Waarom heb je gekozen voor de opleiding Watermanagement?

"Na het behalen van mijn havo-diploma had ik geen idee wat ik wilde gaan doen. Ik heb overal naar gekeken; van opleidingen communicatie tot heel technisch. Dat maakte de keuze misschien nog wel lastiger. Totdat ik samen met mijn moeder de open dag van Watermanagement bezocht. Ik was gelijk verkocht! Aardrijkskunde, communicatie, projectmanagement, technische vakken; alles komt in deze opleiding samen. Dat is de kracht van de opleiding: het combineert verschillende disciplines."

Waarom heb je gekozen voor de opleiding Watermanagement?

"Ik had de keuze uit twee opleidingen bij mij in de buurt: Vlissingen en Rotterdam. Het grote verschil is dat Watermanagement aan de HZ zich meer focust op de 'zachte kant' van het vak en de opleiding in Rotterdam veel technischer is opgezet. Juist de diversiteit van de opleiding aan de HZ sprak mij aan. Daarnaast is Vlissingen enorm leuk! Ik hou van het water en de kust is waanzinnig dichtbij de school. Zodra de les klaar is, gaan we lekker naar het strand of het terras op. Ook het studentenleven is er heel leuk. Als je in de kroeg staat ken je vrijwel iedereen."

Voor welke studieroute heb je gekozen en waarom?

"Voor de studieroute Deltamanagement. Bij deze studieroute ervaar je alles in één: van het ecologische en technische aspect van het vak tot het projectmatige en bestuurlijke vlak. Vooral de management kant spreekt mij enorm aan en dat komt veel terug binnen deze studieroute."

Wat houdt de studieroute in en wat kun je ermee worden?

"Deltamanagement richt zich op overheids- en projectmanagement. Zo ga je dieper in op gebiedsinrichting, ecologie en waterveiligheid. Doordat deze studieroute zo breed is, kun je er waanzinnig veel mee worden. Zo kun je bijvoorbeeld gaan werken als adviseur bij een bedrijf gericht op watermanagement in de stad of aan de kunst. Je specialiseren in klimaatadaptatie, bij een ingenieursbureau gaan werken als gebiedsontwikkelaar of kiezen voor een baan als omgevingsmanager.”

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Heb je nog aan mooie projecten meegewerkt of een gave stage gedaan?

"In het derde studiejaar ben ik naar Vietnam geweest, dat was echt geweldig! Ik heb onderzoek gedaan naar plastic afval in de rivier. Hoe kunnen we een systeem bouwen dat het plastic in de rivier opvangt, zodat het niet verder stroomt naar de oceaan? Plastic afval in rivieren is een waanzinnig groot probleem in Vietnam. Het hoogtepunt tijdens dit half jaar was een workshop die we mochten geven aan de lokale overheid. Er kwamen 80 mensen op af, inclusief de nationale televisie, dat was heel gaaf! Het leuke aan de HZ is dat zij samenwerken met veel partnerinstellingen uit landen als Indonesië. Daar kun je als student naartoe en dat zijn mooie kansen."

Was je eigenlijk altijd al geïnteresseerd in water en/of duurzaamheid?

"Ja, eigenlijk wel! Iedere vakantie gingen we naar Zeeland. Naar Neeltje Jans, de Oosterscheldekering… Daar zie je indrukwekkende aspecten van watermanagement. Ik heb altijd al iets met water gehad en mijn interesse in duurzaamheid is tijdens de bachelor gaan groeien. Op het belang van duurzaamheid zijn we echt tijdens de bachelor dieper ingegaan en daar ben ik dankbaar voor."

Welk advies zou jij geven aan een studiekiezer die deze studie overweegt?

"Sowieso doen! Je creëert zoveel mooie kansen voor jezelf. Bij 'mensen helpen' denk je eerder aan de zorg, maar met deze studie kun je zoveel bijdragen aan de mensheid, zelfs wereldwijd. Met deze studie kun je een enorme impact maken. Kijk ook zeker naar het aspect van watermanagement op internationaal niveau, daar kunnen wij nog veel van leren en daar kun je onwijs gave ervaringen opdoen!"

Je bent ondertussen afgestudeerd aan de bachelor. Wat doe je nu?

"Ik heb gekozen om de master River Delta Development te studeren. Daarna wil ik graag starten in een baan met een sterk internationaal karakter. Bijvoorbeeld binnen een Nederlands bedrijf met een sterk internationale focus. Het lijkt me interessant om betrokken te zijn bij veranderingen met betrekking tot klimaatadaptatie. Over de gehele wereld is er een enorme waterproblematiek en dat zal alleen maar groter worden. Ik wil mensen écht kunnen helpen!"

Lees meer over Sabine's keuze en de overgang van bachelor naar master.

Lees meer over de opleiding Watermanagement aan de HZ