Waarom heb je gekozen voor de opleiding International Business?

“Na de middelbare school heb ik een mbo-opleiding aan het Scalda in de richting van horeca afgerond. In mijn oriëntatiefase naar een vervolgopleiding wilde ik graag een andere richting opgaan. Psychologie sprak me aan, maar per toeval nam ik tijdens de open dag aan de HZ ook een kijkje bij de opleiding International Business. Tijdens de uitleg wist ik: dit is wat ik wil. Wat me vooral aansprak? Het internationale karakter van de opleiding. De studie is volledig in het Engels met studenten van verschillende culturen. Doordat de opleiding vrij breed is, kun je er nog allerlei kanten mee op. Dat was doorslaggevend.”

Waarom heb je gekozen om te studeren aan de HZ?

“Ik ben woonachtig in Burgh-Haamstede, dus is studeren aan de HZ een logische keuze. Toch heb ik overwogen om op kamers te gaan en ben ik mezelf ook gaan oriënteren op andere hogescholen. Uiteindelijk heb ik toch voor de HZ gekozen omdat zij de opleiding volledig in het Engels geven en ze je de kans bieden om een jaar in het buitenland te studeren."

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Voor welke studieroute heb je gekozen en waarom?

“Voor de studieroute International Business & Languages, waarbij de focus ligt op de taalvakken. Zo volg ik tijdens mijn studie Spaans, Duits en Frans. Het leek mij leuk om een brede basis in diverse talen te hebben, dat kan altijd helpen als je later in een internationaal bedrijf gaat werken.”

Wat houdt de studieroute in en wat kun je ermee worden?

“Met deze studieroute ga je dieper in op verschillende talen en culturen. Je leert hoe het er op zakelijk vlak in andere landen aan toe gaat en hoe je met elkaar kunt communiceren om grenzeloos zaken te kunnen doen. Dat maakt dat je je in de toekomst kunt focussen op internationale handel wereldwijd, in plaats van alleen in Engelstalige landen.”

Wat wil je na je afstuderen gaan doen?

“In het derde studiejaar heb ik met het oog op de toekomst ervoor gekozen om mezelf verder te specialiseren in online marketing. Ik heb een jaar aan een hogeschool in München gestudeerd en veel geleerd. Toch wilde ik graag afstuderen op de zakelijke ontwikkeling en kwam ik bij YourSurprise in Zierikzee terecht. Momenteel is er een gave uitdaging op het gebied van personeelszaken op mijn pad gekomen. Iets heel anders, maar ook erg interessant. Wat ik precies ga doen naar mijn afstuderen, weet ik nog niet precies. Maar de kans is groot dat het iets met online marketing óf personeelszaken gaat worden.”

Wat houdt de opleiding in? Wat leer je tijdens je opleiding, wat voor vakken volg je?

“In het eerste jaar ligt de focus vooral op de basisvaardigheden van marketing. Vervolgens ga je in de jaren erna meer de diepte in. Je leert alles op het gebied van financiën, personeelszaken, logistiek en marketing. De opleiding is heel breed, dat maakt dat je er ook op een later moment nog allerlei kanten mee op kunt. In het vierde jaar heb ik samen met medestudenten aan een exportplan gewerkt. Je onderzoekt hoe je met een product de markt in een ander land kunt betreden, maar ook: wat moet je daarvoor doen? Hoe aantrekkelijk is het voor een bedrijf om daar op de markt te komen? De focus ligt echt op: grenzeloos zaken doen. Dat is precies de reden waarom ik deze opleiding zo leuk vind. En de reden dat de vakken gericht op cultuur en internationalisering mij zo aanspreken.”

Heb je nog aan mooie projecten meegewerkt of een gave stage gedaan?

“In het tweede jaar heb ik samen met acht studenten een eigen bedrijf opgericht. Van het ondernemersplan schrijven tot de financiën regelen en een tastbaar product in de markt zetten. Ons idee? Een microvezel handdoek én tas ineen. Sneldrogend en gemaakt van gerecycled plastic. Er was ontzettend veel animo voor ons product, binnen twee weken waren alle handdoeken uitverkocht! Ik deed de financiën en dat was ontzettend leerzaam. Je leert dan pas echt wat er allemaal bij komt kijken. Hoe het is om in een team samen te werken (soms best pittig!) en je beseft ineens dat je elkaar ook heel goed kunt aanvullen. Als je dat eenmaal door hebt, kun je daar zoveel van leren!”

Hoe is het om volledig les te krijgen in het Engels?

“Voor mij was dit geen probleem. Ik woonde al eerder een half jaar op Aruba waar de voertaal voornamelijk Engels is. Wel is het even wennen als je ineens verslagen schrijft en presenteert in het Engels. Maar als ik mijn Engels vergelijk met collega’s en leeftijdsgenoten, dan is dit echt een meerwaarde. Ik werk momenteel bij YourSurprise, waar de voertaal ook voornamelijk Engels is. Mijn kennis en ervaring werpt nu zijn vruchten af!”

Welk advies zou jij geven aan een studiekiezer die de studie overweegt?

“Volg je gevoel! En heel belangrijk tijdens deze opleiding: timemanagement. Als je denkt dat je alles gedaan hebt als je enkel de lessen volgt, dan kom je jezelf na verloop van tijd tegen. Het is goed om naar het complete plaatje te kijken en op basis daarvan een planning te maken. Wees ook niet te streng voor jezelf in het begin. In het begin kan deze studie overweldigend voelen, maar geef het een paar maanden de tijd om te wennen. Aan de verschillende culturen. Aan de andere taal. Aan de nieuwe school.”

Hoe vond je de overstap van het mbo naar het hbo?

“Je merkt dat je echt een overstap maakt naar een volwassen wereld. Waar je bij het mbo nog in alles wordt begeleid, is het hbo veel zelfstandiger. Ik vind dat heel fijn. Eindelijk heb ik het gevoel dat ik op een plek ben met meer gelijkgestemden. Je krijgt er meer vrijheid en deelt je eigen tijd in. In drukke periodes kan dat ook best hectisch zijn, maar het hbo is een plek waar je echt volwassen wordt.”

Lees meer over de opleiding International Business aan de HZ