leuk vindt, gewoon je best doen het eerste jaar en dan kom je er wel.”

Lees meer over de opleiding Chemie aan de HZ