Praktijk

“Ik wilde altijd al graag met jeugd gaan werken, maar ik had geen idee welke kant ik op wilde. De opleiding Pedagogiek heeft mij geholpen bij het maken van een keuze. Vanaf het eerste jaar ga je namelijk aan de slag met leren over de ontwikkeling en het gedrag van kinderen, van baby tot adolescent. Hierna ga je in op de problematiek. Je leert observeren en door middel van opdrachten ga je de situatie verder analyseren. Na het eerste jaar heb ik door middel van mijn stage de kans gekregen mij verder te verdiepen in de jongerendoelgroep waarmee ik graag zou willen gaan werken.

Kennis toepassen in het werkveld
Ik loop stage in een behandelgroep van Juvent. In deze groep zitten zeven jongeren in de  leeftijd van 12 tot 18 jaar. Dit zijn jongeren die verplicht uit huis zijn gezet, door bijvoorbeeld een onveilige thuissituatie. Door middel van mijn stage kan ik mijzelf ontwikkelen en maak ik kennis met het uiteindelijke werkveld. Omdat ik in het eerste jaar de basis heb geleerd, kan ik mijn kennis direct toepassen.

Ik merk dat ik ben veranderd, bijvoorbeeld door mijn kijk op bepaalde situaties. Vanuit mijn opleiding kan ik direct het werkveld helpen, daar zitten ze erg te wachten op nieuwe ideeën en nieuwe manieren van werken. Een voorbeeld hiervan is het competentiegericht werken, dit betekent dat je de positieve kwaliteiten van de jongeren gaat bekrachtigen. In de komende twee jaar ga ik mij verder ontwikkelen met een minor Opvoedcoach, die ik graag in Breda wil volgen, mijn stage in het derde jaar en mijn afstudeerstage.

Toekomst
Met een opleiding Pedagogiek kan je alle kanten op: werken voor een reclasseringsbureau, aan de slag als gezinsmanager of een team aansturen van specialisten die samen aan de slag gaan met passende hulp voor het gezin. Overal waar gewerkt wordt met kinderen en jongeren zijn pedagogen. Ik zie mijzelf uiteindelijk in de jeugdzorg werken. Ik vind het leuk om te werken met de koppigheid van jongeren, omgaan met de weerstand en het reflecteren daarvan. Je stelt jezelf constant de vraag ‘hoe had ik dat gedaan toen ik die leeftijd had.”

Lees meer over de opleiding Pedagogiek aan de HZ

Gerelateerd

Alexander Rokven

Tweedejaarsstudent HBO-ICT

“Als je later een goed betaalde baan wilt hebben dan is het belangrijk dat je kennis hebt van de business én de IT. Deze combinatie leer je op de opleiding HBO-ICT.”

Lees de studentervaring van Alexander

Martijn Nieuwenhuijse

Alumnus Commerciële Economie

“In het tweede jaar van de studie kreeg ik het vak Data Driven online marketing, dat was het moment dat ik er van overtuigd was dat ik de juiste opleiding had gekozen.”

Lees Martijn zijn hele verhaal

Jos van Alten

Tweedejaarsstudent Finance & Control

“Wij willen dit bedrijf aan het einde van het schooljaar doorzetten. We hebben een product gemaakt waar ik zelf achter sta, dat motiveert extra.”

Lees het hele verhaal van Jos
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×