Minor: HZ Studio

Tijdens de Engelstalige minor HZ Studio zet jij design thinking of toegepast onderzoek in om organisaties verder te helpen. Je denkt creatief na over innovatieprojecten in de regio of je kiest ervoor om je te verdiepen in een uitdagende onderzoeksvraag. Met beide richtingen leer je creatief, kritisch en onderzoekend te denken en succesvol samen te werken.

HZ Studio is een fysieke plek waar iedereen de ruimte krijgt om creatieve ideeën en plannen te delen. Welke richting je ook kiest; in beide tracks leer je eigenaarschap te nemen over je project, onderzoek te doen, je tijd effectief te managen en samen te werken met mensen van diverse opleidingen en achtergronden.

Of je nu kiest voor design thinking of onderzoek: met de minor HZ Studio breng je belangrijke innovaties een stap vooruit. Tegelijkertijd werk je volop aan je persoonlijke ontwikkeling en je samenwerkende vaardigheden.

Opbouw van de minor HZ Studio

Design Thinking

Bij projecten op het gebied van design thinking kun je denken aan het creëren van circulaire businessmodellen voor campings of het ontwerpen van gezond leefstijlaanbod voor een specifieke doelgroep. Je leert design thinking toe te passen bij elke uitdaging die je tegenkomt: van het onderzoeken van een probleem tot het vormen van een creatieve oplossing. In sommige projecten werk je ook mee aan het uitvoeren van de verandering.

Toegepast onderzoek

Bij de richting Toegepast Onderzoek werk je samen met HZ-onderzoeksgroepen aan belangrijke onderzoeksvragen. De projectopdrachten zijn onderverdeeld in de thema’s energie, vitaliteit, voedsel en water. Je kunt denken aan energietransitie, watertechnologie, biobased bouwen, vergroening en circulaire economie. Je kunt je interessegebied doorgeven via garage@hz.nl. Een docent van de minor zoekt daarna samen met jou naar een passend onderzoeksproject.

HZ Studio is een fysieke plek waar iedereen creatieve ideeën en meningen deelt. Je bent vrij in het bepalen van je eigen stappen en bespreekt je voortgang met je coach. Je krijgt volop tools, inspiratie en coaching aangeboden. Bovendien zijn je medestudenten er om je te helpen en te motiveren. Door een sterk communitygevoel en leuke sociale activiteiten wordt de creativiteit en het werkplezier gestimuleerd.

Met de minor HZ Studio kun je, afhankelijk van de opdracht waaraan je werkt, bijdragen aan deze Sustainable Development Goals:

 • SDG 3: Het verbeteren van welzijn door bij elke innovatie de nadruk te leggen op de kwaliteit van leven (of verblijven) in Zeeland.

 • SDG 11: Het werken aan projecten en innovaties die plekken in Zeeland inclusiever, duurzamer of veerkrachtiger maken.

 • SDG 12: Het omarmen van verantwoorde consumptie en productie, bijvoorbeeld door het stimuleren van duurzame mobiliteit of het hergebruiken van voedselafval voor andere doeleinden.

Met deze minor leer je het volgende:

 • Je weet hoe je een duidelijk beeld vormt van alle betrokken stakeholders om een proces goed te laten verlopen.
 • Je draagt bij aan een samenwerkende omgeving waarin anderen zich vrij voelen om gedachten en meningen te delen.
 • Je kunt design thinking toepassen en de output op een heldere manier delen, of;
 • Je voert relevant onderzoek uit, verzamelt en analyseert gegevens en weet de uitkomsten duidelijk te presenteren.
 • Je neemt leiderschap in je eigen ontwikkeling. Je geeft en ontvangt feedback op je eigen functioneren en experimenteert met verschillende perspectieven en wereldbeelden.
 • Je kunt samenwerken met mensen buiten je eigen vakgebied, cultuur of achtergrond.

Deze minor heeft geen vast rooster.

 • Je bent gedurende de minor minimaal 6 dagdelen per week in de HZ Studio. Dit is een eigen kantoor in de HZ-toren, met gratis koffie en thee.
 • Voor de richting Toegepast Onderzoek is er kans dat je enige tijd een werkplek hebt bij de betreffende onderzoeksgroep.
 • Het is mogelijk om je studiepunten in hetzelfde semester te behalen, maar je kunt het ook verspreiden over twee semesters.

Voor de richting Toegepast Onderzoek zijn verschillende bronnen en boeken te vinden in de studio.

De volgende boeken worden aangeraden voor de richting Design Thinking (je kunt deze lenen uit de bibliotheek van HZ Studio):

 • Lewrick, M., Link, P., & Leifer, L. (2020). The design thinking toolbox: A guide to mastering the most popular and valuable innovation methods. John Wiley & Sons.
 • Borges, C. C., & McNamee, S. (2022). Design thinking and social construction: a practical guide to innovation in research. BIS Publishers.

Er zijn verschillende toetsen, afhankelijk van het aantal studiepunten dat je gaat halen. Voor de volledige minor houdt dit in:

 • Individuele update. Je deelt je plannen en resultaten over je persoonlijke ontwikkeling. Je doet dit aan de hand van ideeën, ambities en acties. In een vlog of blog reflecteer je op de afgelopen periode en op je ontwikkeling.
 • Bijdrage portfolio. In je portfolio deel je je logboek en je bewijs van je samenwerkende kwaliteiten en je leiderschapsvaardigheden. Hierin verwerk je je competenties om samen te werken met mensen van buiten jouw vakgebied of cultuur.
 • Projectoutput en proces. Je deelt je projectwerk zoals verslagen, workshops, flyers en presentaties. Ook blik je terug op het proces door middel van gespreksverslagen en notulen.

Praktische informatie

Deze minor is toegankelijk voor studenten van alle hogescholen en alle opleidingen.

Je moet je propedeuse en 30 studiepunten in de hoofdfase hebben behaald.

HZ Studio is een Engelstalige minor. Volg je de richting Toegepast Onderzoek, dan zijn sommige beschikbare onderzoeksprojecten in het Nederlands.

Semester 1

De minor loopt van september 2024 tot en met januari/februari 2025. Je kunt je aanmelden vanaf maart 2024.

Semester 2

De minor loopt van februari 2024 tot en met juli 2025. Je kunt je aanmelden van 15 september 2024 tot 1 december 2024.

Studeer je aan de HZ? Dan kun je je op deze pagina aanmelden. Studeer je aan een andere hogeschool? Dan kun je je aanmelden via Kies op Maat.

Jessica Borgs-Rongen

Office manager minor HZ Studio

Vragen over deze minor?

Heb je nog vragen? Of wil je graag bespreken of deze minor bij jou past? Neem dan contact op met Jessica Borgs-Rongen.

Mail Jessica

Schrijf je in voor deze minor

HZ student

Studeer je aan de HZ en wil je je inschrijven voor deze minor? Klik dan op de aanmeldbutton voor de minor. Let wel: je moet een keuze maken voor 1 van de 2 tracks die wordt aangeboden. De Applied Research Track óf de Design Thinking track.

Heb je deze keuze gemaakt dan kun je je daarna aanmelden voor de toetsen die hierbij horen. Let daarbij op dat als je voor de Design Thinking track hebt gekozen je je ook voor deze toetsen inschrijft.

Student van een andere hogeschool

Studeer je aan een andere hogeschool en wil je graag deze minor volgen aan de HZ? Schrijf je dan in via Kies op Maat. Deze minor bestaat uit twee delen. Je moet je voor beide delen aanmelden (wanneer je zowel deel 1 als 2 van deze minor wil volgen). Vragen over voltijd of deeltijd? Neem contact op met de contactpersoon van deze minor.

Ons minorenaanbod

Minor Innovative Entrepeneurship

Ondernemerschap

Je leert en ervaart hoe je van je idee een succesvol bedrijf maakt door creativiteit en kritisch denken met elkaar te combineren.

Creatief Denken en Ontwerpen

Jij gaat je vermogen ontwikkelen om creatief te denken en zorgt daarmee binnen jouw vakgebied voor verbetering en verandering.

Minor Business Analytics afbeelding

Business Analytics

Jij verzamelt, analyseert en visualiseert data en levert op die manier belangrijke input voor het oplossen van complexe problemen. Vervolgens zet je jouw kennis van data-analyse in en verzorg je een datarapportage over een vraag of probleem van jouw eigen werkgever.

Veelgestelde vragen

Minor Business Analytics

Over minoren

Je hebt vast weleens gehoord van een minor. Maar wat is een minor? Wat zijn de voorwaarden om een minor te volgen? En hoe zit het met studiepunten?

Minor Onderzoeken en Innoveren

Als HZ-student een HZ-minor volgen?

Ben je HZ-student en wil je een minor aan de HZ volgen? Dan zijn er punten waar je rekening mee moet houden. Hoe zit het bijvoorbeeld met een beperkt aantal plaatsen?

Minor Nautical Specialties

Hoe volg ik een externe minor?

Als HZ-student een minor bij een andere hogeschool of in het buitenland volgen? Dan moet je een aantal zaken regelen. Wat staat er bijvoorbeeld in een motivatiebrief?

Minor Verkenning vo/mbo

Als externe student een HZ-minor volgen?

Studeer je aan een andere hogeschool? Tof dat je als externe student een HZ-minor wil volgen! Hoe zit dat met inschrijven en het verwerken van de resultaten?