Minor: HZ Studio

In de Engelstalige minor HZ Studio kies je tussen de tracks Design Thinking of Toegepast Onderzoek. Met Design Thinking denk je creatief na over innovatieve projecten in de regio. Bij Toegepast Onderzoek werk je samen met een HZ-onderzoeksgroep aan een uitdagende onderzoeksvraag. Met beide richtingen leer je creatief, kritisch en onderzoekend te denken en succesvol samen te werken.

Design Thinking

Bij projecten op het gebied van design thinking kun je denken aan het creëren van circulaire businessmodellen voor campings of het ontwerpen van gezond leefstijlaanbod voor een specifieke doelgroep. Je leert design thinking toe te passen bij elke uitdaging die je tegenkomt: van het onderzoeken van een probleem tot het vormen van een creatieve oplossing. Dit doe je met de Design Thinking toolkit van The Studio, opgedeeld in vier fases: discover, define, develop en deliver.

Naast de 15 en 30 studiepunten is het ook mogelijk om pakketjes van kleinere onderdelen binnen de Design Thinking track te volgen. Zie het uitklapmenu hieronder voor meer informatie.

Onderzoeksthema's Toegepast Onderzoek

Bij de richting Toegepast Onderzoek werk je samen met een HZ-onderzoeksgroep aan belangrijke onderzoeksprojecten. Je kunt kiezen uit:

  • Energy Transition
  • Water Technology
  • Biobased Building
  • Circulair Economy
  • Going Green
  • Marine Biobased Chemistry
  • HZenzor
  • Climate Adaptation

In het uitklapmenu hieronder lees je meer over de verschillende onderzoeksthema's.

Opbouw van de minor HZ Studio

HZ Studio is een fysieke plek waar iedereen creatieve ideeën en meningen deelt. Je bent vrij in het bepalen van je eigen stappen en bespreekt je voortgang met je coach. Je krijgt volop tools, inspiratie en coaching aangeboden. Bovendien zijn je medestudenten er om je te helpen en te motiveren. Door een sterk communitygevoel en leuke sociale activiteiten wordt de creativiteit en het werkplezier gestimuleerd.

Met de minor HZ Studio kun je, afhankelijk van de opdracht waaraan je werkt, bijdragen aan deze Sustainable Development Goals:

  • SDG 3: Het verbeteren van welzijn door bij elke innovatie de nadruk te leggen op de kwaliteit van leven (of verblijven) in Zeeland.
  • SDG 11: Het werken aan projecten en innovaties die plekken in Zeeland inclusiever, duurzamer of veerkrachtiger maken.
  • SDG 12: Het omarmen van verantwoorde consumptie en productie, bijvoorbeeld door het stimuleren van duurzame mobiliteit of het hergebruiken van voedselafval voor andere doeleinden.

Energy Transition

In dit onderzoeksproject leer je over de financiële, sociale, technische en creatieve aspecten van energietransitie. Duurzame oplossingen zijn complex en betrokkenen hebben vaak tegengestelde belangen. Met een multidisciplinair team van 3 of 4 studenten benader je je aanpak vanuit verschillende expertises en invalshoeken.

Meer weten? Stuur een mail naar Wim Huibregtse

Water Technology

In dit onderzoeksproject draag je bij aan het ontwikkelen van technieken om water zo efficiënt mogelijk te (her)gebruiken. Denk aan het recyclen van oppervlaktewater en proceswater voor de industrie, landbouw en aquacultuur. Maar ook het terugwinnen van waardevolle (voedings)stoffen uit afvalwater en het beheren en monitoren van waterzuiveringsinstallaties. Je onderzoek doe je in samenwerking met medestudenten en onderzoekers.

Meer weten? Stuur een mail naar Bart Letterie

Biobased Building

In dit project doe je onderzoek naar (nieuwe) biobased materialen en naar de gezondheidsclaims van innovaties. Zo draag je bij aan het uitbreiden en verbeteren van bestaande biobased bouwmaterialen. Afhankelijk van je opdracht ga je bijvoorbeeld productideeën testen, nieuwe producten ontwikkelen of onderzoek doen naar nieuwe toepassingsmogelijkheden.

Meer weten? Stuur een mail naar Marianna Coelho

Circular Economy

Het buitenterrein van de HZ wordt steeds groener. In het project Circulaire Economie kies je op welke manier je wil bijdragen aan deze vergroening. Zo kun je voorstellen doen voor nieuwe beplanting, de ruimte geschikt maken om er te studeren, ontspannen en ontmoeten, of aan de slag gaan in het voedselbos. Je zorgt dat de benodigde materialen circulair zijn en denkt mee hoe voedsel en materialen binnen de HZ (her)gebruikt kunnen worden.

Meer weten? Stuur een mail naar Ingrid de Vries

Going Green

In het project Going Green zet jij je met een team van studenten van verschillende opleidingen in voor vergroening en meervoudig gebruik van buitenruimte. Zo kun je bijvoorbeeld een schoolplein een educatieve invulling geven, naast de functie van ontspanning en sport en spel. Je voert met jouw team onderzoek uit en werkt daarbij samen met onderzoekers en professionals.

Meer weten? Stuur een mail naar Ingrid de Vries

Marine Biobased Chemistry

De onderzoeksgroep Marine Biobased Chemistry gebruikt chemische kennis om mariene bronnen te onderzoeken, bijvoorbeeld om de voedseltransitie in Zeeland vorm te geven. Je kunt je samen met je projectgroep bezighouden met de toepassingen van zeewier, je verdiepen in eiwittransitie, of voedselverpakkingen ontwikkelen. Ook zijn er chemieprojecten, bijvoorbeeld om smaak- en geurstoffen te analyseren. Je leert hoe je een complex onderzoek aanpakt, experimenten uitdenkt, data analyseert en onderzoeksresultaten presenteert.

Meer weten? Stuur een mail naar Tanja Moerdijk

HZenzor

Om onderzoek te doen naar waterkwaliteit heeft de HZ twee zelfsturende sensorboten: HZenzor 1 en HZenzor 2. De boten van twee meter lang zijn een platform vol meetapparatuur. In het project HZenzor ga jij de navigatie met behulp van routepunten verbeteren. Je doet suggesties op het gebied van mechatronica en programmering en voert die ook uit. Samen met een team van medestudenten test je de aanpassingen uitgebreid. In de toekomst moeten de boten zelfsturend kunnen varen en zelfstandig metingen doen naar de waterkwaliteit.

Meer weten? Stuur een mail naar Willem Haak

Climate Adaptation

Samen met de onderzoeksgroep Resilient Deltas werk je aan projecten die bijdragen aan een klimaatbestendige leefomgeving in de delta. Het onderzoek focust zich op klimaatadaptatie en flood risk management. Tijdens het onderzoeksproject komen verschillende expertises samen, waaronder watermanagement, risicoanalyse en spatial planning & design.

Meer weten? Stuur een mail naar Jasper van den Heuvel

Naast de mogelijkheid om de minor van 15 studiepunten of 30 studiepunten te volgen, kun je ook pakketten van kleinere onderdelen binnen de Design Thinking track volgen. De mogelijkheden zijn: 6, 10,5, 15, 21, 25,5 of 30 studiepunten.

HZ Studio 1 - Design Thinking Track - 15 studiepunten - MI00029.1A
HZ Studio 1 - Design Thinking Track - 10,5 studiepunten - MI00029.1B
HZ Studio 1 - Design Thinking Track - 6 studiepunten - MI00029.1C

HZ Studio 2 - Design Thinking Track - 15 studiepunten - MI00029.2A*
HZ Studio 2 - Design Thinking Track - 10,5 studiepunten - MI00029.2B*
HZ Studio 2 - Design Thinking Track - 6 studiepunten - MI00029.2C *

* deelname aan dit pakket vereist het slagen voor de toetsen van MI00029.1A

Voorbeeld

Heb je 8 studiepunten nodig, dan kun je kiezen voor het pakket van 10,5 studiepunten.

Heb je 23 studiepunten nodig, dan kun een pakket van 15 studiepunten en 10,5 studiepunten combineren. Dit betekent dat je je voor beide cursuscodes moet inschrijven.

Met deze minor leer je het volgende:

  • Je weet hoe je een duidelijk beeld vormt van alle betrokken stakeholders om een proces goed te laten verlopen.
  • Je draagt bij aan een samenwerkende omgeving waarin anderen zich vrij voelen om gedachten en meningen te delen.
  • Je kunt design thinking toepassen en de output op een heldere manier delen, of;
  • Je voert relevant onderzoek uit, verzamelt en analyseert gegevens en weet de uitkomsten duidelijk te presenteren.
  • Je neemt leiderschap in je eigen ontwikkeling. Je geeft en ontvangt feedback op je eigen functioneren en experimenteert met verschillende perspectieven en wereldbeelden.
  • Je kunt samenwerken met mensen buiten je eigen vakgebied, cultuur of achtergrond.

Deze minor heeft geen vast rooster.

  • Je bent gedurende de minor minimaal 6 dagdelen per week in de HZ Studio. Dit is een eigen kantoor in de HZ-toren, met gratis koffie en thee.
  • Voor de richting Toegepast Onderzoek is er kans dat je enige tijd een werkplek hebt bij de betreffende onderzoeksgroep.
  • Het is mogelijk om je studiepunten in hetzelfde semester te behalen, maar je kunt het ook verspreiden over twee semesters.

Voor de richting Toegepast Onderzoek zijn verschillende bronnen en boeken te vinden in de studio.

De volgende boeken worden aangeraden voor de richting Design Thinking (je kunt deze lenen uit de bibliotheek van HZ Studio):

  • Lewrick, M., Link, P., & Leifer, L. (2020). The design thinking toolbox: A guide to mastering the most popular and valuable innovation methods. John Wiley & Sons.
  • Borges, C. C., & McNamee, S. (2022). Design thinking and social construction: a practical guide to innovation in research. BIS Publishers.

Er zijn verschillende toetsen, afhankelijk van het aantal studiepunten dat je gaat halen. Voor de volledige minor houdt dit in:

  • Individuele update. Je deelt je plannen en resultaten over je persoonlijke ontwikkeling. Je doet dit aan de hand van ideeën, ambities en acties. In een vlog of blog reflecteer je op de afgelopen periode en op je ontwikkeling.
  • Bijdrage portfolio. In je portfolio deel je je logboek en je bewijs van je samenwerkende kwaliteiten en je leiderschapsvaardigheden. Hierin verwerk je je competenties om samen te werken met mensen van buiten jouw vakgebied of cultuur.
  • Projectoutput en proces. Je deelt je projectwerk zoals verslagen, workshops, flyers en presentaties. Ook blik je terug op het proces door middel van gespreksverslagen en notulen.

Praktische informatie

Deze minor is toegankelijk voor studenten van alle hogescholen en alle opleidingen.

Je moet je propedeuse en 30 studiepunten in de hoofdfase hebben behaald.

HZ Studio is een Engelstalige minor. Volg je de richting Toegepast Onderzoek, dan zijn sommige beschikbare onderzoeksprojecten in het Nederlands.

Semester 1

De minor loopt van september 2025 tot en met januari/februari 2026. Je kunt je aanmelden vanaf maart 2025.

Semester 2

De minor loopt van februari 2025 tot en met juli 2025. Je kunt je aanmelden van 15 september 2024 tot 1 december 2024.

Studeer je aan de HZ? Dan kun je je op deze pagina aanmelden. Studeer je aan een andere hogeschool? Dan kun je je aanmelden via Kies op Maat.

Jessica Borgs-Rongen

Office manager minor HZ Studio

Vragen over deze minor?

Heb je nog vragen? Of wil je graag bespreken of deze minor bij jou past? Neem dan contact op met Jessica Borgs-Rongen.

Mail Jessica

Schrijf je in voor deze minor

HZ student

Studeer je aan de HZ en wil je je inschrijven voor deze minor?

Klik dan op de aanmeldknop hieronder. Je wordt dan doorverwezen naar Osiris. Kies hier de juiste minorcode zodat je je voor de goede cursus inschrijft. Je moet 1 van de 2 tracks kiezen: de Applied Research Track of de Design Thinking track. Nadat je je hebt ingeschreven voor de juiste track moet je er ook voor zorgen dat je je inschrijft voor de bijbehorende toetsen.

Heb je gekozen voor Applied Research? Maak je aanmelding dan compleet door het onderzoeksthema van jouw voorkeur te mailen naar garage@hz.nl, zodat er een match gemaakt kan worden met de onderzoeksgroep.

Student van een andere hogeschool

Studeer je aan een andere hogeschool en wil je graag deze minor volgen aan de HZ? Schrijf je dan in via Kies op Maat.

Je keuze voor de track (Design Thinking óf Toegepast Onderzoek) geef je aan door je aan te melden voor de toetsen die bij de track van jouw keuze horen.

Heb je voor Toegepast Onderzoek gekozen? Dan kun je je voorkeur voor een onderzoeksproject doorgeven via garage@hz.nl.

Een demonstratie van een minor tijdens de minorendag

Ontdek jouw toekomstige minor op 6 februari 2025!

Wil je meer weten over het volgen van een minor? Kom naar de minorenmarkt op donderdag 6 februari en ontdek welke minoren je allemaal aan de HZ kunt volgen. Woon een van de voorlichtingen bij voor alle informatie die je nodig hebt. Voor wie? Alle studenten, binnen én buiten de HZ, die in semester 1 of 2 van studiejaar 2025-2026 een minor willen volgen.

Meld je aan voor de Minorendag

Ons minorenaanbod

Minor Innovative Entrepeneurship

Ondernemerschap

Je leert en ervaart hoe je van je idee een succesvol bedrijf maakt door creativiteit en kritisch denken met elkaar te combineren.

Portret van een student van de minor Creatief Denken en Ontwerpen

Creatief Denken en Ontwerpen

Jij gaat je vermogen ontwikkelen om creatief te denken en zorgt daarmee binnen jouw vakgebied voor verbetering en verandering.

Minor Business Analytics afbeelding

Business Analytics

Jij verzamelt, analyseert en visualiseert data en levert op die manier belangrijke input voor het oplossen van complexe problemen. Vervolgens zet je jouw kennis van data-analyse in en verzorg je een datarapportage over een vraag of probleem van jouw eigen werkgever.

Veelgestelde vragen

Minor Business Analytics

Over minoren

Je hebt vast weleens gehoord van een minor. Maar wat is een minor? Wat zijn de voorwaarden om een minor te volgen? En hoe zit het met studiepunten?

Minor Onderzoeken en Innoveren

Als HZ-student een HZ-minor volgen?

Ben je HZ-student en wil je een minor aan de HZ volgen? Dan zijn er punten waar je rekening mee moet houden. Hoe zit het bijvoorbeeld met een beperkt aantal plaatsen?

Minor Nautical Specialties

Hoe volg ik een externe minor?

Als HZ-student een minor bij een andere hogeschool of in het buitenland volgen? Dan moet je een aantal zaken regelen. Wat staat er bijvoorbeeld in een motivatiebrief?

Minor Verkenning vo/mbo

Als externe student een HZ-minor volgen?

Studeer je aan een andere hogeschool? Tof dat je als externe student een HZ-minor wil volgen! Hoe zit dat met inschrijven en het verwerken van de resultaten?