Hij weet dat er de komende maanden veel werk op hem afkomt, maar met die druk kan Leo Blok goed omgaan. “Ik ben een pionier en houd ervan om zaken aan te pakken”, zegt de onlangs aangestelde manager van het Joint Research Center Zeeland (JRCZ). Leo is het aanspreekpunt voor het onderzoeksinstituut aan Het Groene Woud in Middelburg.

Als docent engineering is hij al zo’n vier jaar betrokken bij de voorbereidingen voor het JRCZ. “Lang heeft het JRCZ voor mij alleen op papier bestaan. Ik vind het geweldig om te zien dat het nu echt vorm krijgt. Het gaat nu leven”, vertelt Leo in het onderwijsgebouw van de HZ aan Het Groene Woud. Leo werkt inmiddels ruim vijf jaar als docent engineering bij HZ University of Applied Sciences. Hij is van huis uit elektrotechnicus. Na zijn studie aan de HTS in Vlissingen en zijn diensttijd stuurde hij de elektronicaproductie aan bij Fokker Elmo in Hoogerheide en was hij leidinggevende bij Orionis Walcheren. Voor die sociale werkvoorziening zette hij een detacheringsunit op. “Ook dat was pionieren, veel praten en veel werk. In die zin is het vergelijkbaar met wat ik nu doe.”

Focuspunten

Vanwege de omvang van het JRCZ-project richt Leo zich de komende maanden vooral op twee punten. In de eerste plaats wil hij – in samenwerking met verhuiscoördinator Daniël Rutten - de verhuizing van de opleidingen, lectoraten en alle apparatuur in goede banen leiden. “Zodat er straks voor iedereen een mooie, goede werkomgeving ontstaat.” De veiligheid in de breedste zin van het woord heeft momenteel ook zijn volle aandacht. “Dit is een belangrijk issue. Iedereen moet op een veilige manier kunnen werken en leren in het JRCZ. Hier komt heel veel bij kijken, van toegangspasjes tot welke rollen mensen hebben tot iets wel of niet mag.”

Leo pakt deze en andere zaken op de uitgebreide actielijst niet alleen op. Hij zoekt betrokkenen op. “Ik ben altijd op zoek naar verbinding. Je moet niet vanuit één blikveld naar zaken kijken. Als je iets vanuit verschillende hoeken bekijkt, kom je tot veel mooiere oplossingen. Als docent engineering heb ik dat ook gedaan. Ik heb bijvoorbeeld de samenwerking met Scalda opgepoetst. Hoe mooi is het dat mbo-leerlingen nu op de HZ les krijgen? Op zo’n manier help je elkaar.”

Inspirerende omgeving

Als het JRCZ straks open is, blijft samenwerking hoog op zijn agenda staan. “We willen samen een inspirerende omgeving creëren. Ik hoop dat we het voor elkaar krijgen dat studenten en medewerkers betrokken zijn bij het leuk en inspirerend maken van het JRCZ. We moeten er met zijn allen een succes van maken.”

Volgens hem zal het voor studenten en medewerkers van de samenwerkende onderwijsinstellingen (HZ, University College Roosevelt en Scalda) wennen zijn. “Het JRCZ is er om muurtjes tussen de verschillende opleidingen, scholen en het bedrijfsleven verder af te breken, zodat we elkaar kunnen aanvullen, samen mooie projecten kunnen uitvoeren en echt iets kunnen toevoegen aan het onderwijs en onderzoek in onze omgeving. Ik wil helpen om die droom te verwezenlijken.”

Inloopspreekuur

Leo weet dat er veel vragen zijn over het JRCZ. Vanaf komende week zijn hij en/of Daniël elke week op maandag van 15.00 uur tot 17.00 uur aanwezig in ruimte L002. ”Zie het als een open deur om vragen neer te leggen.” Het tweetal is ook regelmatig in Middelburg. Verder is er een mailadres om vragen naartoe te sturen: info@jrcz.nl.

Leo Blok staand

Het Joint Research Center Zeeland is een Campus Zeeland samenwerking. De HZ is projectleider van de nieuwbouw van het JRCZ.

Campus Zeeland logo-1


Laatst aangepast op: 10-07-2024
Delen: