Bedrijfskunde: Dennis over zijn studiekeuze

Je hebt voor je hbo-studie Bedrijfskunde een mbo-opleiding gedaan. Kun je hier meer over vertellen?

"Ik heb hiervoor een mbo-opleiding Akkerbouw gedaan. Overigens heb ik daarvoor nog twee verschillende hbo-opleidingen gevolgd, maar niet afgemaakt. De eerste studie die ik koos, lag mij totaal niet. Daarna ben ik Akkerbouw in Den Bosch gaan studeren. Eigenlijk omdat ik akkerbouw al van jongs af aan interessant vond en het leek mij mooi om daarin werkzaam te zijn. Helaas kreeg ik in mijn eerste studiejaar de ziekte van Pfeiffer, waardoor ik mijn examens niet haalde en moest stoppen. Daarna ben ik aan de driejarige mbo studie in Goes begonnen om toch een diploma op zak te hebben."

En daarna dus toch verder studeren? Was je bang om (weer) een verkeerde studiekeuze te maken?

"Ja, ik had in het begin wel de angst om weer een verkeerde studiekeuze te maken. Maar ik had er wél meer vertrouwen in, omdat ik gewoon vanuit huis uit ging studeren. Alsnog dacht ik “Gaat dit mij dan wel bevallen?” Vanaf het eerste moment voelde ik echter dat deze opleiding goed bij mij aansloot. Ik heb zelfs niet eens meer naar andere studies gekeken. Het was gewoon in één keer raak."

Hoe ben je uiteindelijk tot je keuze gekomen om Bedrijfskunde te studeren op de HZ?

"Ik wilde graag een hbo-opleiding gaan doen, maar niet op kamers. Voor mij bleef dan de HZ over. Ik heb toen gekeken welke opleidingen mij interessant leken en daar kwam onder andere Bedrijfskunde uit. Tijdens de Open Dag op de HZ raakte in contact met een student bedrijfskunde, die bij mij in de buurt woont. Hij heeft mij veel verteld over de studie en hoe de opleiding in elkaar steekt. Daarbij was hij heel duidelijk wat er van je verwacht werd en ook heel eerlijk. Dat vond ik heel fijn. Hij heeft mij eigenlijk overtuigd om de studie te gaan doen en daar ben ik heel blij mee. Mede omdat het een hele brede opleiding is, waar je alle kanten mee op kan. Je kan met de opleiding ook prima de relatie met akkerbouw meemaken. Ik zou bijvoorbeeld - als ik straks klaar ben met mijn opleiding - akkerbouw met bedrijfskunde kunnen combineren. Of misschien een baan krijgen in de richting van mechanisatie of iets met gewasbescherming. Wel dus op bedrijfskunde niveau, maar toch agrarisch gerelateerd."

En hoe bevalt de hbo opleiding Bedrijfskunde?
"Ik ben echt blij met mijn keuze. Het is gewoon heel fijn om in groepen, kleinschalig en klassikaal te kunnen werken en kennis op te doen gericht op kleine en grote ondernemingen en bedrijven. Binnen bedrijfskunde heb je daarbij een breed scala aan mogelijkheden. Je leert bijvoorbeeld veel op zowel juridisch als economisch vlak. Ik vind het fijn om van alles wat mee te krijgen en ik vind overal wel iets interessants aan. Het heeft eigenlijk altijd interessante raakvlakken en ik denk dat de opleiding daarom zo goed op mij aansluit. Ik vind het ook leuk om met school bezig te zijn. Ik zet mij ook graag in voor school. Ik zit bij de opleidingscommissie bij de kwaliteitskring en ik vind het fijn mensen voor te lichten over de opleiding."

Merk je trouwens verschil tussen het mbo en hbo?
"Sowieso het praktijkgerichte, maar dat spreekt voor zich, ik had in mijn mbo tijd iedere week 2 dagen stage en 3 dagen in de week les. Vanaf het begin. Dat vind ik een groot verschil. Het niveau is ook anders. Hier op het hbo heb je je eigen verantwoordelijkheid om naar de les te komen, op het mbo is het verplicht. Ik heb het gevoel dat op het hbo de studenten wat serieuzer zijn en je hebt meer zelfstandigheid. Dat vind ik wel fijn."

Kun je meer vertellen wat Bedrijfskunde inhoudt?
"Bedrijfskunde gaat veel over procesbeheer en management. Eigenlijk kijk je dus vooral hoe je bepaalde werkwijzen en zaken kan verbeteren binnen een bedrijf. En dan heel breed gezien. Je kan hierdoor later in allerlei sectoren terecht komen, van akkerbouw tot de gemeente en van een bank tot een broodjeszaak. Het maakt daarom niet uit welke vooropleiding je hebt gedaan. Ook als je bijvoorbeeld een kappersopleiding hebt gedaan, laat je niet afschrikken. Bedrijfskunde zou zomaar ook perfect voor jou kunnen zijn."

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Bedrijfskunde Dennis Talboom 670X450

"Hou er wel rekening mee dat je redelijk wat te maken krijgt met juridische en economische vakken. Dit is wel op een bepaald niveau, maar hiervoor zijn schakelcursussen voor die je kunt volgen. Mocht je bijvoorbeeld economie niet hebben gehad, dan is dit zeker een aanrader! Zo krijg je toch een bepaalde basiskennis."

Hoe ziet het eerste jaar van de opleiding Bedrijfksunde eruit?

"In het eerste jaar word je eigenlijk gelijk in het diepe gegooid. We zijn bijvoorbeeld in het eerste blok direct begonnen met een project voor een evenementenbedrijf. We leerden hierbij de organisatorische kant van bedrijven. Het tweede blok stond in het teken van juridische vakken en het derde blok gaat over processen. Je krijgt dus al in het eerste jaar verschillende kanten van bedrijfskunde te zien. In het tweede jaar ga je meer de diepte in."

Krijg je tijdens de opleiding hoorcolleges of heb je veel groepswerk?

"Je werkt tijdens je opleiding veel in groepen met vier of vijf mensen. Dat komt elk blok wel terug. Het voordeel van groepswerk dat je gelijk je medestudenten leert kennen. Ook leer je hierdoor direct samen te werken met diverse mensen. Dat is ook iets wat je later binnen de bedrijfskunde moet kunnen. De groepen mag je soms zelf kiezen en soms beslist de docent wie met wie in het groepje gaat."

Hoe is het om op de HZ te studeren?

"Aan de HZ vind ik het fijn dat ik in het ene lokaal les heb en in het andere lokaal gewoon binnen kan stappen als ik gelijk een vraag heb. Dat ik op de deur kan kloppen en docenten aan kan spreken. Dat vond ik op mijn vorige hbo-opleidingen echt anders. Daar voelde ik mij echt een nummertje. Op de HZ vind ik het veel persoonlijker en docenten zijn meer meegaand en je kan ze makkelijker bereiken. Sommige docenten app ik gewoon met mijn vraag."

Wat vond je het leukste tot nu toe aan de opleiding?

"Wat mij het meeste is bijgebleven is het derde blok. Dat vond ik een heel tof blok. We gingen daarin aan de slag met het aanmeldproces binnen de HZ zelf. We brachten daarbij het hele proces in kaart, hoe mensen zich aanmelden voor de studie, hoe dat eruit ziet, welke berichten ze krijgen, etc. Ook bekijken we wat er verbetert kon worden en hoe wij die konden oplossen."

En waar kijk je het meest naar uit tijdens je studie?

"Ik kijk heel erg uit naar mijn stage en echt die praktijkervaring te krijgen. Zeker omdat ik daar nu als tweedejaars heel erg mee bezig ben; met wat voor minor wil ik gaan doen en wat voor stage. In het derde jaar ga je namelijk eerst een minor doen of eerst een stage. Daarbij vraag ik mezelf af of ik perse die agrarische kant weer op wil met mijn stage, of wil ik iets puur bedrijfskunde ga doen. Daar twijfel ik nog over."

Heb je nog advies voor studiekiezers?

"Mijn advies is eigenlijk om je goed te oriënteren op de studie. Ga naar die open dag, ga naar die meeloop dag. En vooral zorg ervoor dat je een dag meeloopt met een student. Gewoon plannen met een student zelf. Zo krijg je echt het beste beeld van een studie. En wees niet bang om een verkeerde studie te kiezen. Je mag die fout maken. Je kan een studiekeuze maken die je helemaal niet ligt. Uiteindelijk kom je er wel en vind je iets wat helemaal bij je past. Neem mij als voorbeeld, ik keek tijdens mijn havo echt niet naar bedrijfskunde. Dat is echt pas gekomen na mijn drie andere studies."

Lees meer over de opleiding Bedrijfskunde aan de HZ