Waarom heb je gekozen voor de opleiding HBO-ICT?

“Ik heb een enorme passie voor computersystemen. Van jongs af aan speel ik niet alleen zelf veel spelletjes op de computer, maar ben ik ook heel nieuwsgierig naar hoe een computersysteem werkt en hoe je nu zelf zoiets maakt. Die passie heb ik doorgezet door er op latere leeftijd iets mee te gaan doen. Zo heb ik inmiddels veel ervaring in het maken van websites en applicaties. De opleiding HBO-ICT sluit daar perfect bij aan, dus eigenlijk wist ik altijd al dat deze opleiding het beste bij mij past.”

Waarom heb je gekozen om te gaan studeren aan de HZ?

“Met een vwo-diploma op zak is het niet de meest logische keuze om verder te studeren aan een hbo-opleiding. Ik ben gaan kijken bij verschillende universiteiten, maar die waren allemaal erg theoretisch. Ook ontbrak voor mij de persoonlijke aandacht, wat een erg groot verschil was met de HZ. Tijdens de Open Dag van de HZ voelde ik me echt welkom. De persoonlijke sfeer sprak me aan en het enthousiasme van studenten die over de opleiding vertelden was doorslaggevend.”

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Voor welke studieroute heb je gekozen en waarom?

“Voor de studieroute Software Engineer. Ik vind het leuk om met mensen te praten, om een nieuw opgeleverd product aan een klant te presenteren, om applicaties te maken en dingen voor mensen op te lossen. In deze studieroute komt alles samen en dat past goed bij mijn ambities voor de toekomst.”

Wat houdt de studieroute in en wat kun je ermee worden?

“Tijdens de studieroute Software Engineer doorloop je de hele cyclus van het analyseren van een probleem bij een klant tot het bedenken van een oplossing, deze toepassen, een advies geven en waar nodig een vervolgonderzoek starten. Je werkt veel samen met studenten, de opdrachtgever, docenten en experts. Je bent dus veel aan het communiceren en dat spreekt mij aan. Het is belangrijk dat je een probleem dusdanig oplost dat een klant er ook echt de waarde van inziet. Uiteindelijk kun je gaan werken als Software Engineer binnen het bedrijfsleven waarbij je voor een breed portfolio van diverse klanten opdrachten uitvoert op uurbasis. Je kunt er ook voor kiezen om binnen een bedrijf als Software Engineer te gaan werken. Je gaat op zoek gaat naar de beste oplossingen voor interne software problemen.”

Wat wil je na je afstuderen gaan doen?

“Dat is een moeilijke vraag! De minor Ondernemerschap vond ik heel tof. Je leert naar een bepaald probleem te zoeken en een oplossing te bedenken aan de hand van diverse methodieken. Met een andere student heb ik een aanpak bedacht voor het organiseren van de HZ open dag op 1,5 meter. We hebben online een speurtocht georganiseerd die studenten fysiek op locatie in Middelburg konden doen. Doordat het echt in de praktijk wordt toegepast, leer je daar zoveel van. Het ondernemerschap ligt mij wel en misschien wil ik na mijn studie daarin verder.”

Wat houdt de opleiding in? Wat leer je tijdens je opleiding, wat voor vakken volg je?

“Je werkt veel in groepsvorm en werkt aan de praktische manier van het oplossen van problemen. Je maakt data begrijpbaar voor een doelgroep en leert om heldere adviezen uit te brengen. Je volgt technische vakken om bijvoorbeeld de flow van data te leren begrijpen. Maar ook creatieve vakken als ‘Design thinking’ waarbij je veel brainstormt en in groepsverband op zoek gaat naar creatieve ideeën en oplossingen. Dat maakt de opleiding is divers en interactief.”

Heb je nog aan mooie projecten meegewerkt of een gave stage gedaan?

“Het project dat op mij het meeste indruk heeft gemaakt is de opdracht die wij voor YourSurprise hebben gedaan. Met als uitdaging: hoe kunnen wij ervoor zorgen dat klanten zich beter kunnen visualiseren hoe een bepaald product op de website er in het écht uitziet? We hebben ingezet op een Augmented Reality waarbij klanten via de website een canvas aan een muur kunnen zien of een mok op tafel. Dat is heel tof uitgepakt!"


"Een ander niet te vergeten project was onze zoektocht naar wat er gebeurt als er een dijk doorbreekt. Wat gebeurt er met de vitale infrastructuur, de riolering, elektriciteitsmasten, bepaalde snelwegen? Je gaat dieper in op de materie en leert zoveel over verschillende type systemen en in hoeverre we daarvan afhankelijk zijn.”

Welk advies zou jij geven aan een studiekiezer die deze studie overweegt?

“Als je alleen maar wilt gaan programmeren, weet ik niet of deze opleiding voor jou de beste keuze is. De focus ligt juist op het bedenken van een oplossing voor iemand. Waarbij samenwerken en creativiteit enorm belangrijk is! Als je het leuk vindt dat de studie en de praktijk dichtbij elkaar komen, past deze opleiding zeker bij jou.”

Lees meer over de opleiding HBO-ICT aan de HZ