Is techniek helemaal jouw ding? Dan kun je uit een heleboel interessante hbo-studies kiezen! Binnen de HZ zijn er in totaal 10 technische opleidingen. Maar welke past het best bij jou? Met deze blog helpen we je op weg.

De technische opleidingen van de HZ zijn qua vakgebied erg verschillend. Om het je makkelijker te maken verdelen we ze onder in 5 verschillende richtingen. Welke past bij jouw interesses?

1. Bouwen

Bij de opleidingen Civiele Techniek en Bouwkunde ligt de nadruk op de bouw. Bij Bouwkunde gaat dat vooral om het ontwerpen of bouwen van gebouwen. Civiele Techniek focust zich op grote infrastructurele bouwwerken zoals bruggen en tunnels.

2. Milieu en omgeving

Met de opleidingen Watermanagement en Global Project and Change Management werk je aan een duurzame en toekomstbestendige omgeving. Bij Watermanagement gaat dat bijvoorbeeld over waterkwaliteit, zoetwateropvang of zeespiegelstijging. Met Global Project and Change Management leer je wereldwijde uitdagingen te bekijken en te managen vanuit een brede blik.

3. Ontwerpen

De opleidingen Engineering en HBO-ICT draaien om het ontwerpen van producten. Bij Engineering gaat dat om tastbare producten en processen. Bij HBO-ICT gaat het om digitale producten en oplossingen.

4. Van A naar B

Bij de opleiding Maritiem Officier ga je letterlijk per schip van plek A naar plek B, of je faciliteert dit vanaf de kade. Met Logistics Engineering onderzoek je hoe goederen efficiënt, snel en duurzaam van A naar B verplaatst kunnen worden. Ben je meer geïnteresseerd in het efficiënter en duurzamer maken van het technische fabrieksproces? Dan is de opleiding Technische Bedrijfskunde iets voor jou.

5. Biologie en scheikunde

Heb je een fascinatie voor biologie of scheikunde? Maak dan eens kennis met de opleiding Chemie. Je zoomt in op molecuul-niveau om de wereld te verbeteren.

Waar ligt jouw interesse?

Bij een hbo-studie leer je op basis van wetenschappelijke bronnen iets te onderzoeken, te ontwerpen of te produceren. In welke richting je dit gaat doen, hangt af van jouw interesses. Wil jij later de wijde wereld in per schip? Wil jij bijdragen aan schoon water en droge voeten? Of wil je bijvoorbeeld bij een architectenbureau aan de slag?

Wat zijn jouw talenten?

Kijk ook goed naar je talenten. Wat zijn jouw sterke kanten en welke opleiding past daar goed bij? Ben je bijvoorbeeld goed in plannen? Dan is Logistics Engineering iets voor jou. Of ben je handig met data? Dan kan HBO-ICT de opleiding voor jou zijn.

Ben je ergens nog niet zo goed in, maar wil je het graag leren? Daar is alle ruimte voor. Leer bijvoorbeeld meer over de aspecten energie, voedselverspilling en politiek tijdens de opleiding Global Project and Change Management.

HZ-Quiz
Wil jij erachter komen waar jouw talenten en interesses liggen? Bekijk dan de HZ-Quiz.

{{cta('cd935285-5a2f-4079-9b91-dd01d1859def')}}


Laatst aangepast op: 03-07-2024
Delen: