In de kinderopvang en binnen IKC’s groeit de behoefte aan Pedagogisch Educatief Professionals. Als werkgever kun je jouw medewerkers laten doorgroeien naar dit niveau via de tweejarige Associate degree in deeltijd. Rick Lambert, docent van de deeltijdopleiding Pedagogisch Educatief Professional aan de HZ, ervaart dagelijks hoeveel profijt werkgevers hiervan hebben. "Al tijdens de opleiding beschik je over een onderzoekend ingestelde collega die zelfstandig, methodisch en planmatig werkt."
Alles weten over studeren in deeltijd?
Rick, waarom is het voor een werkgever zo waardevol om een medewerker door te laten groeien tot Pedagogisch Educatief Professional?
“Een medewerker met een mbo-diploma werkt met name ondersteunend en uitvoerend. Een Pedagogisch Educatief Professional is een zelfstandige en theoretisch onderlegde collega die op veel vlakken verantwoordelijkheid draagt. Een 'PEP' bezit de vaardigheden om gedrag of situaties te signaleren en daar zelfstandig naar te handelen. Ook als coach voor collega’s is een PEP heel waardevol. Ook is hij of zij een perfecte verbinder tussen werkvloer en management, maar ook binnen het netwerk van een kind.”
Een PEP is dus niet alleen waardevol in relatie tot het kind, maar ook als teamspeler?
"Absoluut. Daar is binnen de opleiding veel aandacht voor. Je leert hoe je collega’s coacht op pedagogisch vlak, maar ook hoe je een teamoverleg leidt en medewerkers adviseert. De opleiding combineert theorie en praktijk. Daardoor kun je de vertaling van theorie naar de werkvloer maken, maar ook andersom.”
Wat zijn verder typische werkzaamheden van een Pedagogisch Educatief Professional?
“Je kunt denken aan het maken van een ontwikkelplan of het creëren van passende speel- en leervormen. Ook gaat een PEP veel onderzoekend te werk. We merken dat PEP-studenten snel leren te vertrouwen op hun expertise. Daardoor nemen ze veel eerder initiatief op de werkvloer. Al tijdens de opleiding beschik je als werkgever over een onderzoekend ingestelde collega die zelfstandig, methodisch en planmatig werkt."
De Associate degree PEP is een tweejarige opleiding op hbo 5 niveau. Hoe zien die twee jaar eruit voor de werkgever?
“De werkgever is de medewerker maar één dag per week 'kwijt'. Dan is er een lesdag op school. Tijdens de overige contracturen functioneert de collega binnen het team. De student past de kennis en de opdrachten in de dagelijkse praktijk toe. Niet alleen de student, maar ook het team plukt daar heel snel de vruchten van."
Welke rol speelt de werkgever in de begeleiding?
“Een deeltijdstudent PEP wordt zowel door de HZ als door de werkgever begeleid. De HZ zorgt voor een stagebegeleider en de werkgever voor een werkplekbegeleider. Zeker bij nieuwe werkplekbegeleiders zorgen we voor goede ondersteuning bij het vervullen van die rol. Tussen de twee begeleiders is regelmatig contact. We organiseren door het jaar heen verschillende contactmomenten. En tussentijds staat onze deur altijd open voor vragen.”
Hoe gaaf is het om een student te zien uitgroeien tot een PEP?
“Dat is fantastisch. Laatst zei een student: ‘Het lukt me nu om mijn collega’s enthousiast te maken over de dingen die ik leer.’ Haar collega’s begonnen mee te kijken en om advies te vragen. De studenten maken megastappen in hun werk. Ze worden sterke zelfverzekerde professionals. Als docent is dat prachtig om te zien.”