Zaterdag 7 oktober staan de deuren van het Joint Research Center Zeeland (JRCZ) wagenwijd open voor publiek.

Tijdens de Wetenschapsdag is er van alles te zien en doen in het onderzoeksinstituut aan Het Groene Woud in Middelburg.

De Wetenschapsdag, een dag voor kinderen van 8 tot en met 14 jaar (en hun ouders), vindt al jaren plaats in de ZB aan de Kousteensedijk. Dit jaar wordt de dag voor het eerst gevierd op twee plekken, Tussen de ZB en JRCZ rijdt een (gratis) treintje heen en weer.

Van alles te doen

Verdeeld over de twee locaties zijn er zo'n 40 workshops, shows, excursies, demonstraties en kidscolleges. In het JRCZ is van alles te doen voor kinderen, maar is het zeker ook interessant voor ouders en andere belangstellenden. Hier kun je bijvoorbeeld ontdekken hoe je plastic maakt van zeewier en het zelfs proeven (want is ook eetbaar), een tegel maken van vlas en de wondere wereld van het waterstof ontdekken. Ook is het Data Science Lab open. Hier zie je op hypermoderne schermen wat voor toffe dingen je allemaal kunt doen met data.

Op excursie

Daarnaast kunnen kids op excursie rondom het JRCZ. Samen met een gids, die alles weet over de natuur in de stad, ontdek je welke soorten dieren en planten er in de stad leven. Op een scherm in het onderzoekslaboratorium zie je vervolgens wat je hebt ontdekt. Via de app of website van waarneming.nl krijg je hulp bij het zoeken naar soorten.

Wetenschapsmuseum Nemo

NEMO Science Museum bestaat honderd jaar. Speciaal voor dit jubileum trekt het Amsterdamse wetenschapsmuseum het land in. Op 7 oktober staat NEMO met een Science Tour en een Science Buitenspektakel in Middelburg. Het laatste is een spectaculaire demonstratie op het terrein voor het JRCZ waarbij een levensgroot wetenschappelijk experiment wordt uitgevoerd. Bij de interactieve tour (bij de ZB) ontdekken kinderen hoe een vliegtuig in de lucht blijft, waarom het geluid van een auto verandert als deze je voorbijrijdt en of je een raket kunt lanceren met een fietspomp.

Zowel in de ZB als het JRCZ is Iedereen welkom tussen 10.00 en 16.00 uur.